Norveška: Za mlađe od 15 nema TikToka ni Facebooka, 1,6 posto ovisnih o mrežama

DPA/PIXSELL
U Hrvatskoj 40 posto djece tijekom radnog dana provodi na društvenim mrežama više od tri sata, a 62 posto tijekom vikenda, dok 1,6 posto djece pokazuje simptome ovisnosti o društvenim mrežama
Vidi originalni članak

Norveški premijer Jonas Gahr Støre najavio je da će vlasti zemlje ograničiti korištenje društvenih mreža za djecu mlađu od 15 godina, javlja norveški Verdens Gang.

Vlada će promijeniti zakon koji trenutno dopušta korištenje društvenih mreža od 13. godine i namjeravaju usvojiti amandman kako bi društvene mreže provjeravale dob korisnika kada pristaju na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

- To neće biti laka borba, ali djeca moraju biti zaštićena od štetnog sadržaja na društvenim mrežama - rekao je Støre.

Ministrica za djecu i obitelj Kjersti Toppe, koja je prisustvovala sastanku, istaknula je da roditelji mogu dati svoj pristanak ako žele da njihova djeca mogu koristiti društvene medije.

Kako piše The Guardian, i australske vlasti najavile su planove za uvođenje dobnih ograničenja za korištenje društvenih mreža. Pretpostavlja se da će ograničenje biti uvedeno za djecu mlađu od 14-16 godina, točna dob još nije određena. U Francuskoj testiraju zabranu korištenja mobitela u školama za učenike mlađe od 15 godina; ako se testovi procijene uspješnim, ograničenja će biti uvedena od siječnja 2025.

Prema istraživanju o navikama mladih na internetu u Hrvatskoj, predstavljenom prošli mjesec, 40 posto hrvatske djece tijekom radnog dana provodi na društvenim mrežama više od tri sata, a 62 posto tijekom vikenda, dok 1,6 posto djece pokazuje simptome ovisnosti o društvenim mrežama. Oko 11 posto klinaca pretjerano igra videoigre tijekom radnog tjedna. O videoigrama ovisno je tri posto djece u Hrvatskoj, pokazalo je Istraživanje o navikama mladih na internetu, dio projekta "Alati za moderno doba", odnosno programa prevencije rizičnog ponašanja djece na internetu.

Posjeti Express