Top News
15192 prikaza

Kako su Škegrini izumi spašavali Gazdu

Borislav Škegro
Daniel Kasap (PIXSELL)
Fondovi gospodarske suradnje trebali su revitalizirati hrvatsko gospodarstvo, ali vidimo da imaju i drugih svrha

Nexus je ime koje ovih dana izaziva ogromnu medijsku pažnju zbog navodnog prosljeđivanja novca Agrokoru. Naime, kako je to N1 objavio, preko svoje tvrtke kćeri Nexus ulaganja trebali su uložiti više od pedeset milijuna kuna u Zagreb-Montažu Vlade  Čovića, ali je većina novca završilo kao pozajmice Agrokoru. 

Riječ je o društvu koje upravlja i jednim od fondova gospodarske suradnje, izumom Borislava Škegre i Jadranke Kosor iz 2010. godine kojim su pokušali potaknuti ulaganja tijekom financijske krize. Nexus je, prema pisanju Jutarnjeg lista, godinu ranije imao milijun kuna gubitaka da bi 2011. ostvarili dobit od gotovo pet milijuna kuna i to prvenstveno zahvaljujući naknadi koju primaju kao upravljačko društvo FGS-a. Pet fondova, Questus private equity, Alternative private equity, Prosperus invest i Honestos private equity te ranije spomenuti Nexus, u dvije je godine imalo samo sedam ulaganja od skromnih 250 milijuna kuna, ali zato naknada koju primaju nije nimalo skromna - u 2011. ona je za njih pet iznosila 40 milijuna kuna, a godinu kasnije 27,5 milijuna. Država im je, dakle, dala gotovo 34 milijuna kuna samo kroz naknadu - četvrtina od ukupnog novca koji su dali za ulaganje otišla je za njihove naknade.

Mercator Ovršena imovina Top News Konačni pad: Sberbank će prodati Mercator za mizeriju

Uz Nexus i Zagreb-Montažu spominje se i kompanija Konsolidator koja je posebno zanimljiva zato što je preko nje preuzeta kontrola nad Dalekovodom i to baš u vrijeme kada se posrnuli građevinski div oporavljao pod upravljanjem Paška Vele. Iza Konsolidatora stoje Vlado Čović i njegova Zagreb Montaža s otprilike 50 milijuna kuna te državno-privatni novac iz FGS-a Nexus, koji sudjeluje sa 100 milijuna kuna. 

Pred kraj 2015. Dalekovod je savršeno uspješno poslovao nakon godine dana Velinog mandata. Dogovoren je ogroman projekt obnove pruge od Dugog Sela do Križevaca vrijedan više od milijardu kuna gdje je Dalekovod trebao doraditi čitav električni dio posla i to kao dio konzorcija, a ne samo kao podizvođač. Već se radilo na projektima u Norveškoj, a pregovori o gradnji trafostanica po Ukrajini su bili u punom jeku.

Ivica Todorić Riječ Gazde Top News Ekskluzivno: Pet sati razgovora s Todorićem

"Predstečajna nagodba je prošlost. Od njezina završetka smo puno napravili da tvrtka stane na noge: samo u ovoj godini ugovorili smo oko 170 milijuna eura novih poslova, a vjerujemo da ćemo do kraja godine ugovoriti sigurno još 20 do 30 milijuna eura.U 2016. samo nam je nebo granica jer razgovaramo o ogromnim projektima u Ukrajini. Jaki smo i u Norveškoj, kao i u svim zemljama ove regije - od Slovenije do Albanije, osim u Srbiji, u koju bismo voljeli zakoračiti", ispričao je Vela u razgovoru za Jutarnji u listopadu 2015. godine. 

Tek nekoliko mjeseci kasnije smijenjen je Vela i na njegovo mjesto doveden je Alen Premužak iz Hrvatske pošte, koji u nekim krugovima slovi kao stranački kadar HNS-a, dok ga neki svrstavaju među SDP-ove simpatizere. U paketu s Premužakom vraćen je i Mirko Leko, nekadašnji direktor Dalekovodovog Sektora za transformatorske stanice koji je godinu dana ranije otišao u Siemens zbog navodnog nezadovoljstva radom Dalekovoda. 

Na novom-starom radnom mjestu se Leko nije predugo zadržao i razriješen je nakon samo godine dana.

Ivica Todorić i ostali ljudi iz Agrokora Radio za Gazdu Top News "S lažnim mjenicama Todoriću sam nosio milijune"

U međuvremenu je isplivala i ova afera s prosljeđivanjem posuđenog novca u Agrokor što bi moglo otkriti daleko veće malverzacije s Dalekovodom. Naime, sredstvo osiguranja naplate kredita Agrokoru bio je udio Agrokorove tvrtke Dalmarina u društvu Konsolidator. Uz Agrokor, koji je vlasnik 80% tvrtke Dalmarina, vlasnički udio od 20% drži Zagreb-Montaža.

Dalmarina u Konsolidatoru drži udio nešto veći od 33%; preostali udio u vlasništvu je Nexus fonda. Da se provela ovrha, Zagreb-Montaža tj Nexus ulaganja tako bi stekli udio u Dalekovodu koji je, prema procjenama sugovornika N1, gotovo dvostruko vrijedniji od pozajmice. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.