Top News
1222 prikaza

Ovo je jedina država koje se Islamska država boji

Izraelska vojska Zapadna obala
REUTERS/Baz Ratner
Izraelska vojska ima desetljeća iskustva borbi u urbanim okruženjima i hvatanja gerilskih postrojbi u Palestini

Izrael je jedina država koje se pripadnici Islamske države boje, izjavio je njemački novinar nakon što je proveo desetak dana na teritoriju pod kontrolom ISIS-a.

Izraelska vojska kontrolira promet | Author:  REUTERS/Mussa Qawasma REUTERS/Mussa Qawasma

Jurgen Todenhofer napisao je knjigu o svom iskustvu i opisao je planove ISIL-a za pokoravanje Bliskog istoka. "Rekli su mi da znaju kako je izraelska vojska presnažan protivnik za njih", rekao je Todenhofer za Jewish News.

"Uvjereni su da mogu pobijediti američke i britanske vojnike zato što misle da nemaju iskustva u gerilskom ratovanju i suzbijanju terorizma. Znaju da su Izraelci čvrsti vojnici s iskustvom gerilskog ratovanja", dodao je Todenhofer.

Jurgen Todenhofer bivši je zastupnik u njemačkom parlamentu CDU-a, stranke trenutačne kancelarke Angele Merkel, novinar i publicist. On je prvi zapadnjački novinar koji je uspio posjetiti teritorij pod kontrolom ISIL-a i preživio da priča o svom iskustvu.

ISIL | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Islamska država prijetila je svim zapadnim državama, njihovi operativci izveli su nekoliko iznimno brutalnih napada u Francuskoj i Belgiji, ali do sad nije zabilježen niti jedan napad u Izraelu. Njihova propagandna mašinerija prijetila je Izraelu i Izraelcima, pa su tako svojevremeno rekli da niti jedan Židov neće ostati živ u Jeruzalemu, a i rekli su da će ukloniti židovsku bolest iz svijeta.

Todenhofer je opisao al-Qaidu kao amatere u usporedbi s ISIL-om nakon što su mu pripadnici Islamske države dopustili da neometano posjeti irački grad Mosul, najveći grad pod kontrolom ISIL-a. "U Mosulu živi 10.000 boraca među milijun i pol civila u 2.000 stanova. Nisu na jednom mjestu pa bi bilo jako teško zapadnim vojnicima da ih uklone sviju", ispričao je Todenhofer.

Islamska država posebno mrzi šijitske muslimane, a Todenhofer priča kakav je stav prema ubijanju šijita. "Ubijaju sve šijite koji im dopadnu šaka. Pitao sam ih jesu li spremni pobiti sve šijite i oni su mi rekli da je nema veze je li riječ o 150 milijuna ili 500 milijuna. Problem je samo tehnologije za provođenje tolikog masakra", kaže Todenhofer.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.