Njezin otac je slavio ustaše, a Melania je ne može smisliti

defense.gov
Brojni republikanski političari su je gotovo obožavali zbog njenog truda i razumijevanja balkanske politike
Vidi originalni članak

Imala je 41 godinu kada ju je ekipa Georgea W. Busha angažirala da im bude zamjenica pomoćnika tajnika za obranu i nacionalnu sigurnost za Euroaziju, dakle kao vrlo blisku suradnicu ministra obrane Donalda Rumsfelda. Kod Trumpa je prvo bila podtajnica za trgovinu i izvoz, a od proljeća ove godine je na sadašnjoj poziciji. Prijelomni trenutak u karijeri Mire Ricardel, a nekad je nosila prezimena Radielović i Baratta, ipak se dogodio 1989. kada ju je republikanski šef Bob Dole uzeo za suradnicu u Senatu, i to na pripremi zakona, te posebno u vanjskoj politici i pitanjima obrane.

Trenutak kad je na tom mjestu izrazito iskočila iz sivila službenika po Senatu bio je izbijanje rata u BiH. Bosanskog porijekla, kao kći Hrvata iz BiH, znala je jezik, običaje, svu onu zapadnjacima skoro nemoguće razumljivu povijesnu, političku, kulturnu i društvenu vrlo složenu priču s Balkana. Ona je do te mjere bila ključna za oblikovanje stavova i politike Boba Dolea na Balkanu, posebno u BiH, da su mu predbacivali "protusrpske stavove", zbog porijekla Mire Ricardel.

Kontroverzna spisateljica Diana Johnstone u knjizi Fools' Crusade ovako je opisala Mirin utjecaj na ostatak američke politike: Ključnu ulogu u spajanju protusrpskih snaga navodno je odigrala mlada pomoćnica senatora Dolea, Mira Radielović Baratta. Unutar "malog kruga onih koji prate američku politiku prema Balkanu", opisao je 1995. godine The Weekly Standard, "njezin utjecaj i njezina stručnost su široko priznati". Richard Perle, neformalni savjetnik Dolea koji je radio u ime bosanskih Muslimana na Daytonskom mirovnom sporazumu kaže da je "osim Richarda Holbrookea, Baratta najutjecajniji pojedinac u oblikovanju američke politike." 

PRORAČUNATO Preko noći je postala najveća prijetnja Trumpu

Ovdje je potrebno napomenuti da je spomenuta knjiga naišla na iznimno negativne komentare nakon što je tamo Johnstone napisala da ne postoji ikakvi dokazi da je masakr u Srebrenici imao bilo kakve genocidne namjere.

Izdavači u Švedskoj su odbacili tu knjigu što je natjeralo mnoge aktiviste poput Noama Chomskog da stanu u obranu Johnstone i njene knjige. 

Weekly Standard piše i da su pitali njene kolege da objasne kako je Mira uspjela dogurati do pozicije savjetnika moćnog republikanskog senatora, a oni su redom odgovarali da ona gaji "duboka uvjerenja prema balkanskim pitanjima". Kako je ona dobila takva uvjerenja, pita se taj tjednik da bi u idućoj rečenici dali tek manji dio odgovora. Mira je rođena u Pasadeni, u obitelji gdje se govorilo hrvatski, a nedjelje je provodila u obližnjoj Arcadiji gdje je posjećivala hrvatsku katoličku crkvu.

Nije ona odrasla u običnoj obitelji hrvatskih imigranata. Njen otac Petar Radielović preživio je Bleiburg, iz Jugoslavije za Njemačku je pobjegao 1954. i tamo je upoznao buduću suprugu Brigitta. Dvije godine kasnije su otišli u Sjedinjene Američke države gdje su se i vjenčali. Petar je bio iznimno aktivan u hrvatskoj emigrantskoj zajednici, a u Arcadiji je osnovao Croatian Information Service, izdavače brojnih djela autora inače zabranjivanih po Jugoslaviji kao što je Bruno Bušić. 

1984. godine, netom nakon uhićenja Andrije Artukovića, Radielović je za New York Times kazao: "Što se nas tiče, to su laži. O kakvim god ubijanjima je bilo riječi, to su bile posljedice građanskog rata i za njih on nije odgovoran".

Prema pisanju Ivana Lovrenovića u knjizi Nestali u stoljeću, Radielović je bio i član Hrvatskog narodnog vijeća (HNV). Cilj HNV-a bio je utemeljenje neovisne hrvatske države na cjelokupnomu povijesnom i etničkom prostoru u kojoj će biti suveren jedino hrvatski narod, stoji u on-line izdanju Hrvatske enciklopedije.

Igor Omerza "Melaniji najviše smeta što je predstavljaju kao escort"

Za Los Angeles Times je Radielović komentirao i proglašenje hrvatske neovisnosti. "Otkako su komunisti 1945. godine preuzeli vlast, mi se zalažemo za neovisnost. Svi su presretni. Napokon će uspjeti ostvariti svoju vlastitu budućnost", kazao je on.

Matthew Rees, novinar Weekly Standarda predvidio je da će Mira nastaviti penjati se po hijerarhiji odgovornih za američku vanjsku politiku. Doleovi savjetnici Richard Perle, Paul Wolfowitz i Jeane Kirkpatrick najveći su pobornici Mire Baratta, ustvrdio je Rees 1995. godine. Redom su to istaknuti republikanski političari: Wolfowitz je bio predsjednik Svjetske banke, zamjenik ministra obrane u kabinetu Georgea Busha mlađeg, Perle je obnašao sličnu dužnost u vrijeme Ronalda Reagana, a Kirkpatrickova je bila veleposlanica SAD-a u Ujedinjenim Narodima. 

Mirin utjecaj u Washingtonu najbolje je opisao prvi predsjednik HDZ-a BiH dr. Davor Perinović u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. "Zajedno s Gojkom Šuškom, Josipom Manolićem i dr. Antom Babićem bio sam član prve hrvatske delegacije koja je putovala u SAD. Upravo zahvaljujući vezama i poznanstvima koje je gospođa Radielović imala s brojnim kongresmenima, senatorima, ministrima... otvarala su nam se sva moguća vrata. Izrazito je hrvatski disala i bila raspoložena u to vrijeme, kao i nakon dvije godine kada nam je pomogla u lobiranju za prvu američku rezoluciju o agresiji na Hrvatsku i BiH", ispričao je Perinović.

Zbog svog političkog rada dobila je čak i nagradu National Federation of Croatian Americans u svibnju 1995. godine. 

Posjeti Express