Prijavio Todorića i druge: Lagali su za 21,7 milijardi!

Žarko Bašić/ PIXSELL
Ante Ramljak otkrio da su skrivene milijarde išle na ljetovanja, brodove, helikoptere, ali i...
Vidi originalni članak

O svim ovim nepravilnostima izvijestio sam PricewaterhouseCoopers. Nakon ovih nalaza angažirali smo forenzičku kompaniju koja bi trebala ispitati svaku stavku i pokazati nam gdje je ova razlika u novcu stvarno otišla. Ja sam nakon tog dopisa danas već poduzeo određene zakonske aktivnosti. Podigao sam kaznenu prijavu priotiv odgovornih osoba koje su u tom trenutku bile u upravi kompanije. Govorim o 2016. godini, izjavio je izvanredni vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nakon predstavljanja revizije.

Osim računovodstvenih nepravilnosti, izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak otkrio je i druge nepravilnosti u računovodstvu najvećeg koncerna regije ukupno teške 21,7 milijardi kuna za razdoblje od 31.12. 2014. do zadnjeg dana 2016. godine.

Točnije, kako je pojasnio Ramljak, riječ je o gubicima za 2016. godinu od 11,2 milijardi kuna, gubitak u 2015. godini iznosio je 3,6 milijardi kuna u usporedbi s 1,2 milijardi kuna ranije dobiti. Računovodstvene nepravilnosti svode se na skrivanih 3,9 milijardi kuna obaveza te neprikazanih 2,3 milijardi kuna operativnih i financijskih troškova.

Posebno je zanimljivo kako je Ivica Todorić skrivao troškove, a u zaključku se navode iznosi koji zajedno daju čak 8,2 milijarde kuna. Skrio je skoro 3,9 milijardi kuna kredita koje je digao, 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova, prikazao je da ima 2,1 milijarde kuna na računu kojih nije bilo.

Takvo grubo naštimavanje knjiga i lažno prikazivanje je inače kažnjiva višegodišnjim kaznama zatvora ako se dokaže da su ih Todorić i ekipa namjerno radili kako bi zavarali investitore i banke. Izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak ga je zato prijavio DORH-u, a angažirali su i specijaliziranu međunarodnu tvrtku koja će istražiti sve nepravilnosti, odnosno ući dublje u transakcije i vidjeti gdje je novac otišao, donosi 24sata.

Život u luksuzu Gazdina djeca: Svi su imali plaće do 60.000 kuna

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, pokazuje revidirano financijsko izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvaća Agrokor d.d. i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izvješća, bio 3,6 milijardi kuna.

Ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu dobit na razini grupe od 1,17 milijardi kuna.

Ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, te je bila 10 milijardi manja nego što pokazuje prepravljeno izvješće za 2015.

Rat za Smokvicu Todorićev otok: "Imam pravo tu biti bez plaćanja"

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema najnovijem revizorskom izvješću, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna.

Kako stoji u revizorskom izvješću, kapital Agrokor grupe smanjen je za 2015. i 2016. za nešto više od 22 milijarde kuna.

Također, tijekom revizije uočene su računovodstvene nepravilnosti, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje, a izvanredni povjerenik Ante Ramljak poduzeo je korake predviđene zakonom, stoji u prezentaciji revidiranih financijskih izvješća koju predstavlja izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Financijski izvještaj za Koncern Agrokor u 12 sati su prezentirali Privremenom vjerovničkom vijeću, a u 15.30 sati izvanredna uprava Agrokora na konferenciji za medije predstavlja najvažnije nalaze revidiranog financijskog izvješća Agrokora d.d. kao i revidirani konsolidirani financijski izvještaj grupe prezentirati i javnosti.

Afera Agrokor Gazdine prijevare teške 2 milijarde eura izlaze na vidjelo

Andrej Plenković u nedjelju je odbacio ocjene Sberbanke da je Hrvatska nacionalizirala koncern i da zbog toga mora vratiti dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci. Javio se potom i Ivica Todorić na blogu. Poručio je premijeru da je njegova Vlada nacionalizirala privatnu tvrtku, odnosno da je on kao njezin vlasnik spriječen u ostvarivanju bilo kakvih vlasničkih prava. 

- Kada je Vlada RH počela provoditi ciljani medijski linč nada mnom i Agrokorom, Koncern je doveden u poziciju da mora ići u restrukturiranje. Restrukturiranje smo otpočeli, što Vam je poznato, jer ste čak i Vi neke dionike primali kod sebe na razgovor. Donošenjem Lex Agrokor spriječili ste nas i u tome i oduzeli nam pravo da sami restrukturiramo vlastitu kompaniju - poručio je premijeru u nedjeljnom blogu Ivica Todorić.

U četvrtak su iz Izvanredne uprave s Antom Ramljakom na čelu prezentirali rezultate revizije devet kompanija, revizije koja obuhvaća 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti. Prema rezultatima, ukupan negativan efekt na kapital kroz prepravak 2015. godine i gubitak 2016. u sektoru maloprodaje iznosio je 10,5 milijardi kuna. U sektoru poljoprivrede gubitak je iznosio 1,7 milijardi kuna, a sektoru prehrane 1,2 milijarde kuna.

- Kompanije Agrokora vrijede 13,4 milijardi kuna manje nego što je prikazano - zaključio je tada Ramljak.

Posjeti Express