Revolucija jede svoju djecu: #MeToo se raspada iznutra?

PIXSELL
I žene su počele "padati" radi seksualnog predatorstva, među njima i ikona #MeToo pokreta, glumica Asia Argento
Vidi originalni članak

Glumice Rose McGowan i Asia Argento - gotovo zaštitna lica pokreta #MeToo i žene koje su zadale završni udarac Harveyju Weinsteinu - i same su uvučene u novi skandal.

Asiju Argento, talijansku glumicu i životnu partnericu pokojnog Anthony Bourdaina, mladi glumac Jimmy Bennett optužio je kako ga je 2013. seksualno iskoristila kada je on imao 17 a ona 37 godina. Devet godina prije toga Bennett je glumio Argentinog sina u filmu "The Heart Is Deceitful Above All Things".

Iako je to vehementno negirala pokazalo se kako je Argento glumcu isplatila 380.000 dolara, da o seksualnom susretu ne govori. Argento kaže da je novac uplatio Bourdain, poznati chef i dokumentarist koji je počinio samoubojstvo u lipnju ove godine, i to zato jer je "mladi Bennett imao novčanih problema".

Nekolicina je glumičinih prijatelja rekla kako je "Asia spavala s Jimmyjem ali da je to bilo potpuno obostrano te da čemu se čuditi tome da 17-godišnjak stupa u seksualne odnose".

Na optužbe se osvrnula još jedna žrtva Harveyja Weinsteina kojoj je moćni producent, kao i Argento, nakon napastovanja uništio i karijeru, a to je Rose McGowan koja je Argento smatrala "hrabrom i časnom saveznicom".

Na svom je Twitteru napisala kako je "Asiju upoznala prije deset mjeseci, a dijelile smo bol radi napada Harveyja Weinsteina. Srce mi je slomljeno. Nastaviti ću svoj rad u ime svih žrtava sa svih strana".

Argento, koja i dalje tvrdi da su optužbe glupost, nekoliko je dana kasnije, isto na Twitteru, McGowan poručila kako "teška srca daje Rose 24 sata da se ogradi od klevetničkih riječi prije no što upogoni svoje odvjetnike".

"Ne, ne, ne, ovo nije smjer u kojem je #MeToo trebao ići, što je ovo", napisala je jedna komentatorica dok je druga rekla kako je #MeToo potreban, ali u oba smjera, jer je vrijeme da se prestanemo praviti da su žene bezgrešne.

Treći su pak zaključili kako postoje nivoi krivnje te da silovanje nije isto kao i seks s maloljetnikom koji je to (možda) htio pa kasnije požalio, te da je vrijeme da društveni mediji prestanu biti sudac, porota i krvnik već da se takve stvari rješavaju na sudu.

U isto je vrijeme u bizaran slučaj upletena i legendarna profesorica sa NYU i 60-godišnja intelektualka Avital Ronell koju je gotovo 30 godina mlađi student Nimrod Reitman (koji je homoseksualac, a ona je lezbijka) optužio da ga je tijekom njegovog odrađivanja doktorata maltretirala, nasilno pokušavala poljubiti, slijedila, dolazila mu doma te mu slala neprimjerene e-mailove iako do odnosa nikada nije došlo. Kada bi se pobunio, tvrdi, ona mu je prijetila rušenjem na fakultetu.

Ronell, koja je u međuvremenu suspendirana bez da je slučaj došao na sud, za medije je rekla kako je riječ o "emotivnom dopisivanju u homoseksualnom i queer tonu i kodu, ali bez ikakve seksualne agende".

Na stranu Ronell stali su intelektualci poput queer teoretičarke Judith Butler, filozofa Slavoja Žižeka i drugih koji tvrde da je jasno kako je tada 34-godišnji Reitman "hinio bespomoćnost" te je to mogao "zaustaviti kada je god htio" te da se "na doktoratima često razviju intenzivni odnosi koji ne moraju imati nikakve veze sa seksom".

Oni koji, pak, drže Reitmanovu stranu kažu kako "je potpuno svejedno je li to queer jezik i koja je namjera, mentorica je ovdje trebala znati da ima moć koju ne smije iskorištavati, isto kao Weinstein sa svojim žrtvama".

Posjeti Express