Prvi nastup Kamale: 'Smij se, samo se smij!' No hoće li to biti dovoljno da pobijedi Trumpa?

PIXSELL/REUTERS
Gotovo svi važni demokrati podržali su Kamalu Harris, čak i Nancy Pelosi koja je "izbušila" kandidaturu Joea Bidena. Donatori demokrata su se vratili i odmah prvog dana Kamalina kampanja skupila je ogroman novac
Vidi originalni članak

Kao da joj je netko rekao "što više se smij, imaš prekrasan osmijeh" izgledala je Kamala Harris na svom prvom obraćanju javnosti nakon što je Joe Biden odustao od kandidature. Daleko je to od nekog ozbiljnog političkoga govora, uostalom, bila je riječ o primanju za prvake američke sveučilišne košarke, ali dovoljno da se vidi kako je 59-godišnjakinja najjača figura koju demokrati u ovom trenutku imaju, inteligentna, svježa, odmorna i svakako spremnija suprotstaviti se Trumpu nego što je u ovom trenutku bio umorni, 81-godišnji Joe Biden. Kamala donosi neku drugu energiju, to je sigurno. 

Ima 105 dana do američkih predsjedničkih izbora da nadoknadi zaostatak demokrata za republikancima. Prema ispitivanju javnog mnijenja Atlanta Journala u Georgiji, jednoj od ključnih država, Kamala zaostaje oko četiri posto za Trumpom, odnosno 45,9 naprema 50,5 posto. Kod žena u Georgiji vodi Harris sa 7,4 posto, ali kod muškaraca Trump dobiva oko 14 posto više glasova. Valja naglasiti kako su ankete radili prije negoli je Biden odustao pa će i rezultat Kamale Harris, za očekivati je, biti bolji kad postane službeno kandidat demokrata.  

U očito dogovorenom nastupu, Guverneri JB Pritzker iz Illinoisa, Gretchen Whitmer iz Michigana, Tim Walz iz Minnesote i Wes Moore iz Marylanda podržali su Kamalu Harris danas u razmaku od nekoliko minuta. Prije njih, i guverner Andy Beshear iz Kentuckyja objavio je da podržava gospođu Harris također. Za sve njih zna se da imaju veće političke ambicije i podrška kandidaturi Kamale je znak da će ona prema svemu sudeći biti demokratska kandidatkinja koja će naslijediti Joea Bidena. 

Odmah nakon što se Biden povukao veliki donatori, koji su bili povukli novčanu podršku nakon groznog nastupa u debati, vratili su se u igru i kampanja Kamale raspolaže s novih 50 milijuna dolara.  

- Ostavština postignuća Joea Bidena u posljednje tri godine nema premca u modernoj povijesti. Da, možete pljeskati - rekla je Harris na početku svoga govora, prvog otkako je istaknula kandidaturu i time jasno dala do znanja da je zahvalna Bidenu na podršci. Potom je govorila o prijateljstvu s Bidenovim sinom Beauom, koji je preminuo od tumora na mozgu 2015.

Bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, vrlo utjecajna osoba među demokratima zbog više desetljeća 'plivanja' u vrhu američke politike, podržala je u ponedjeljak Kamalu Harris nazvavši je "briljantno oštroumnom".

- S golemim ponosom i neograničenim optimizmom za budućnost naše zemlje podupirem potpredsjednicu Kamalu Harris za predsjednicu Sjedinjenih Država. Moja entuzijastična podrška Kamali Harris za predsjednicu je službena, osobna i politička - napisala je gospođa Pelosi u izjavi. 

Kako su ranije javljali američki mediji, Biden upravo Pelosi smatra odgovornom da ga je bušila među uglednim demokratima, lobirala za njegov odlazak i na koncu u tome uspjela. 

U razgovorima s demokratskim izaslanicima i drugim članovima stranke o potpori za njezinu predsjedničku nominaciju, potpredsjednica Kamala Harris i njezino osoblje ističu tužiteljsko iskustvo gospođe Harris i zagovaranje prava na pobačaj, prema dokumentu koji je pregledao The New York Times. Pitanje abortusa očito je jedno od ključnih u njenoj kampanji. 

Posjeti Express