Smjena samouhljeba: Zbog bonusa zagadio vodu metalima

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Na izvanrednoj Skupštini društva Piškornica četvorica župana trebala bi glasati za smjenu Mladena Jozinovića
Vidi originalni članak

Na izvanrednoj Skupštini društva Piškornica koja je počela jutros u 9 sati, smijenjen je direktor tog regionalnog centra za gospodarenje otpadom, Mladen Jozinović, zbog isplaćenih više od milijun kuna bonusa i naknada. Za nju su glasala sva četiri župana - varaždinski župan Radimir Čačić, međimurski Matija Posavec i krapinsko-zagorski Željko Kolar, a uz njih je i načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović. I koprivničko-križevački župan Darko Koren, pritisnut zahtjevima trojice župana, dignuo je ruku za smjenu prijatelja i kuma Jozinovića. Koren jučer nije odgovarao na telefonske pozive, a prije nekoliko dana izjavio je kako “ne inzistira na Jozinovićevoj smjeni, ali da ga ne namjerava ni štititi”.

Na izvanrednoj skupštini tražit će se i da Mladen Jozinović vrati sporni bonus, i to u cijelosti, te tako završiti “ovu trakavicu” koju je otkrio 24sata. Još prošli tjedan gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić je na pitanje kako je u Koprivnici, ljutito odgovorio:

Milijuni u džep

- Kako nam je? Pa eto tako da je čistija voda koja dolazi iz kanalizacije na koprivnički pročistač nego ona koja izlazi u podzemlje s odlagališta otpada Piškornica.

Podravsko odlagalište otpada Piškornica došlo je u žižu javnosti kad su 24sata otkrila da je direktor Mladen Jozinović preko tvrtke kćeri sebi isplatio milijun kuna bonusa. Dodatno je sam sa sobom, uz redovnu plaću od 18.500 kuna, ugovorio ove godine isplatu 10.000 kuna mjesečno. Prošle godine si je jednokratno isplatio 252.000 kuna, što bi odgovaralo naknadi uz plaću od 21.000 kuna mjesečno.

Jozinović je ovu izdašnu operaciju za svoj džep izveo tako što je preko tvrtke Piškornica osnovao tvrtku kćer, Piškornica sanacijsko odlagalište(PSO). Sebe je imenovao direktorom i ugovorio si dodatne naknade i bonuse. Preko PSO-a je naplaćivao dovoz  i odlaganje otpada na smetlište. 

Što više otpada, to više prihoda i dobiti. Što više prihoda i dobiti, to veći i bonus direktoru. Zato je ovaj slučaj znatno dublji od same isplate bonusa, koja je skandalozna. Radi se o čudnim poslovima dovoza otpada, neracionalnoj potrošnji, ali i svrsishodnosti tvrtki koje su osnovane da izgrade centre za gospodarenje otpadom. A u biti se nisu maknule s mrtve točke, a njihovi direktori uzimaju masne plaće svaki mjesec. 

S druge strane, tu je i zdravlje građana, koji nisu imali točnu informaciju o količinama i vrstama smeća koja se odlažu u njihovu dvorištu, kao ni o potencijalnim milijunima koji će se morati izdvojiti za dodatnu sanaciju.

Kumstvom do direktora

Tvrtku Piškornica osnovale su četiri županije, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska, te općina Koprivnički Ivanec, na čijem području se nalazi. Oni su preuzeli već sanirano odlagalište, a glavni zadatak bio joj je sagraditi Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Umjesto odlagališta koje je već bilo sanirano, otpad bi se razvrstavao, a samo manji dio bi se deponirao. 

Za ovaj projekt čak je i EU osigurao novac, ali još nije ni počela gradnja. 

Direktor Piškornice postao je mladi inženjer prometa Mladen Jozinović. Jozinović se bavio preradom otpada kroz tvrtku ASA i već je radio na sanaciji odlagališta u Kikindi, u Srbiji. Mladi i ambiciozni Jozinović karijeru je počeo kao vlasnik malog seoskoga kafića u slavonskom selu Stari Jankovci, odakle potječe.

A onda ga je koprivničko-križevački župan Darko Koren, tad još član HSS-a, predložio za direktora. Tek nakon izbijanja afere, 24sata su otkrila da je prijateljstvo Korena i Jozinovića toliko jako da je župan bio krsni kum kada je lani Jozinović dobio sina. Koren, naravno, negira da je to kumstvo utjecalo na njegov izbor, nego isključivo Jozinovićeva sposobnost. No činjenica je kako je direktorsko mjesto osiguralo da Jozinović do 37. godine postane milijunaš. 

Prekapacitirao preradu

Prema podacima koje nam je dao gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, nakon sanacije odlagališta kapacitet je bio otprilike 38.000 tona godišnje. No sad se na Piškornicu dovozi oko 100.000 tona.

- Ono to jednostavno ne može izdržati. Pa i ne čudi zagađenje - kaže Jakšić.

Umjesto samo iz četiri sjeverozapadne županije, dok se čeka gradnja centra za otpad, smeće je počelo stizati iz raznih dijelova Hrvatske. Primjerice, samo iz grada Rijeke lani je na skoro 300 kilometara udaljenu Piškornicu dovezeno oko 53.000 tona otpada. Riječki komunalac je, naravno, ostvario gubitke na tome, pa je i zbog toga ove godine povećana cijena odvoza otpada za 108 posto. Više ne voze na Piškornicu. Ali zato otpad stiže i iz tvrtki Petra Pripuza, kralja hrvatskog otpada kojem za vrat diše Uskok. 

         NASTAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

Odakle sve? Ne znaju niti u Koprivnici, čiji gradonačelnik kaže da zato traže transparentno poslovanje.

- Nije tu kriv samo Jozinović. Četvorica župana također snose odgovornost. Pogotovo Koren, koji se spetljao s raznim lobijima - kaže Jakšić.

Arsen, željezo, olovo, cink

Istu stvar već dvije godine tvrdi ekološki aktivist Siniša Bosanac, nekad zastupnik Laburista u koprivničkom vijeću. On se već dvije godine bori protiv načina rada Piškornice.

- Lani i ove godine je u odnosu na dvije godine povećana količina arsena u podzemnim vodama za tisuću posto. Iznimno je povećana i količina svih ostalih metala koji se mjere, željeza, cinka, mangana, olova - govori nam Bosanac i pokazuju tablice s četiri mjerača postavljena oko odlagališta koje to dokazuju. 

On je uvjeren da se otpad dovozi upravo kako bi novac završio u privatnim džepovima, poput isplata bonusa, pa to potkrepljuje također podacima. 

- Trenutačno se u četiri županije prikupi 76.000 tona otpada, a ako se ostvare planovi odvojenog prikupljanja, to će pasti na oko 55.000 tona godišnje. Oni žele kupiti od Pripuza pogon za obradu otpada s kapacitetom 95.000 tona te izgraditi centar sa 140.000 tona. Ukupni kapacitet od 235.000 tona dovoljan je za osam županija - objašnjava Bosanac.

Mr 10 posto

Direktor Jozinović predložio je i gradnju energane u kojoj bi se spaljivali nusprodukti otpada iako su protiv toga i stanovnici Koprivnice i Koprivničkog Ivanca, na čijem području je odlagalište.

I tu opet dolazimo na priču o bonusima. Od 22 milijuna kuna prihoda, dobit tvrtke koja naplaćuje odlaganje veća je od 10 milijuna kuna. A direktor Jozinović si je onda odredio 10 posto bonusa od dobiti. I tako je u džep stavio milijun kuna uz plaću i naknade.

- Oni žele napraviti novi Jakuševac - kaže Bosanac. 

Direktor Jozinović zbog njegove je aktivnosti tužio Bosanca i uvjet za nagodbu je da prestane pisati i govoriti o Piškornici. Tražio je da suđenje bude zatvoreno za javnost zbog osjetljivih informacija. Tužio je i lokalne medije. S druge strane, na sebe nije žalio trošiti novac. Primjerice, za 150.000 kuna lani je angažirao agenciju Manjguru Krešimira Macana kako bi javnosti dao pozitivne aspekte projekta. Macan inače treba biti i savjetnik premijera Plenkovića, ali nakon isplate bonusa čak ni on nije uspio ispeglati Jozinovićev imidž.

Za samo čuvanje odlagališta troši godišnje oko milijun kuna s PDV-om. Bez punog javnog natječaja, taj posao je Jozinović povjerio tvrtki Klemm sigurnost Josipa Klemma.

Dani mu odbrojeni

Jozinovićevi su dani odbrojani. Čak i župan Koren, koji ga brani kao menadžera i tvrdi da je izuzetno puno učinio za pripremu centra, ne odobrava isplatu bonusa i naknada. Smatra da njegov kum može kod privatnika imati tri puta veću plaću zbog svoje sposobnosti.

- Mi bismo sad trebali izabrati izvođače, a na proljeće graditi regionalni centar. Bojim se da tako složen projekt neće moći voditi nitko osim Jozinovića. No ako ga ostala tri župana odluče maknuti, ja sam u manjini - kaže Koren.

Ostala trojica su Matija Posavec (HNS), Radimir Čačić (Reformisti) i Željko Kolar (SDP). Sva trojica su ostali zgroženi ugovorima i bonusima. Čačić nam je čak rekao da takvo nešto nije vidio u svojoj karijeri.

Uz smjenu, vrlo vjerojatna je i kaznena prijava protiv Jozinovića za zlouporabu položaja i ovlasti i nepripadajuću materijalnu korist. Jozinović se branio govoreći da je sve po propisima i da su naknade i bonuse odobrili uprava i skupština tvrtke. Ali i skupština i uprava je upravo on sam. Uz to, lokalni HSS traži ultimativni odlazak i ostavku svog bivšeg člana Korena.

- Koren je doveo Jozinović i brani ga, a nije stao u zaštitu stanovnika županije. Dok neki kopaju po smeću, neki zgrću milijune - kaže Mladen Mađer, saborski zastupnik HSS-a iz koprivničkoga kraja. 

- Tko će sanirati to odlagalište kad oni napune džepove - pita se i Mario Švegović (HSS), načelnik općine na čijem području je Piškornica. 

Otpad kao biznis

To pitanje još nema odgovor. Činjenica je da je isplata bonusa pokazala puno dublji problem u gospodarenju otpadom. A podsjetimo da je Express već pisao o nalazima revizije u još nekim tvrtkama zaduženim za gradnju centara za otpad koja još nije ni počela. Primjerice, od 2009. godine Regionalni centar čistog okoliša treba napraviti centar na Lećevici. HDZ-ov direktor ima 16.500 kuna plaću, a pet zaposlenih ukupno je dobilo bonuse od 87.000 kuna potpuno neopravdano, kažu revizori.

I sisački Ekostart poslužio je za uhljebljivanje stranačkih partnera, na plaće direktora u tri godine otišlo je 365.000 kuna. Slično je i u Vinkovcima i Zadru. Otpad je stvoren za lokalne uhljebe.

Posjeti Express