Ovo je jedina država koje se Islamska država boji

REUTERS/Baz Ratner
Izraelska vojska ima desetljeća iskustva borbi u urbanim okruženjima i hvatanja gerilskih postrojbi u Palestini
Vidi originalni članak

Izrael je jedina država koje se pripadnici Islamske države boje, izjavio je njemački novinar nakon što je proveo desetak dana na teritoriju pod kontrolom ISIS-a.

Jurgen Todenhofer napisao je knjigu o svom iskustvu i opisao je planove ISIL-a za pokoravanje Bliskog istoka. "Rekli su mi da znaju kako je izraelska vojska presnažan protivnik za njih", rekao je Todenhofer za Jewish News.

"Uvjereni su da mogu pobijediti američke i britanske vojnike zato što misle da nemaju iskustva u gerilskom ratovanju i suzbijanju terorizma. Znaju da su Izraelci čvrsti vojnici s iskustvom gerilskog ratovanja", dodao je Todenhofer.

Jurgen Todenhofer bivši je zastupnik u njemačkom parlamentu CDU-a, stranke trenutačne kancelarke Angele Merkel, novinar i publicist. On je prvi zapadnjački novinar koji je uspio posjetiti teritorij pod kontrolom ISIL-a i preživio da priča o svom iskustvu.

Islamska država prijetila je svim zapadnim državama, njihovi operativci izveli su nekoliko iznimno brutalnih napada u Francuskoj i Belgiji, ali do sad nije zabilježen niti jedan napad u Izraelu. Njihova propagandna mašinerija prijetila je Izraelu i Izraelcima, pa su tako svojevremeno rekli da niti jedan Židov neće ostati živ u Jeruzalemu, a i rekli su da će ukloniti židovsku bolest iz svijeta.

Todenhofer je opisao al-Qaidu kao amatere u usporedbi s ISIL-om nakon što su mu pripadnici Islamske države dopustili da neometano posjeti irački grad Mosul, najveći grad pod kontrolom ISIL-a. "U Mosulu živi 10.000 boraca među milijun i pol civila u 2.000 stanova. Nisu na jednom mjestu pa bi bilo jako teško zapadnim vojnicima da ih uklone sviju", ispričao je Todenhofer.

Islamska država posebno mrzi šijitske muslimane, a Todenhofer priča kakav je stav prema ubijanju šijita. "Ubijaju sve šijite koji im dopadnu šaka. Pitao sam ih jesu li spremni pobiti sve šijite i oni su mi rekli da je nema veze je li riječ o 150 milijuna ili 500 milijuna. Problem je samo tehnologije za provođenje tolikog masakra", kaže Todenhofer.

Posjeti Express