Top News
5318 prikaza

Plenkovićev način kako ništa ne učiniti s ustaškim naslijeđem

Andrej Plenković
Marko Mrkonjić/PIXSELL
U državi u kojoj se čekićima jurišalo na institucije u Vukovaru nitko se ne usudi zakonima krenuti na ploču koja nosi službeni pozdrav NDH

Ova vlast ima Ustav i zakone, ima presude Ustavnog suda i presude redovitih sudova, ima inspektore, ima policajce i državne odvjetnike, ima primjere i presedane. 

Ali svejedno, Andreju Plenkoviću za skidanje jedne ploče s ustaškim pozdravom treba čitavo povjerenstvo. Kao da ne zna čemu povjerenstva zapravo služe. 

Ploča u Jasenovcu | Author: Nikola Cutuk (PIXSELL) Nikola Cutuk (PIXSELL)
“Vlada će osnovati povjerenstvo koje će na racionalan, trezven, staložen način i u najširem pluralističkom duhu predložiti zakonske i institucionalne okvire”, izjavio je premijer nedavno povodom otkrivanja spomen-ploče udruge branitelja HOS-a u Jasenovcu, s natpisom “Za dom spremni”. 

“To pitanje mora se riješiti zakonski i institucionalno”, dodao je Gordan Jandroković. 

“S obzirom na težinu problematike i činjenicu da se vode žučne i emotivne rasprave, hrvatsku prošlost povezanu s totalitarizmom trebalo bi maknuti iz rasprava u političkom životu”. 

A ploča i dalje stoji. I ustaški pozdrav na njoj. A Vlada bi se povjerenstvima obračunavala s naslijeđem totalitarnog sustava. Ne samo s NDH, nego i s komunizmom i petokrakom. 

Kao da se HDZ s time nije već davno obračunao, i to bez ikakvog povjerenstva. Od početka devedesetih srušeno je, uništeno, minirano i devastirano oko 3000 partizanskih spomenika. 

U vrijeme dok je na čelu države stajao čovjek koji je dvadeset godina nosio petokraku na čelu, sustavno su uništavani svi spomenici partizanskog pokreta u kojem je Franjo Tuđman sudjelovao sa svim petokrakama kojima se krasio. 

Sljedećih godina u gradovima je preimenovano na stotine ulica antifašističkih jedinica i boraca. Zagreb više nema ni jednu takvu ulicu. 

Ostao je još samo Trg maršala Tita. U Splitu je prije nekoliko godina gradsko vijeće odbilo imenovanje ulice prvih splitskih antifašista jer se ona križala s ulicom poginulih hrvatskih branitelja.

Prosvjed za promjenu imena Trga maršala Tita | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Hrvatska se, dakle, pod vodstvom stranke Andreja Plenkovića godinama sustavno obračunavala s petokrakom. Ukinula je čak i Trg žrtava fašizma. 

Sve to bez povjerenstva, bez ustavnog pokrića i zakonskih osnova. Na njihova mjesta dolazile su ulice ustaških dužnosnika, postrojbe s nazivima ustaških bojovnika, a osoba koja je sudski kažnjena zbog ustaškog pokliča postala je trener nogometne reprezentacije.

A sad, u Jasenovcu je podignuta spomen-ploča udruge koja je registrirana s ustaškim pozdravom u svojem grbu. I nitko se je ne usudi maknuti. 

U državi u kojoj se čekićima jurišalo na državne institucije u Vukovaru samo zato što nose ploče s nazivom na ćirilici nitko se ne usudi zakonima i Ustavom krenuti na ploču koja nosi službeni pozdrav NDH.

Prijeti se petokrakama kojih više nigdje nema. A okoliša se oko ustaškog znakovlja kojima su išarani čitavi gradovi. Plenković to naziva obračunom sa svim totalitarizmima. Povjerenstvo je način kako to izbjeći.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.