SAD su nam odlični saveznici: Ovi ministri to dokazuju

Patrik Macek/ PIXSELL
Hrvatski ministri vojske i policije stalno pokazuju dobru suradnju s Amerikom
Vidi originalni članak

Amerika i Hrvatska jako dobro surađuju i to nije ništa novo. Međutim, zanimljivo je napomenuti da su najbolju suradnju imamo u područjima vojske i policije. Koliko blisku suradnju imamo s Amerikancima pokazao je i nedavni posjet ministra Jeffa Sessionsa koji je posebno istaknuo suradnju na polju suzbijanja organiziranog kriminala. 

Američki ministar izjavio je da je u posljednje tri godine uhićeno 118 ljudi te su zaplijenjeni droga i oružje. Samo u ožujku hrvatska policija u suradnji s DEA-om, primjerice, zaplijenila je 100 kilograma kokaina.

Kako prenosi Hina, SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom, a takva postignuća želi proširiti u čitavoj regiji, zaključio je Sessions koji je hrvatskog ministra policije Davora Božinovića ugostio u siječnju u Washingtonu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova kazao je da je i potvrđeno kako je Hrvatska, u ovom dijelu Europe, ključni saveznik SAD-a te da su on i Sessions razgovarali o produbljivanju tog strateškog partnerstva.

Upravo imenovan Trumpov ministar: "Nema više prijetnji kao Jugoslavija"

Tijekom posjeta američkog ministra održana je i regionalna radionica o organiziranom kriminalu gdje su sudjelovali državni odvjetnici iz šest zemalja regije - Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Druga strana suradnje, ona vojna, također je na zavidnoj razini zahvaljujući jednom drugom ministru. Riječ je, naime, o ministru obrane Damiru Krstičeviću. Ovih dana taj bivši ratni zapovjednik boravi u SAD-u gdje je imao priliku letjeti u zrakoplovu F-16 kakav Hrvatska nabavlja. U zrakoplovnoj bazi Nacionalne garde Minnesote "133rd Airlift Wing Base" Krstičević je postao jedan od rijetkih ministara koji je letio tim zrakoplovom.

 

Indikativno je da je ministar ponovno posjetio bazu Nacionalne garde Minnesote s kojom Hrvatska već dulje vrijeme odlično surađuje. Kako je to opisao časopis Hrvatski vojnik u tekstu iz 2016. godine: "Američka savezna država Minnesota i Republika Hrvatska na vojnom planu surađuju od 1996. kad je u sklopu State Partnership Programa Nacionalna garda Minnesote pokrenula partnerstvo s Oružanim snagama RH podupirući ih u razvoju vojnih sposobnosti, od sudjelovanja u mirovnim operacijama do sposobnosti djelovanja u raznim humanitarnim zadaćama. Od početka partnerstva do danas održano je više od sto trideset bilateralnih vojnih i civilnih aktivnosti. U početku je suradnja dominantno obuhvaćala obuku i školovanje, a s vremenom se proširivala i obuhvaćala sve kompleksnije zajedničke aktivnosti."

Nacionalna garda Minnesote u nešto recentnijoj povijesti pomagala je i s implementacijom novih helikoptera Kiowa Warrior u sustav hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i u civilnim programima. Uzmimo za primjer OŠ Dubovac koju su zajednički obnavljali pripadnici minnesotanske Nacionalne garde i hrvatske Kopnene vojske.

Posjeti Express