Objesio se: Teorije zavjera o smrti tajkuna i pedofila

SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL
Dan nakon što je svijet šokirala vijest da je Jeffrey Epstein pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji, oglasili su se i političari
Vidi originalni članak

Samoubojstvo Jeffreyja Epsteina u američkom saveznom zatvoru pokrenulo je čitav niz teorija zavjere, potaknutih Epsteinovim vezama s prinčevima, političarima i drugim poznatim i moćnim ljudima, piše Guardian.

Internetski teoretičari ponudili su neutemeljene špekulacije, a u njih se uključio i američki predsjednik Donald Trump koji je tek jedan iz plejade moćnih i utjecajnih Epsteinovih prijatelja i znanaca. Tako i Trump podgrijava špekulacije tvrdeći da Epsteinova smrt nije samoubojstvo, odnosno da je namještena.

Nekoliko sati nakon Epsteinove smrti u subotu, dok je hashtag #EpsteinMurder bio svjetski trend, predsjednik se pridružio Twitteru špekulacijama o Epsteinovoj smrti u zatvoru na Manhattanu.

Jeffrey Epstein Prijatelj svjetske elite: Djecu silio na seks sa starcima

Trump, koji se i prije već blamirao raznim lažnim porukama, pa tako i tvrdnjom da Barack Obama nije rođen u SAD-u, opet je počeo širiti nepotvrđene informacija o Epsteinovoj smrti.

No i drugi političari latili su se komentiranja preko društvenih medija i ispitivanja okolnosti ovog multimilijardera optuženog za pedofiliju i držanje maloljetnih seksualnih robinja koje je podvodio svojim uglednim prijateljima.

Republikanski senator Rick Scott sa Floride, države u kojoj su se dogodili neki Epsteinovi zločini zbog navodnog seksualnog zlostavljanja, nagovijestio je mogućnost da su drugi mogli biti umiješani u Epsteinovu smrt kad je pozvao službenike da objasne što se dogodilo u Metropolitan Kaznenom centru na Manhattanu.

"Savezni zavod za zatvorski nadzor mora pružiti odgovore na to koji sistemski propusti MCC-a na Manhattanu ili krivična djela omogućili ovoj kukavici da uskrati pravdu svojim žrtvama", tvitnuo je.

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, sada Trumpov odvjetnik, tweetao je nekoliko pitanja o Epsteinovoj smrti.

"Tko je to gledao? Što pokazuje kamera? … Slijedite motive”, tvitnuo je Giuliani u subotu popodne.

Teorije su se pojavile nakon Epsteinova uhićenja 6. srpnja, pod optužbom da je orkestrirao lancem za trgovinu seksom s tinejdžerkama. Neke od njegovih žrtava opisale su da ih seksualno zlostavljali prijatelji i poznanici bogatog financijaša.

Obiteljska tajna Trumpov brat alkoholičar: Obitelj ga je otjerala u smrt

Ova kombinacija okolnosti stvorila je plodno tlo za teorije i dezinformacije koje će se razmnožavati na web stranicama društvenih medija kao što su Facebook, Twitter i YouTube.

Epsteinu je odbijena kaucija i suočen je s mogućnošću da dobije i 45 godina zatvora. Rekao je da nije kriv i čekao je suđenje sljedeće godine.

Odnosi pokojnog 66-godišnjaka s aktualnim američkim predsjednikom, bivšim predsjednikom Billom Clintonom i britanskim princom Andrewom bili su u središtu internetskih glasina i teorija od kojih su mnogi propitkivali što točno političari znaju o Epsteinovim navodnim seksualnim zločinima. Ostale su teorije lako odbačene.

Na primjer, nekoliko dana nakon uhićenja, internetski memovi i statusi na Facebooku pogrešno su tvrdili da je Obamina administracija, kako bi zaštitila Clintona, krivotvorila nekoć tajni ugovor 2008. na Floridi koji je omogućio Epsteinu da prizna krivicu da je pronalazio maloljetnice zbog prostitucije kako bi izbjegao ozbiljnije optužbe. Dogovor je zapravo sklopljen prije nego što je Obama preuzeo dužnost, od bivšeg predsjednika Georgea Busha mlađeg.

U međuvremenu, izmanipulirana fotografija, koju su tisuće podijelile na Twitteru i Facebooku, lažno je tvrdila da prikazuje Epsteina s Trumpom i mladom Ivankom Trump, predsjednikovom kćeri. I Clinton i Trump negirali su saznanja Epsteinovim rabotama.

M. Jackson Kralj pedofila: Rockeri i seks s djecom postoje odavno

Glasnogovornik Billa Clintona, Angel Ureña, rekao je da bivši predsjednik "nije znao ništa o stravičnim zločinima za koje se optuživalo Epsteina prije nekoliko godina na Floridi, ili o onima koji su nedavno isplivali u javnost u New Yorku".

Rekao je da je Clinton 2002. i 2003. godine bio na četiri putovanja Epsteinovim avionom s višestrukim zaustavljanjima te da su osoblje i tajne službe provjerile svaki predsjednikov korak.

Trump je priznao da poznaje Epsteina, ali rekao je da je „se odavno s njim ne druži".

Neke teorije o Epsteinovom samoubojstvu vješanjem posebno su bile grozne, naročito kad se uzme u obzir da je prošli mjesec zatečen kako leži na podu ćelije s modricama na vratu. Neki internetski komentatori opisali su to kao "pokušaj ubojstva".

"FBI i Ured pravosuđa Generalnog inspektora istražit će okolnosti oko Epsteinove smrti. Smrt g. Epsteina postavlja ozbiljna pitanja na koja se mora odgovoriti", rekao je William Barr, glavni državni odvjetnik.

Epsteinovo samoubojstvo vjerojatno je zabilježeno kamerama iz zatvora, smatra Preetu Bharari, bivšem saveznom tužitelju na Manhattanu.

Ljubav bez granica Bizarni bračni par zbog kojeg Trump gubi živce

Epsteinovo uhićenje prošlog mjeseca dovelo je do zasebnih istraga kako su vlasti u početku postupale s njegovim slučajem, kada su slične optužbe podnesene protiv njega na Floridi prije više od desetljeća. Američki ministar rada, Alexander Acosta, podnio je ostavku prošlog mjeseca nakon što je se našao na udaru zbog toga jer je u vrijeme suđenja bio državni odvjetnik u Miamiju.

Epsteinovi odvjetnici tvrdili su da su nove optužbe u New Yorku već odrađene Epsteinovim sporazumom o priznanju krivnje iz 2008. i da Epstein od tada, kad je izdržavao 13-mjesečnu kaznu na Floridi, više nije imao ilegalne kontakte s maloljetnim djevojkama.

Posjeti Express