Plenkovićev način kako ništa ne učiniti s ustaškim naslijeđem

Marko Mrkonjić/PIXSELL
U državi u kojoj se čekićima jurišalo na institucije u Vukovaru nitko se ne usudi zakonima krenuti na ploču koja nosi službeni pozdrav NDH
Vidi originalni članak

Ova vlast ima Ustav i zakone, ima presude Ustavnog suda i presude redovitih sudova, ima inspektore, ima policajce i državne odvjetnike, ima primjere i presedane. 

Ali svejedno, Andreju Plenkoviću za skidanje jedne ploče s ustaškim pozdravom treba čitavo povjerenstvo. Kao da ne zna čemu povjerenstva zapravo služe. 

“Vlada će osnovati povjerenstvo koje će na racionalan, trezven, staložen način i u najširem pluralističkom duhu predložiti zakonske i institucionalne okvire”, izjavio je premijer nedavno povodom otkrivanja spomen-ploče udruge branitelja HOS-a u Jasenovcu, s natpisom “Za dom spremni”. 

“To pitanje mora se riješiti zakonski i institucionalno”, dodao je Gordan Jandroković. 

“S obzirom na težinu problematike i činjenicu da se vode žučne i emotivne rasprave, hrvatsku prošlost povezanu s totalitarizmom trebalo bi maknuti iz rasprava u političkom životu”. 

A ploča i dalje stoji. I ustaški pozdrav na njoj. A Vlada bi se povjerenstvima obračunavala s naslijeđem totalitarnog sustava. Ne samo s NDH, nego i s komunizmom i petokrakom. 

Kao da se HDZ s time nije već davno obračunao, i to bez ikakvog povjerenstva. Od početka devedesetih srušeno je, uništeno, minirano i devastirano oko 3000 partizanskih spomenika. 

U vrijeme dok je na čelu države stajao čovjek koji je dvadeset godina nosio petokraku na čelu, sustavno su uništavani svi spomenici partizanskog pokreta u kojem je Franjo Tuđman sudjelovao sa svim petokrakama kojima se krasio. 

Sljedećih godina u gradovima je preimenovano na stotine ulica antifašističkih jedinica i boraca. Zagreb više nema ni jednu takvu ulicu. 

Ostao je još samo Trg maršala Tita. U Splitu je prije nekoliko godina gradsko vijeće odbilo imenovanje ulice prvih splitskih antifašista jer se ona križala s ulicom poginulih hrvatskih branitelja.

Hrvatska se, dakle, pod vodstvom stranke Andreja Plenkovića godinama sustavno obračunavala s petokrakom. Ukinula je čak i Trg žrtava fašizma. 

Sve to bez povjerenstva, bez ustavnog pokrića i zakonskih osnova. Na njihova mjesta dolazile su ulice ustaških dužnosnika, postrojbe s nazivima ustaških bojovnika, a osoba koja je sudski kažnjena zbog ustaškog pokliča postala je trener nogometne reprezentacije.

A sad, u Jasenovcu je podignuta spomen-ploča udruge koja je registrirana s ustaškim pozdravom u svojem grbu. I nitko se je ne usudi maknuti. 

U državi u kojoj se čekićima jurišalo na državne institucije u Vukovaru samo zato što nose ploče s nazivom na ćirilici nitko se ne usudi zakonima i Ustavom krenuti na ploču koja nosi službeni pozdrav NDH.

Prijeti se petokrakama kojih više nigdje nema. A okoliša se oko ustaškog znakovlja kojima su išarani čitavi gradovi. Plenković to naziva obračunom sa svim totalitarizmima. Povjerenstvo je način kako to izbjeći.

Posjeti Express