Pakleni plan HDZ-a: Petrova će 'nokautirati' ako osvoje 60 mandata

Jurica Galoic (PIXSELL)
Božo Petrov izjavio je da on mora biti premijer uđe li Most u postizbornu koaliciju s bilo kojom strankom, što je Plenković odbio
Vidi originalni članak

HDZ-ov novoizabrani predsjednik Andrej Plenković odlučan je da ovog puta neće odustati od premijerskog mjesta, ali planira i bolji izborni uspjeh nego na prošlim izborima.

Najavljena porezna reforma ipak nije gotova, što neodoljivo podsjeća na famozni program IFO instituta kojeg je Tomislav Karamarko najavljivao prije parlamentarnih izbora prošle godine. 

"To je dio cjelovite porezne reforme koju rade stručnjaci koja će zaokružiti i rasterećenje naših poduzetnika i povećati prihode naših građana u smislu dohotka... To će biti veća plaća skoro za sve, možda jedan manji dio ljudi će imati eventualno za neznatnih 100 kuna manju plaću", rekao je Plenković u Dnevniku Nove TV.

Odgovarajući na pitanja Mislava Bage najavio je i povećanje neoporezivog dijela plaće na 3.700 kuna. Zanimljivo je da je prije manje od tjedan dana, tijekom televizijske debate s čelnikom SDP-a Zoranom Milanović najavljivao povećanje neoporezivog dijela plaćen na 3.750 kuna. Čak je jednom prilikom ispravio Milanovića kada je rekao krivu brojku, istu onu koju je Plenković u srijedu javno rekao.

Šef HDZ-a poslao je jasnu poruku Mostu i njihovom čelniku Boži Petrovu da će HDZ imenovati premijera te da neće pristati na Mostove ultimatume.

"Ne dolazi u obzir da, hoće li to biti čelnik Mosta ili bilo tko drugi, bira HDZ-u tko će biti HDZ-u kandidat za predsjednika Vlade. Europska je praksa i hrvatska, da najjača stranka koja formira postizbornu koaliciju daje predsjednika Vlade. To je pozicija od koje ja neću odstupiti, a odstupio je gospodin Milanović, a vidjeli ste kako je eksperiment s gospodinom Oreškovićem završio", izjavio je Plenković.

Slične informacije dolaze i iz neslužbenih izvora bliskih vrhu stranke. Ovog puta HDZ će radije u oporbu nego odustati od pozicije premijera.

"Plan je da HDZ na rujanskim prijevremnim parlamentarnim izborima osvoji barem 60 saborskih mandata jer će se svi ostali potencijalni politički partneri u tom slučaju preko noći preokrenuti, a pozicija za pregovore s Mostom bit će daleko čvršća", rekao je neimenovani izvor iz HDZ-a za Jutarnji list.

Na osnovu čega HDZ očekuje bolji uspjeh nego na prošlim izborima nije jasno. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su prije prošlih izbora tadašnje najveće koalicije bile praktički izjednačene dok je početkom ovog mjeseca istraživanje CRO Demoskop pokazalo 8 postotnih bodova razlike između Narodne koalicije i HDZ-a s partnerskim strankama poput Hrasta ili ZDS.

Tijekom razgovora s Bagom, Plenković se dotakao i ideoloških tema poput pobačaja. 

"Stav HDZ-a je jasan - za nas život počinje od začeća, želimo zaštititi dostojanstvo života i naravno da želimo sa svim mjerama koje imamo pomoći onim mladim majkama, ili drugima koji se nađu situaciji, da do toga ne dođe", rekao je šef HDZ-a. 

Takve izjave potpuno su u skladu s njegovim radom u Europskom parlamentu. Tamo je glasao protiv izvješća belgijskog parlamentarca Marca Tabarella o pravima žena. Između ostaloga, u izvješću piše da žene moraju imati kontrolu nad vlastitim seksualnim i reproduktivnim zdravljem, ali i znanja o vlastitim pravima. Prvenstveno bi se to ostvarilo lakšim pristupom kontraceptivnim sredstvima i pobačaju, stoji u Tarabellovom izvješću. Plenković i njegov bliski suradnik Davor Ivo Stier glasali su protiv tog izvješća, ali i protiv službenog stava Europske pučke stranke.

Posjeti Express