Otišli skroz u desno: Apsolutno svi okrenuli leđa Angeli Merkel

DPA/PIXSELL
Na izborima u Njemačkoj veliki uspjeh doživjela je stranka čija je predsjednica nedavno izjavila da izbjeglice koji ulaze ilegalno u državu treba upucati
Vidi originalni članak

Nakon regionalnih izbora u tri pokrajine u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel pod još jačim je pritiskom da odstupi s premijerskog mjesta zato što je njen demokrščanski CDU posvuda pretrpio veliki gubitak glasova za račun desničarske i ksenofobne stranke Alternative für Deutschland (AfD). 

O kakvoj je skupini riječ dovoljno govori podatak da je, nema tome davno, predsjednica AfD-a Frauke Petry izjavila čak i to da je opravdano pucati na izbjeglice koji bi pokušali ilegalno ući u Njemačku.

No, stvar s rastom AfD-a ipak nije tako jednostavna. Analize raspodjele glasova u pokrajini Sachsen-Anhalt Spiegela, ARD-a i Infratest dimapa pokazuju da je AfD svojih čak 24 posto glasova u toj regiji pokupio odasvud, iz skoro svih stranaka. 

CDU je dobio 29,8 posto, izgubio je 50.000 glasača, od kojih je 38.000 glasalo za AfD. SPD je sa 21,5 pao na samo 10,6 posto, izgubivši čak 73.000 glasača, a od tog broja nevjerojatnih 20.000 glasalo je za skupinu koja uvelike svira po notama koje su glazba za uši čak i za proneonacistički, ozloglašeni NPD.

Još nevjerojatnije je to da je ljevičarski Die Linke, koji je sa 23,7 posto pao na 16,3, izgubio 47.000 i čijih je 28.000 glasača također prišlo AfD-u. Zeleni su u toj pokrajini izgubili samo dva posto, sad su na malo preko pet, ali se i njima dogodilo da je od 14.000 glasača koji su im pobjegli, njih 3000 glasalo za AfD. 

Liberalni FDP čak ja na ovim izborima malo i porastao, doduše samo do tik do praga za lokalni parlament, 4,9 posto, ali se i njima dogodio bijeg 7000 birača. Ali, od toga broja čak 6000 ih je glasalo za desničarski AfD.

Konačno, svih 54.000 glasača manjih stranaka s prethodnih izbora, svi su redom glasali za agresivnu antiimigrantsku, rasističku stranku koje do jučer nije bilo nigdje. Kao i 101.000 od 174.000 njemačkih građana u Sahcsen-Anhaltu koji su sada glasali za razliku od ranije.

Svi oni skupa čine lokalnu palamentarnu plimu koju oprezniji na takve slučajeve iz povijesti, u tome pronalaze određene paralele s naglim usponom Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke od prije osam ili devet desetljeća. 

Analize pokazuju i to da su za AfD, osim dosadašnjih izbornih apstinenata, uvelike glasali nezaposleni, radnici. U skupini glasača od 18 do 24 godine, te od 25 do 34 na tim je lokalnim izborima AfD čak i pobjednik; sa 26 odnosno 29 posto. 

U dobnoj skupini od 35 do 59 godina AfD je više manje izjednačen s CDU-om, a tek je u skupini starijih od 60 godina slabiji i od CDU-a i od lijeve stranke Die Linke. 

Nadalje, glasači AfD-a u velikoj većini su muškarci srednje stručne spreme, nešto manje niže, gdje je SPD pretrpio i najgori gubitak glasove, i puno rjeđe s fakultetskim obrazovanjem. 

Posjeti Express