Poruka otkrila trag 'krvavog mesara Jugoslava': Ruku mu je odsjekao zbog Tuđmana

Zato što ga je na televiziji vidio kako se rukuje s Franjom Tuđmanom, Jugoslav Vidić odsjekao je ruku u predjelu lakta Hrvatu Stjepanu Komesu 16. rujna 1991. godine. Čovjek je od ozljeda preminuo
Vidi originalni članak

Na radnome mjestu u petrinjskoj tvornici Gavrilović 16. rujna 1991. godine postrojili su Hrvate. Tadašnji pripadnik srpske paravojske, zloglasnih Crvenih beretki Jugoslav Vidić oklopnim je vozilom ušao u krug tvornice i iz grupe izdvojio Stjepana Komesa, tehnologa Gavrilovića. Prepoznao ga je sa snimke HRT-a koja ga je mjesec dana prije snimila u slučajnom rukovanju s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom na petrinjskom trgu. Vidić je Komesu pružio ruku i uz riječi: “Evo ustaše koji je pred restoranom pozdravio glavnog ustašu Tuđmana” pa mu bajunetom razrezao žile desne ruke. Preminuo je od ozljeda. Tijelo nesretnoga Komesa tad su bacili na oklopnjak i odbacili na petrinjskoj obilaznici.

Tražili su ga više od 30 godina no krvnik iz Petrinje kao da je bio u zemlju propao. Jugoslava Vidića (55) nije bilo ni na popisu državljana Srbije. Onda je, prije manje od dvije godine, njegov sin Tomislav Komes dobio poruku koja je otkrila da se Jugoslav Vidić nalazi u Americi, u Parma Heightsu (Ohio) radi kao mesar... Sve detalje o čovjeku koji mu je ubio oca saznao je odjednom.

- Pitao sam koji me motiv te osobe, dobio sam odgovor: "Strah" - rekao je Tomislav Komes sinoć za Dnevnik Nove TV. 

Vidić je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen 1998. godine za Komesovo ubojstvo. Do 2026. bit će u američkom zatvoru jer je davao lažan iskaz pri dobivanju imigracijskih dokumenata, za što je dobio tri godine zatvora.  Vidić je emigrirao u Sjedinjene Države kao izbjeglica 1999. Njegov zahtjev da postane zakoniti američki državljanin odobren je 2005. 

A kako je prema svemu sudeći apatrid, odnosno čovjek bez državljanstva, jer nema srpsku putovnicu ili je barem nije imao, kad odsluži kaznu u Americi trebao bi biti izručen Hrvatskoj. 

NEPOZNATI TUĐMAN Umro je Tito, Franjo je vozio kući s Maksimira i slušao radio: 'Spreman sam na sve'

U međuvremenu, otkrili su se i detalji jezivih skandala u mesnici u kojoj je radio. Nakon što bi odrazgovarali o uvjetima rada, Vidić bi pripravnicama u mesnici uglavnom postavio pitanje: 'Imaš li dečka?' One u prvi mah ne bi to shvaćale ozbiljno, odgovorile bi na pitanje i krenule s Vidićem u obilazak trgovine. Vidić je odmah postao napasan. Evo što je ispričala jedna od njih, Afroamerikanka: 

- Nakon što sam mu odgovorila da nemam dečka, poveo me u obilazak trgovine. Govorio mi je kako divno mirišem, a zatim me primio za ruku i gladio mi ju je dok smo hodali. Istrgla sam svoju ruku iz njegove i na odlasku rekla voditelju trgovine da je Vidić malo pretjerano prisan - rekla je na sudu jedna od Vidićevih žrtava. Unatoč tome, prihvatila je posao.

Kada se pojavila na svom prvom radnom danu, Vidić ju je upoznao sa svim ostalim kolegama. Tu je već počeo s neumjesnim šalama. Njoj, Afroamerikanki, naglašeno je govorio kako voli da mu je kava crna. Zatim joj je rekao kako jedan kolega u odjelu ima mali penis. Stvari su se pogoršale kad joj je objašnjavao kako se radi sa zamrzivačem. 

- Stavio mi je ruku na donji dio leđa i onda ju je spustio na moju stražnjicu. Izmaknula sam se, a on je pokušao opet. Na kraju dana potražila sam upravitelja trgovine. Nisam ga našla, pa sam sutradan, preko zajedničkog prijatelja stupila u kontakt sa samim vlasnikom čitavog lanca trgovina. On je prvo rekao da je nemoguće da je Vidić to učinio jer je on jedan od njegovih najboljih radnika. Počela sam plakati, pa mi je savjetovao da sve službeno prijavim, što sam i učinila. I drugi zaposlenici su mi govorili o njegovu neprimjerenom ponašanju. Vidić je pozvan na razgovor, a meni su ponudili premještaj u drugi odjel. Odbila sam jer bi mi satnica bila nedovoljna. Ostala sam u mesnici, a Vidić me nakon toga nije više dodirivao. No jest me omalovažavao, a čula sam kako je iza mojih leđa govorio da sam 'drolja i ku**a'. Nakon četiri mjeseca dala sam otkaz, bilo mi je dosta - svjedočila je prva žrtva, pisala su 24sata.

TAJNE HRVATSKIH ARHIVA Oznaka 'unutarnji neprijatelj': Kako je Služba pratila Šeksa, Tuđmana, Paragu, Gotovca...

Druga žena je svjedočila kako je nikad nije izravno seksualno zlostavljao jer mu je već prvog dana dala do znanja da njegovo flertanje neće proći. No zato ju je psihički maltretirao oko radnih zadataka, zbog čega je nakon samo tri mjeseca dala otkaz.

Treću pripravnicu je također prilikom obilaska trgovine pitao ima li dečka. Kad je rekla da nema, prvom prilikom kad su ostali sami primio se za penis i pitao ju želi li ga dotaknuti.

- Odbila sam. Sljedeći dan je izvadio penis iz hlača i pitao me: 'Je li velik?' te se počeo dirati. Zatim mi je ponudio da odu u hotelsku sobu. I to sam odbila, odradila sam svojih pet dana probnog roka i otišla iz tvrtke. Pokušala sam izbjeći da radim s njim u smjeni, ali stalno me stavljao u raspored sa sobom - opisala je.

Četvrtu i petu žrtvu je otvoreno napastovao, pipajući ih po grudima na radnom mjestu. Tek tada je uprava odlučila raskinuti ugovor s njim 2010. godine. Morali su isplatiti 300.000 dolara odštete žrtvama. dolara Vidićevim žrtvama. Ni ti skandali ga nisu stajali slobode. Dolijao je tek kasnije, kad se napokon razotkrila njegova uloga u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i laži koje je izgovorio američkim službama prilikom useljenja u SAD.

  

Posjeti Express