Top News
931 prikaza

SAD su nam odlični saveznici: Ovi ministri to dokazuju

Damir Krstičević Davor Božinović
Patrik Macek/ PIXSELL
Hrvatski ministri vojske i policije stalno pokazuju dobru suradnju s Amerikom

Amerika i Hrvatska jako dobro surađuju i to nije ništa novo. Međutim, zanimljivo je napomenuti da su najbolju suradnju imamo u područjima vojske i policije. Koliko blisku suradnju imamo s Amerikancima pokazao je i nedavni posjet ministra Jeffa Sessionsa koji je posebno istaknuo suradnju na polju suzbijanja organiziranog kriminala. 

Američki ministar izjavio je da je u posljednje tri godine uhićeno 118 ljudi te su zaplijenjeni droga i oružje. Samo u ožujku hrvatska policija u suradnji s DEA-om, primjerice, zaplijenila je 100 kilograma kokaina.

1/11

Kako prenosi Hina, SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom, a takva postignuća želi proširiti u čitavoj regiji, zaključio je Sessions koji je hrvatskog ministra policije Davora Božinovića ugostio u siječnju u Washingtonu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova kazao je da je i potvrđeno kako je Hrvatska, u ovom dijelu Europe, ključni saveznik SAD-a te da su on i Sessions razgovarali o produbljivanju tog strateškog partnerstva.

Mike Pompeo, Donald Trump, Jared Kushner Upravo imenovan Top News Trumpov ministar: "Nema više prijetnji kao Jugoslavija"

Tijekom posjeta američkog ministra održana je i regionalna radionica o organiziranom kriminalu gdje su sudjelovali državni odvjetnici iz šest zemalja regije - Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Druga strana suradnje, ona vojna, također je na zavidnoj razini zahvaljujući jednom drugom ministru. Riječ je, naime, o ministru obrane Damiru Krstičeviću. Ovih dana taj bivši ratni zapovjednik boravi u SAD-u gdje je imao priliku letjeti u zrakoplovu F-16 kakav Hrvatska nabavlja. U zrakoplovnoj bazi Nacionalne garde Minnesote "133rd Airlift Wing Base" Krstičević je postao jedan od rijetkih ministara koji je letio tim zrakoplovom.

1/10

 

Indikativno je da je ministar ponovno posjetio bazu Nacionalne garde Minnesote s kojom Hrvatska već dulje vrijeme odlično surađuje. Kako je to opisao časopis Hrvatski vojnik u tekstu iz 2016. godine: "Američka savezna država Minnesota i Republika Hrvatska na vojnom planu surađuju od 1996. kad je u sklopu State Partnership Programa Nacionalna garda Minnesote pokrenula partnerstvo s Oružanim snagama RH podupirući ih u razvoju vojnih sposobnosti, od sudjelovanja u mirovnim operacijama do sposobnosti djelovanja u raznim humanitarnim zadaćama. Od početka partnerstva do danas održano je više od sto trideset bilateralnih vojnih i civilnih aktivnosti. U početku je suradnja dominantno obuhvaćala obuku i školovanje, a s vremenom se proširivala i obuhvaćala sve kompleksnije zajedničke aktivnosti."

Nacionalna garda Minnesote u nešto recentnijoj povijesti pomagala je i s implementacijom novih helikoptera Kiowa Warrior u sustav hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i u civilnim programima. Uzmimo za primjer OŠ Dubovac koju su zajednički obnavljali pripadnici minnesotanske Nacionalne garde i hrvatske Kopnene vojske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.