Saipov: Tko je terorist iza napada u New Yorku?

Reuters
Znanci ga opisuju kao dobru osobu koja je bila sretna što je u Americi
Vidi originalni članak

Sayfullo Saipov došao je u SAD 2010. godine, vjerojatno najprije u Ohio. 

- Moj tata me upoznao s njim. Rekao mi je da je on upravo stigao u SAD i da će ostati neko vrijeme živjeti s nama - prisjetio se 22-godišnji Bekhzod Abdusamatov, također porijeklom iz Uzbekistana.

Saipov je osumnjičen da je terorist koji je izvršio napad na Manhattanu u utorak i ubio osam ljudi. Rođen je u Taškentu, glavnom i najvećem gradu Uzbekistana, a tad je jako slabo govorio engleski, dodao je Abdusamatov.

Volio dugo spavati

Te prve dane intenzivno je tražio posao i trudio se što bolje naučiti jezik, ali je problem bio što je bio noćna ptica, a ujutro bi volio dugo spavati, kaže Abdusamatov.

Nakon nekog vremena preselio se u Fort Myers na Floridi gdje je upoznao prijatelja, također imigranta iz Uzbekistana, 37-godišnjeg Kobiljona Matkarova. U to vrijeme Saipov je već dobio posao vozača kamiona

- Kad sam ga upoznao, činio mi se kao vrlo dobra osoba. Govorio je da mu se sviđa u Americi i da je ovdje vrlo sretan, da se dobro snašao i da je imao sreće. Nikad za njega ne bih pomislio da će postati terorist, ali zapravo sam ga poznavao vrlo površno, govori Abdusamatov.

Živio u New Jerseyu

Nakon što se preselio u New Jersey, Saipov se vjerojatno nastanio u Patersonu i počeo voziti za Uber. U utorak navečer, policija i pravosudni djelatnici upali su u stan u zgradi blizu Genessee i Getty Avenije, jer se pretpostavlja da je tu stanovao Saipov.  

Prema tvrdnjama jednog policijskog službenika, Saipov je imao zelenu kartu, a u Ameriku je ušao preko aerodroma Kennedy International Airport u New Yorku.

Službenik Ubera rekao je da je Saipov prošao internu kontrolu kompanije prije no što je počeo za njih voziti.

- Usko surađujemo s F.B.I-em i dajemo im sve informacije koje su nam dostupne kako bi im pomogli u istrazi, rekao je službenik Ubera, te dodao:

- Revidiramo vrlo precizno i brzo cijelu povijest njegovog angažmana u našoj tvrtki, ali do sad nismo detektirali nikakve zabrinjavajuće sigurnosne propuste, javlja New York Times. 
 

Posjeti Express