Ova poruka pojavila se na ekranu i paralizirala splitsku zračnu luku. Tko su Akira hakeri?

Foto: Društvene mreže
Imajte na umu da postoji poštena cijena da sav problem nestane. Mi smo vam to napravili. Najpametnije je da slušate naša uputstva i možete se vratiti svojem uobičajenom dnevnom poslu, dio je poruke hakera Akira
Vidi originalni članak

Ekrani kompjutora u splitskoj zračnoj luci zacrnili su se i iskočila je poruka u retro-stilu. Ukratko, hakirani ste.

Kroz nekoliko sati je cijeli hodnik bio pun putnika koji čekaju let. Iscrpljeni spavaju na podu s torbama pod glavom, neki i od jutra, pišu 24sata. Hrpa zrakoplova je kasnila s ukrcajem ili je let morao biti odgođen jer su sve podatke unosili ručno.   

"Well, you are here. Eto, ovdje ste. Znači da ste upravo pod cyber napadom. (...) Imajte na umu da postoji poštena cijena da sav problem nestane. Nemojte žuriti u donošenju zaključaka što se događa, mi smo vam to napravili. Najpametnije je da slušate naša uputstva i možete se vratiti svojem uobičajenom dnevnom poslu", dio je poruke koju uobičajeno objavi Akira. 

Tko su ti hakeri? Ili ćete im platiti, kao što su učinile stotine kompanija diljem svijeta, ili će vaši povjerljivi podaci biti objavljeni online, a posao nećete moći obavljati danima. Hakeri koji sebe nazivaju Akira najvjerojatnije su Rusi, pojavili su se na proljeće 2023. godine i od tada, prema izvješću FBI-ja, Europola i europskih službi, jedna su od najopasnijih hakerskih skupina na svijetu. 

Njihov je običaj dvostruko iznuđivanje i hakeri Akira je "pogodili su širok raspon kritičnih tvrtki i infrastrukture u Sjevernoj Americi, Europi i Australiji, piše u izvještaju FBI-ja, Europola i nizozemske sigurnosne agencije. Od 1. siječnja 2024. smatra se da je grupa napala više od 250 organizacija i zatražila 39,3 milijuna eura prikupljenih otkupnina.

Vjeruje se da je već krajem 2023. Akira postao svjetski lider u ransomwareu, pisao je "Incyber.org". Grupa bi trebala ojačati svoju poziciju 2024., s obzirom na slamanje LockBita od strane policijskih tijela i samoukidanje ALPHV/BlackCata. Smatra se da je banda Akira odgovorna za 21 posto napada ransomwareom diljem svijeta u prvom kvartalu 2024.

Izvorno, Akira je ciljala isključivo na uređaje sa sustavom Windows, ali je u travnju 2023. lansirala varijantu svog ransomwarea za Linux. Akirina linija ransomware programa kodirana je u C++, ali grupa je lani razvila Megazord, Rust-kodirani ransomware program, u kolovozu 2023., piše Incyber. 

- Tijekom noći je radilo osam informatičkih stručnjaka na otklanjanju posljedica i uspostavi sustava, a jutros je taj broj dodatno povećan. Tijekom večeri, u dogovoru s avio kompanijama, donijeli smo odluku da ćemo raditi na klasičan način, tako da su nam kompanije slale liste putnika i mi smo radili na nekadašnji način. Mi s ručnim načinom rada danas osiguravamo nesmetan red letanja, uz neka manja kašnjenja. Što se tiče hakerskog napada, on je ozbiljan a pojavila se i poruka u kojoj se nude pregovori. Međutim, stajalište Vlade RH i nas u Zračnoj luci je da pregovori ne dolaze u obzir - istaknuo je Lukša Novak iz splitske zračne luke.  

Dakle, ništa od plaćanja otkupnine. Kad bi problem s hakerima samo bio tako jednostavan.  

 

 

Posjeti Express