Top News
2458 prikaza

Preko noći je postala najveća prijetnja Trumpu

Nikki Haley
1/4
REUTERS
Američka veleposlanica pri UN-u naprasno je otišla usred mandata, oni koji je poznaju kažu kako ništa ne čini neplanirano i "bez pokrića"

Nagla i neočekivana ostavka američke veleposlanice pri UN-u Nikki Haley osigurala joj je vrlo jedinstven položaj unutar kluba bivših i sadašnjih Trumpovih dužnosnika, a to je da je ona jedna od rijetkih koja bi nakon svog odlaska iz Trumpove orbite mogla biti potencijalna prijetnja predsjedniku.

U isto vrijeme dok je govorila o svojoj ostavci veleposlanica je u isto vrijeme naglasila kako nema planova kandidirati se za mjesto predsjednice SAD-a i time izazvati Trumpa.

"Ne, neću se kandidirati 2020., ali mogu vam obećati da ću lobirati za Trumpa. Veselim se što ću ga moći podržati na sljedećim izborima", rekla je Haley sjedeći u Bijeloj kući tik do Donalda Trumpa.

Nikki Haley i Donald Trump | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Ta naizgled nevažna rečenica, piše The Washington Post, podcrtava važnost apsolutne odanosti Trumpu i razinu političke komplikacije koju bi ona mogla predstavljati predsjedniku.

U dobi od 46 godina, Haley je sagradila vlastiti politički brend i vrlo vjerojatno dugu i uspješnu karijeru koja joj slijedi. Nekadašnja guvernerka američke savezne države Južne Karoline kombinira južnjački šarm s političkim lukavstvom - kći imigranata koja se može pohvaliti i "domaćim" i "vanjskim" političkim iskustvom kao jedna od Trumpovih top diplomata.

"Ona je zvijezda u usponu, a on kralj, tako da tu uvijek ima inherentne tenzije. Politički svaka zvijezda u stranci je prijetnja Trumpu jer na jedan vrlo staljinistički način, postoji samo jedan centar svemira, a to mora biti Trump", kaže republikanski strateg i kritičar predsjednika Mike Murphy.

Za sada barem, kaže analitičarka Christine Matthews, čini se da Haley administraciju napušta bez da se posvađala s predsjednikom i, recimo to tako, "neokaljanog ugleda".

"Odlično je obavljala svoj posao i radila na svojoj reputaciji, i mislim da je ona doslovno jedina takva osoba u Trumpovom taboru", kaže Matthews.

Usporedila ju je s nekadašnjom savjetnicom i državnom tajnicom Condoleezzom Rice koja je bila dio administracije tijekom mandata George W. Busha i često ju se spominje u kontekstu mjesta potpredsjednice.

Nikki Haley | Author: REUTERS REUTERS
"Haley je jedna od onih rijetkih osoba u Republikanskoj stranci koju vole i umjereni i konzervativci, i oko koje se slažu i muškarci i žene. Netko tko je van stereotipnih kalupa Republikanaca - miješanog podrijetla, mlada, pragmatična ali i dovoljno konzervativna, to je neki imidž koji se traži", kaže Matthews.

No kada je riječ o "zvijezdi u usponu" Haley, pitanje je gdje će njezina zvijezda imati prilike zasjati. U satima nakon njezinog odstupanja javili su se, navodno, oni koji joj nude ugovor za knjigu, preko poslodavaca iz privatnog sektora do televizija. Bilo je i glasina kako bi mogla zasjesti u Senat umjesto Lindsey O. Grahama, Republikanca iz Južne Karoline, što je ideja koju su Haley i svi njoj bliski suradnici odmah odbacili.

Rick Tyler, republikanski strateg i nekadašnji savjetnik senatora Teda Cruza iz Teksasa kaže da je njezin odlazak fantastično koreografiran.

"Tko dobije priliku ovako odstupiti iz Ovalnog ureda, to je nevjerojatno", kaže i napominje kako će izazov za Haley biti kako će iskoristiti svoje vrijeme, posebno ako se Trump opet kandidira 2020. što se i očekuje.

Nikki Haley i Donald Trump Haley Top News Trumpova saveznica dala ostavku zbog skupih zastora?

"Ako se recimo kandidira 2024. morati će smisliti kako ostati aktivna i ispred očiju javnosti sljedećih šest godina, a većina političara u tome ne uspije", kaže Tyler.

A i sam tajming odlaska je, kaže, ili izrazito lukav ili suspektan. S druge strane odlazi s nevjerojatnim CV-jem iza sebe te nevjerojatnim kredibilitetom koji proizlazi iz navigiranja često kaotične Bijele kuće, a baš u vrijeme kada bi se balon nakon izbora u studenom mogao raspuknuti, a plodovima bi mogla uroditi i istraga Roberta Muellera o upletenosti Rusije u izbore, te koliko je Trump znao.

"Ona je lukava i mudra, što je dobro u politici, treba imati jedno oko otvoreno. Ona će vas zgaziti ako se nađete na njezinoj putanju", kaže H. Boyd Brown, Demokratkinja iz Južne Karoline koja se u prošlosti sukobljavala s Haley.

Naglost i tajnost koji okružuju njezin odlazak su, naravno, pokrenuli diskusiju o njezinim motivima. Tijekom mandata državnog tajnika Rexa Tillersona imala je više slobode, što se promijenilo otkada su došli Mike Pompeo i John Bolton koji uzde vanjske politike čvrsto drže u rukama Bijele kuće.

Trump je također ponekada pokazivao strah prema njezinim postupcima, frustriran njezinim pojavljivanjima na televiziji ili kada bi ju se hvalilo u medijima. Haley je, navodno, privatno vrlo skeptična prema čitavom nizu predsjedničkih ideja i politike te taktika, no čak je i privatno bila vrlo, vrlo pažljiva u kritiziranju dok se "na van" divila njegovim brojevima i uspjesima.

Nikki Haley i Donald Trump | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
"Odlasci ovog tipa u visokoj politici su vrlo kalkulirani manevri, nisu bez posljedica i o njima se jako razmišlja. Ovo je tako naglo i politički neobično da se gotovo čini da u pozadini postoji nešto golemo što još ne vidimo", kaže Tyler.

Haley je već bila zvijezda u redovima Republikanaca kada je Trump počeo svoju kampanju za predsjednika 2016. godine. Nije krila svoj prezir prema njegovom otvorenom rasizmu i na kraju je podržala njegovog suparnika, senatora Marca Rubia.

No, Trump je u njezinoj saveznoj državi odnio pobjedu, pa je njegov izbor Haley za poziciju u UN-u protumačen kao maslinova grančica mira republikanskom establišmentu.

Haley, jedna od rijetkih visokopozicioniranih žena, i jedna od rijetkih koja pripada nekoj manjini (puno joj je ime Nimrata Randhawa, a roditelji su joj imigranti iz Indije), ubrzo je postala lice Trumpove vanjske politike.

Kada se prošlog mjeseca pojavilo pismo koje govori o "otporu" unutar Bijele kuće, mnogi su prstom uperili upravo u Haley, a ona je na to rekla kako "kada izazivam predsjednika, ili pokazujem neslaganje, činim to otvoreno kao što bi trebali i moji anonimni kolege".

U travnju je u televizijskom intervjuu rekla kako administracija planira nove sankcije spram Rusije, što je uznemirilo Trumpa koji to nije imao u planu, a jedan je njegov suradnik i savjetnik rekao kako se "Haley malo zbunila".

Već sljedećeg dana veleposlanica je rekla "uz sve dužno poštovanje, ali ja se ne zbunim".

Nikki Haley | Author: PIXSELL PIXSELL
S predsjednikom se sukobljavala i po pitanju rasne tematike. Nakon što je na ljeto 2017. Trump rekao kako su "obje strane jednako krive" za marš bijelih supremacista u Charlottesvilleu (gdje je bilo i poginulih), Haley je jasno rekla kako se s time ne slaže ali da će nastavak svojih argumenata iznijeti privatno.

Užasnuta mogućnošću "curenja" informacija medijima Haley je uspješno mikromenadžerirala karijeru i o svojim postupcima razgovarala samo s članovima najbliže obitelji i dugogodišnjim suradnicima. Tijekom svoje guvernerske kampanje 2010. sama je slagala raspored, čitala mailove do tri ujutro i moderirala komentare na svojim društvenim mrežama.

Bazirana u New Yorku, a ne u Washingtonu, Haley se od početka trudila da ne bude dio ekipe iz Bijele kuće koja se "stalno grize i svađa i radi probleme", te da bude viđena kao neovisna jedinica koja poštuje Trumpa i koji poštuje nju.

Nekadašnji šef Republikanaca Južne Karoline, Katon Dawson, kaže da je sve ovo pametno inscenirano i isplanirano.

"Nije zbunjena niti zatečena, ovo je klasična Nikki Haley u najboljem izdanju", kaže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.