Sanader kod Bonkulovića: Odbacio štake, nabio kapu i vikendom šeće Zagrebom

Kad dobije slobodne dane u zatvoru, Ivo Sanader šeće Zagrebom i kreće se puno bolje, nema više štaku. Sakrio se od znatiželjnih pogleda ispod plave kape i sunčanih naočala. Odslužio je pola od 18 godina kazne
Vidi originalni članak

Da bismo ga uskoro mogli vidjeti na slobodi rekao je još Čedo Prodanović odmah kad je Ivo Sanader prebačen iz Remetinca u zatvor otvorenog tipa Lipovica. I eto ga, Dr. Ivo vikendima slobodno šeće gradom. Naime, ispočetka su ga viđali samo u Popovači jer zatvorenici povremeno dobiju osmosatni boravak izvan kaznionice, ali u samom mjestu. A poštuje li zatvorenik sve uvjete tijekom izlaska, dobije pravo odlaska kući cijeli vikend. Ivo Sanader ga je, s obzirom na uzorno vladanje, očito dobio. 

Čitatelj 24sata snimio ga je prije nekoliko dana u zagrebačkom Kaptol Centru, nije koristio štake s kojima se pojavljivao na sudu, ali je na glavu nabio plavu šiltericu i naočale. Zaustavio se u trgovini Bonkulović, kupio je neke poklone i laganim hodom nastavio dalje. Za 69-godišnjaka koji je operirao koljeno kreće se vrlo dobro, kaže čitatelj. 

Sanader je inače šef knjižnice u Lipovici-Popovači i zadužen je za kulturno uzdizanje zatvorenika, ali čitatelj nije uočio je li svratio u neku knjižaru po kakvu dobru knjigu. 

U spomenutoj kaznionici zatvorenici sami kuhaju, a imaju i teretanu i knjižnicu. Za nju je upravitelj zatvora zadužio Sanadera.

- Očito je da je tamo zadužen da vodi brigu o kulturnom uzdizanju zatvorenika - kaže odvjetnik Čedo Prodanović.

Sanader se nakon vikenda na slobodi obavezno mora vratiti u Lipovicu. 

Prema važećim zakonima, osuđenik ima pravo zahtijevati prijevremeno puštanje na slobodu nakon pola odslužene kazne, a Sanader je od 2019. iza rešetaka, prije toga odslužio je još četiri godine s prekidima i ovih dana odslužit će točno pola, devet godina od izrečene kazne. U praksi se zahtjev za prijevremenim puštanjem an slobodu najčešće odobrava osuđenicima koji su odslužili dvije trećine kazne i Sanader bi u tom slučaju u Lipovici mogao ostati još tri godine, nakon čega je realno očekivati da izađe na slobodu.  

Cijelu priču o Sanaderovim satima na slobodi pročitajte OVDJE.  

Posjeti Express