Pogledajte kartu atomskog oružja u Europi: NATO ima 100 termonuklearnih bombi

Oko 2000 vojnika sudjelovat će u vježbi Steadfast Noon u Europi tijekom sljedeća dva tjedna. Više od 60 zrakoplova bit će uključeno u zračne manevre, piše Deutsche Welle
Vidi originalni članak

Dvotjedni godišnji manevri NATO-a za zaštitu zemalja članica saveza tijekom kojih će se uvježbavati uporaba nuklearnog oružja počeli su u ponedjeljak, 14. listopada. Prema informacijama iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu, u vježbi Steadfast Noon sudjelovat će oko 2000 vojnika stacioniranih u osam europskih zračnih baza. U zračnim manevrima sudjelovat će više od 60 zrakoplova, uključujući moderne lovce sposobne nositi američke nuklearne bombe stacionirane u Europi, bombardere dugog dometa, kao i letjelice za nadzor i punjenje goriva, piše Deutsche Welle. 

Skoro stotinu termonuklearnih bombi B61 - 3/4 imaju zajedno europske zemlja članice NATO-a. B61-12 je, primjerice, zastrašujuća varijanta B61 obitelji nuklearnih gravitacijskih bombi koje se lansiraju iz zraka

Ove godine manevri će se odvijati u zračnim bazama u Belgiji i Nizozemskoj, kao i iznad Sjevernog mora – u zračnom prostoru Velike Britanije i Danske. U vojnoj vježbi sudjeluju zrakoplovi iz 13 zemalja NATO-a, piše DW. 

NATO naglašava da Steadfast Noon nije izravna reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine te da se tijekom manevara neće koristiti vojno oružje. Ipak, vježbe imaju za cilj poslati jasan signal Moskvi da je savez spreman braniti se, uključujući i uz pomoć nuklearnog oružja, "ako se dogodi najgore", napominju.

“Nuklearno odvraćanje temelj je sigurnosti Sjevernoatlantskog saveza”, objasnio je glavni tajnik NATO-a Mark Rutte prije početka manevara. Prema njegovim riječima, ove vojne vježbe trebaju pokazati "svakom neprijatelju" da je savez spreman odgovoriti na sve prijetnje i da će zaštititi sve svoje saveznike.

Kako prenosi agencija dpa, NATO nije dao nikakve informacije o scenariju i detaljima vježbi. Međutim, prema mišljenju brojnih vojnih stručnjaka, godišnji manevri, koji tradicionalno započinju sredinom listopada, ovoga puta uključuju uvježbavanje sigurnog transporta američkog nuklearnog oružja iz podzemnih skladišta do zrakoplova i njegovo postavljanje pod borbene zrakoplove. Međutim, tada se trenažni letovi odvijaju bez bombi, kažu stručnjaci.

NATO-ov program zajedničke uporabe nuklearnog oružja predviđa da se ova vrsta američkog oružja stacioniranog u Europi u izvanrednim situacijama može koristiti protiv neprijateljskih ciljeva iz zrakoplova zemalja partnera. Prema nepotvrđenim informacijama, skladišti se u sjevernoj Italiji, Turskoj, Belgiji, Nizozemskoj, kao i u bazi Büchel u njemačkoj saveznoj državi Rhineland-Pfalz.

Posjeti Express