Ekonomix
11404 prikaza

Gazdine prijevare teške 2 milijarde eura izlaze na vidjelo

Ivica Todorić
Robert Anić/PIXSELL
Klupko spletki i lažiranih dokumenata oko Agrokora još se nije do kraja razmotalo

Revizija Agrokora otkriva nevjerojatne detalje i razmjere prijevare, možda i najveće računovodstvene prijevare na ovim prostorima. Kako donosi novi Nacional, revizija PriceWaterhouseCoopersa otkriva da je Ivica Todorić lažirao bilance za čak dvije milijarde eura dok je spremao inicijalnu javnu prodaju dionica dijelova koncerna. Riječ je bilo o prehrambenom dijelu Agrokora koji je procijenjen na dvije i pol milijarde eura, ali ta vrijednost je bila neutemeljena. 

Još i prije nalaza revizije govorilo se o problematičnim računovodstvenim praksama unutar Agrokora. Sjetimo se samo kraja srpnja i kako je kao bomba odjeknula informacija da Agrokor posluje s ogromnim gubitkom, a da je samo u prošloj godini ostvareno 12-20 milijardi kuna gubitaka na razini koncerna. Međutim, stvar s tim brojkama je da više toga skrivaju nego što pokazuju. Kako nam je tada ispričao praktički u jednom dahu naš odlično upućeni izvor:

"Pa to su beznačajne brojke. Raspon je prevelik, nitko ne priča je li to konsolidirano ili nekonsolidirano financijsko izvješće, nitko ne spominje što je sve uključeno u te gubitke koncerna. Znamo da su 'kuhali knjige' godinama i pitanje je jesu li iz PriceWaterhouseCoopersa ispravili greške pa sad to prikazuju kao gubitak u jednoj godini ili je riječ o nečem drugom. To je jedno obično puštanje balona. Vidite da i dalje skrivaju brojke o poslovanju Konzuma. Zašto ne objave kako je Konzum poslovao prošle godine?".

Agrokor naplata duga Top News Tužbe na sve strane: Agrokor na sudu u 6 država!

Međutim, čak i takve brojke pokazivale su da će uskoro početi padati i prve tužbe, a prva meta bit će revizorska kuća Discordia koja je potpisivala financijska izvješća Agrokora već godinama. Podsjetimo da je izvješće o prvih devet mjeseci prošle godine pokazalo da Agrokor posluje s milijunskim dobicima, a da je samo nekoliko mjeseci kasnije Agrokorovo poslovanje propalo.

Jutarnji list, koji je i prvi objavio brojke o milijardama kuna gubitaka, ustvrdio je da bi moglo doći do nagodbe s vjerovnicima čak i bez pristanka Sberbanka kao najvećeg vjerovnika, ali naš sugovornik to je decidirano odbacio.

"Nagodbe bez vjerovnika koji drže većinu dugovanja nema nigdje u svijetu. Plenković i ekipa sad tim populizmom kupuju jeftine političke bodove svim onim pričama o spašavanju malih dobavljača i OPG-ova. OK, oni sad spašavaju te ljude, ali jednom će i bankama puknuti film i tužit će državu zbog izigravanja propisa po kojima čitav svijet funkcionira".

Još ranije nam je jedan drugi izvor pojasnio da se dugovanje oprašta po načelu pro rata, a to znači da svi vjerovnici moraju pristati na otpis određenog postotka dugovanja, kako mali OPG-i tako i velike svjetske banke. 

Herman Gref Herman Gref Top News On je Putinov tiranin koji ide s Agrokorom na sud

Express je već ranije pisao da je vlada počinila kardinalnu grešku uplitanjem u tržište preko lexa Agrokor koja će se jednom obiti o glavu nekom premijeru, ne nužno Andreju Plenkoviću. Jednom kad su u čitav proces ušli strvinarski fondovi, trebalo je svima biti jasno da će država pokriti sve dugove koje je Agrokor generirao, praktički uz blagoslov države.

Agrokorove obveznice kupovao je Knighthead Capital Management, relativno mali strvinarski fond, ali i on je dovoljno opasan. Svi ti fondovi spremni su ići do krajnjih granica kako bi naplatili svoja potraživanja. Podsjetimo samo na primjer Elliott Capital Management iz 2012. godine kada su zaplijenili argentinski školski brod dok je bio u luci u Gani zbog neplaćenih obveznica iz 2001. godine.

Nakon godina suđenja su uspjeli dobiti spor kojim je Argentina trebala u potpunosti isplatiti obveznice. Fond je tada samo čekao priliku za naplatu. Prilika im se ukazala kada su argentinski mornari uplovili u luku u Gani, a lokalne vlasti su zaustavile fregatu Libertad, a fond je poslao zahtjev Argentini da plate određeni postotak obveznica. Koliko su Argentinci na kraju platili, nije potpuno jasno, ali brod je vraćen i čini se da su napokon postigli neki dogovor.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 07:07 27.Rujan 2017.

    a šta je sa onima iz svih vlada koji su radili za njega i držali mu ljestve.