Top News
1823 prikaza

Oznaka 'unutarnji neprijatelj': Kako je Služba pratila Šeksa, Tuđmana, Paragu, Gotovca...

1/5
Davorin Višnjić/PIXSELL
PRVI DIO Donosimo integralni dio o tzv. borbi protiv hrvatskih nacionalista. Odlomci iz knjige preneseni su bez ikakvih intervencija.

U novom feljtonu donosimo odabrane izvatke iz knjige 'Krvava ruka Udbe: Tajne hrvatskih arhiva' glavnog urednika Expressa Igora Alborghettija i Borisa Rašete.

U godišnjem izvješću iz 1985., posebno tajnoj knjizi koju je Služba države sigurnosti SR Hrvatske distribuirala na manje od deset najvažnijih republičkih institucija, detaljno se obrađuju svi aspekti njezina rada. Borba protiv vanjskog i unutarnjeg neprijatelja, kontraobavještajni rad, tehnološka opremljenost, razvoj različitih sredstava… U prvom dijelu donosimo integralni dio o tzv. borbi protiv hrvatskih nacionalista. Odlomci iz knjige preneseni su bez ikakvih intervencija.

Hrvatski nacionalisti su i u minuloj godini koristili našu ekonomsku situaciju u cilju plasiranja svoje platforme u krugu istomišljenika. Ipak se radi o ograničenom utjecaju uglavnom na osobe koje su s njima odranije u sprezi. Ova je platforma i dalje ostala privlačna za pojedince iz redova bivših građanskih struktura, kvislinških formacija, maspokovaca i bivših lidera. Nosioci takvih tendencija u Republici pokušavaju rehabilitirati ideologiju “masovnog pokreta”, prvenstveno na ekonomskom planu. Najintenzivnija nacionalistička aktivnost odvijala se u Zagrebu, a glavni nosioci bili su Vlado Gotovac, Franjo Tuđman, Dobroslav Paraga, I. Z. Čičak i drugi. Zahvaćanjem neprijateljske djelatnosti glavnih nosilaca operativno je praćena nacionalistička djelatnost i njihovih veza kao i istomišljenika na širem području naše Republike te utvrđeni kontakti s pojedincima iz redova klera i hijerarhije RKC-a. Ovim putem Služba je također bila u situaciji da prikuplja relevantne podatke i o aktivnostima stranog faktora. Radi se o jednom dijelu indikativnih stranih novinara, predstavnika Amnesty Internationala, Komiteta za obranu demokratskih disidenata iz Jugoslavije,  koji su preko ovih kanala dolazili do ocjena i procjena hrvatskih nacionalista o stanju u zemlji, njihovim namjerama i sl. Karakteristično je da neki od tih “intervjua” nisu završili u listovima za koje su ovi novinari bili akreditirani.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Vlado Gotovac kasnije je postao čelnik liberala Davorin Višnjić/PIXSELL

Služba je operativnim mjerama i tehničkim sredstvima dolazila do podataka i o drugim vrstama komunikacije ovih pojedinaca sa stranim faktorom. I u protekloj godini Služba je pokrivala kanal vodećih hrvatskih nacionalista prema ustaškoj emigraciji (Zlatko Tomičić – Marko Vidović). Zbog operativnog značaja ovoj se komunikaciji posvećuje stalna operativna pažnja jer se tim putem dolazi do informacija o namjerama nacionalista u zemlji i njihovih veza u emigraciji. Na području dalmatinske regije nastavljen je rad na pokrivanju i praćenju istaknutih nacionalista koji neprijateljski djeluju još od vremena tzv. Masovnog pokreta. Utvrđeno je više novoeksponiranih osoba na području Splita, Zadra, Šibenika, Kardeljeva i Imotskog, kao i njihovo povezivanje s istomišljenicima na području Zagreba i drugih gradova u Republici. Služba je pratila i njihove kontakte s neprijateljski eksponiranim svećenicima RKC na tom području. Značajna aktivnost Službe odvijala se na zahvaćanju kleronacionalističkih ispada grupa mlađih osoba, otkrivenih krajem 1984. i tokom 1985. godine. Napori su rezultirali podnošenjem krivičnih prijava, presijecanjem neprijateljske aktivnosti i angažiranjem novih operativnih izvora. 

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Dobroslav Paraga (sasvim desno) vodio je HSP '90-ih Davorin Višnjić/PIXSELL

KAKO JE ŠEKS POSTAO MEĐUNARODNI SLUČAJ I OPERATIVNA AKCIJA “VIR”

Nacionalisti s područja slavonsko-baranjske regije bili su kontinuirano pod tretmanom Službe. Kod većine nije došlo do grubljih istupa ni eskalacije neprijateljske aktivnosti, osim u slučaju Vladimira Šeksa, čija je djelatnost poprimila internacionalne dimenzije. Naime, i sličnih organizacija, kao i drugih neprijateljskih struktura u zemlji, prvenstveno građanske desnice. Za njega su se interesirale i poluzvanične institucije oficijelnih zapadnih faktora. Na području riječke regije nastavljeno je praćenje neprijateljske djelatnosti hrvatskih nacionalista, izdiferenciranih kroz ranije grupne obrade i kroz akciju “Vir”. Činjeni su napori da se poboljša broj i kvaliteta izvora Službe te upotreba operativno-tehničkih sredstava.

U odnosu na Program rada obaveze su djelomično realizirane, posebno u dijelu koji se odnosi na operativno-tehnička sredstva. Postojeći su izvori omogućili uvid u bitne sadržaje neprijateljskih aktivnosti nacionalista na ovom području. Praćenjem djelatnosti hrvatskih nacionalista na području Siska, krajem 1985. godine otkrivena je ilegalna grupa, sastavljena od mlađih osoba, dokumentirana njihova djelatnost na platformi hrvatskog nacionalizma i ustaške ideologije, nakon čega su im u krivičnom postupku izrečene kazne zatvora. Ostali nacionalisti s područja SR Hrvatske uglavnom su zadržali kontinuitet neprijateljskog ispoljavanja iz nekoliko prethodnih godina. Služba je svojim mjerama bila u toku njihove neprijateljske djelatnosti koju uglavnom karakterizira verbalna kritika sadašnjeg društvenog trenutka. Aktivnost se odvijala u krugu užih grupa istomišljenika i njihovih veza s tendencijom stalnog širenja.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Šeksov slučaj postao je predmet interesa Amnesty Internationala Davorin Višnjić/PIXSELL

 

FRAKCIONAŠKI DIO BIVŠEG RUKOVODSTVA SR HRVATSKE

Neprijateljska je aktivnost ove grupacije praćena kroz 18 obrada u stupnju 00, što je jednako broju obrada u 1984. godini. Na osnovi prikupljenih saznanja može se konstatirati da su tendencije njihova djelovanja tijekom prošlog razdoblja u osnovnim postavkama bile: • Zadržavanje kontinuiteta kontakata s ostalim hrvatskim nacionalistima, prvenstveno s Franjom Tuđmanom i Vladom Gotovcem, kojima su pružali moralnu podršku, međusobno se informirali o političkoj situaciji u zemlji i procjenjivali mogućnosti rehabilitacije, odnosno ukidanja zaštitnih mjera izrečenih bivšim osuđenicima (zabrana javnog istupanja i objavljivanja), posebno u slučajevima Tuđmana i Gotovca.

• Davanje negativnih prognoza daljnjeg razvoja naše ekonomske situacije s naglaskom na odgovornost pojedinih najviših društveno-političkih rukovodilaca u SRH i SFRJ. • Nastavljanje diskusija s ocjenama da u društvenopolitičkom rukovodstvu zemlje i Republike i dalje vlada potpuno nejedinstvo, što je dovelo ekonomiju SFRJ u ozbiljne teškoće. I dalje procjenjuju da takvo stanje objektivno dovodi do jačanja centralističkog koncepta u Jugoslaviji.

• Daljnja prisutnost nastojanja ove grupacije da se prikaže kao struktura koja je uvijek bila samoupravno opredijeljena za takav razvoj našeg društva, jer u tome vidi mogućnost svoje političke rehabilitacije.

SAVKU I TRIPALA ŠPIJUNIRAJU “MARKO”, “NENAD” I “KIM”

Procjena objektivne operativne situacije uvjetovala je da je postojeća mreža izvora bila prvenstveno usmjerena na Savku Dabčević-Kučar i Miku Tripala (operativne veze “Marko”, “Nenad” i “Kim”), što je rezultiralo s očekivanim sigurnosno interesantnim saznanjima (suradnik “Feđa”). Stalnim ozvučenjima na objektima gdje se veoma često okupljaju najistaknutiji pripadnici ove grupacije (“Soča” i “Drava”) dobiven je veliki broj vrlo korisnih operativno-sigurnosnih saznanja, što u odnosu na 1984. godinu predstavlja kvalitetan napredak. Praćeni su kontakti Savke Dabčević-Kučar, Marka Koprtle, Jure Sarića, Grge Gamulina te drugih s Franjom Tuđmanom i Vladom Gotovcem, tako da je praktički ostvaren uvid u sve značajne aktivnosti spomenutih pojedinaca. Ozvučenja “Siget” i “Mosor” tijekom izvještajnog vremena nisu rezultirala u očekivanom smislu, što je posljedica objektivnih okolnosti u objektima gdje su instalirani. Uočljiv je pozitivan trend u smislu pojačane aktivnosti na stvaranju novih suradničkih pozicija, čija se opsežnija produkcija očekuje u narednim periodima. Analizirajući produkciju suradničke mreže, može se konstatirati da je najkvalitetnija saznanja o neprijateljskoj aktivnosti srpskih nacionalista dao suradnik “NESTOR” (CSDS Zagreb), i to o osobama s područja Zagreba i njihovim vezama u Beogradu, Šibeniku, Zadru, Karlovcu itd., kao i njihovoj sprezi s predstavnicima SPC-a.

Dio operativnih pozicija zadovoljavajuće producira, dok jedan dio suradnika i veze nisu u žarištima neprijateljske aktivnosti, pa je njihova produkcija periferna. Tijekom 1985. godine korišteno je 6 ozvučenja trajnijeg karaktera i jedno privremeno, od kojih su “Babić 1” i “Babić 2” (CSDS Split) te “Zata” i “Drina” (CSDS Zagreb) rezultirali kvalitativnim operativnim saznanjima o aktivnosti eksponiranih srpskih nacionalista u SR Hrvatskoj (Jovan Rašković – 00, Stanko Korać – 00, Branka Pribić – 00 i drugi) te njihovim vezama iz SR Srbije (Dobrica Ćosić, Matija Bećković, Momčilo Kapor i drugi). Mjera TKTR stalno je korištena nad 32 osobe u obradi, a povremeno nad 6, i to uglavnom nad nosiocima ove neprijateljske djelatnosti s područja Šibenika, Bjelovara i Zagreba. Primjenom ove mjere prikupljena su operativno interesantna saznanja o aktivnosti pojedinih srpskih nacionalista, identificirane njihove veze i kontakti s istomišljenicima s drugih područja. Mjera TKPP stalno je primjenjivana prema 12 osoba u obradi. Ova mjera nije značajnije rezultirala, i to uglavnom zbog nemogućnosti primjene ove mjere u tuzemnoj prepisci. U izvještajnom vremenu izvršeno je 5 tajnih pretresa, tajno je praćena jedna osoba, obavljena su 94 informativna razgovora, izvršene su 133 provjere podataka, 16 identifikacija, a prema 8 osoba izrečena je mjera upozorenja.

Kraj prvog dijela

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.