Top News
157 prikaza

Otišli skroz u desno: Apsolutno svi okrenuli leđa Angeli Merkel

Angela Merkel
DPA/PIXSELL
Na izborima u Njemačkoj veliki uspjeh doživjela je stranka čija je predsjednica nedavno izjavila da izbjeglice koji ulaze ilegalno u državu treba upucati

Nakon regionalnih izbora u tri pokrajine u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel pod još jačim je pritiskom da odstupi s premijerskog mjesta zato što je njen demokrščanski CDU posvuda pretrpio veliki gubitak glasova za račun desničarske i ksenofobne stranke Alternative für Deutschland (AfD). 

O kakvoj je skupini riječ dovoljno govori podatak da je, nema tome davno, predsjednica AfD-a Frauke Petry izjavila čak i to da je opravdano pucati na izbjeglice koji bi pokušali ilegalno ući u Njemačku.

No, stvar s rastom AfD-a ipak nije tako jednostavna. Analize raspodjele glasova u pokrajini Sachsen-Anhalt Spiegela, ARD-a i Infratest dimapa pokazuju da je AfD svojih čak 24 posto glasova u toj regiji pokupio odasvud, iz skoro svih stranaka. 

Angela Merkel | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

CDU je dobio 29,8 posto, izgubio je 50.000 glasača, od kojih je 38.000 glasalo za AfD. SPD je sa 21,5 pao na samo 10,6 posto, izgubivši čak 73.000 glasača, a od tog broja nevjerojatnih 20.000 glasalo je za skupinu koja uvelike svira po notama koje su glazba za uši čak i za proneonacistički, ozloglašeni NPD.

Još nevjerojatnije je to da je ljevičarski Die Linke, koji je sa 23,7 posto pao na 16,3, izgubio 47.000 i čijih je 28.000 glasača također prišlo AfD-u. Zeleni su u toj pokrajini izgubili samo dva posto, sad su na malo preko pet, ali se i njima dogodilo da je od 14.000 glasača koji su im pobjegli, njih 3000 glasalo za AfD. 

Liberalni FDP čak ja na ovim izborima malo i porastao, doduše samo do tik do praga za lokalni parlament, 4,9 posto, ali se i njima dogodio bijeg 7000 birača. Ali, od toga broja čak 6000 ih je glasalo za desničarski AfD.

Konačno, svih 54.000 glasača manjih stranaka s prethodnih izbora, svi su redom glasali za agresivnu antiimigrantsku, rasističku stranku koje do jučer nije bilo nigdje. Kao i 101.000 od 174.000 njemačkih građana u Sahcsen-Anhaltu koji su sada glasali za razliku od ranije.

Svi oni skupa čine lokalnu palamentarnu plimu koju oprezniji na takve slučajeve iz povijesti, u tome pronalaze određene paralele s naglim usponom Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke od prije osam ili devet desetljeća. 

Analize pokazuju i to da su za AfD, osim dosadašnjih izbornih apstinenata, uvelike glasali nezaposleni, radnici. U skupini glasača od 18 do 24 godine, te od 25 do 34 na tim je lokalnim izborima AfD čak i pobjednik; sa 26 odnosno 29 posto. 

U dobnoj skupini od 35 do 59 godina AfD je više manje izjednačen s CDU-om, a tek je u skupini starijih od 60 godina slabiji i od CDU-a i od lijeve stranke Die Linke. 

Nadalje, glasači AfD-a u velikoj većini su muškarci srednje stručne spreme, nešto manje niže, gdje je SPD pretrpio i najgori gubitak glasove, i puno rjeđe s fakultetskim obrazovanjem. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.