Putinova Sotona 2: Može razoriti Francusku i Teksas

screenshot/youtube
Novi ruski projektil 2.000 puta je jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki
Vidi originalni članak

Rusija se pripremana testiranje nove generacije nuklearne interkontinentalne rakete, za koju tvrde da će moći probiti američki obrambeni štit. Testiranje rakete Sarmat odgođeno je već nekoliko puta, a na Zapadu je zovu Sotona 2. Ova raketa će naime zamijeniti prijašnji model Sarmata, kojeg je NATO nazvao Sotona.

Testiranje će biti obavljeno do kraja godine na kozmodromu Pleseck, na sjeverozapadu Rusije. Testiranje je do sada odgađano jer projektili nisu bili spremni. Raketa Sarmat teška je više od sto tona, a prema pisanju ruskih medija može uništiti područje veličine Teksasa ili Francuske. 

Može nositi deset tona eksploziva, ili 10 težih i 15 lakših bojevih glava ili čak 24 ultrazvučne rakete. Osim toga, ima tehnologiju za izbjegavanje radara i domet od preko 10.000 kilometara. Kretat će se brzinom od sedam kilometara u sekundi, a teret koji će moći nositi 2.000 je puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, piše Independent.

Sotona 2 time će postati najrazorniji projektil na svijetu, kojeg se u ovom trenutku najviše boji Amerika i njima predstavlja najveću prijetnju. Pet prijašnjih modela ove rakete mogle su razoriti cijelu američku istočnu obalu, ali Sotona 2 je dva puta snažnija. 

Posjeti Express