Top News
5976 prikaza

Smjena samouhljeba: Zbog bonusa zagadio vodu metalima

Mladen Jozinović, direktor koji si je isplatio milijunski bonus
1/3
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Na izvanrednoj Skupštini društva Piškornica četvorica župana trebala bi glasati za smjenu Mladena Jozinovića

Na izvanrednoj Skupštini društva Piškornica koja je počela jutros u 9 sati, smijenjen je direktor tog regionalnog centra za gospodarenje otpadom, Mladen Jozinović, zbog isplaćenih više od milijun kuna bonusa i naknada. Za nju su glasala sva četiri župana - varaždinski župan Radimir Čačić, međimurski Matija Posavec i krapinsko-zagorski Željko Kolar, a uz njih je i načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović. I koprivničko-križevački župan Darko Koren, pritisnut zahtjevima trojice župana, dignuo je ruku za smjenu prijatelja i kuma Jozinovića. Koren jučer nije odgovarao na telefonske pozive, a prije nekoliko dana izjavio je kako “ne inzistira na Jozinovićevoj smjeni, ali da ga ne namjerava ni štititi”.

Na izvanrednoj skupštini tražit će se i da Mladen Jozinović vrati sporni bonus, i to u cijelosti, te tako završiti “ovu trakavicu” koju je otkrio 24sata. Još prošli tjedan gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić je na pitanje kako je u Koprivnici, ljutito odgovorio:

Milijuni u džep

- Kako nam je? Pa eto tako da je čistija voda koja dolazi iz kanalizacije na koprivnički pročistač nego ona koja izlazi u podzemlje s odlagališta otpada Piškornica.

Podravsko odlagalište otpada Piškornica došlo je u žižu javnosti kad su 24sata otkrila da je direktor Mladen Jozinović preko tvrtke kćeri sebi isplatio milijun kuna bonusa. Dodatno je sam sa sobom, uz redovnu plaću od 18.500 kuna, ugovorio ove godine isplatu 10.000 kuna mjesečno. Prošle godine si je jednokratno isplatio 252.000 kuna, što bi odgovaralo naknadi uz plaću od 21.000 kuna mjesečno.

Jozinović je ovu izdašnu operaciju za svoj džep izveo tako što je preko tvrtke Piškornica osnovao tvrtku kćer, Piškornica sanacijsko odlagalište(PSO). Sebe je imenovao direktorom i ugovorio si dodatne naknade i bonuse. Preko PSO-a je naplaćivao dovoz  i odlaganje otpada na smetlište. 

Mladen Jozinović, direktor koji si je isplatio milijunski bonus | Author: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Što više otpada, to više prihoda i dobiti. Što više prihoda i dobiti, to veći i bonus direktoru. Zato je ovaj slučaj znatno dublji od same isplate bonusa, koja je skandalozna. Radi se o čudnim poslovima dovoza otpada, neracionalnoj potrošnji, ali i svrsishodnosti tvrtki koje su osnovane da izgrade centre za gospodarenje otpadom. A u biti se nisu maknule s mrtve točke, a njihovi direktori uzimaju masne plaće svaki mjesec. 

S druge strane, tu je i zdravlje građana, koji nisu imali točnu informaciju o količinama i vrstama smeća koja se odlažu u njihovu dvorištu, kao ni o potencijalnim milijunima koji će se morati izdvojiti za dodatnu sanaciju.

Kumstvom do direktora

Tvrtku Piškornica osnovale su četiri županije, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska, te općina Koprivnički Ivanec, na čijem području se nalazi. Oni su preuzeli već sanirano odlagalište, a glavni zadatak bio joj je sagraditi Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Umjesto odlagališta koje je već bilo sanirano, otpad bi se razvrstavao, a samo manji dio bi se deponirao. 

Za ovaj projekt čak je i EU osigurao novac, ali još nije ni počela gradnja. 

Direktor Piškornice postao je mladi inženjer prometa Mladen Jozinović. Jozinović se bavio preradom otpada kroz tvrtku ASA i već je radio na sanaciji odlagališta u Kikindi, u Srbiji. Mladi i ambiciozni Jozinović karijeru je počeo kao vlasnik malog seoskoga kafića u slavonskom selu Stari Jankovci, odakle potječe.

A onda ga je koprivničko-križevački župan Darko Koren, tad još član HSS-a, predložio za direktora. Tek nakon izbijanja afere, 24sata su otkrila da je prijateljstvo Korena i Jozinovića toliko jako da je župan bio krsni kum kada je lani Jozinović dobio sina. Koren, naravno, negira da je to kumstvo utjecalo na njegov izbor, nego isključivo Jozinovićeva sposobnost. No činjenica je kako je direktorsko mjesto osiguralo da Jozinović do 37. godine postane milijunaš. 

Prekapacitirao preradu

Prema podacima koje nam je dao gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, nakon sanacije odlagališta kapacitet je bio otprilike 38.000 tona godišnje. No sad se na Piškornicu dovozi oko 100.000 tona.

- Ono to jednostavno ne može izdržati. Pa i ne čudi zagađenje - kaže Jakšić.

Umjesto samo iz četiri sjeverozapadne županije, dok se čeka gradnja centra za otpad, smeće je počelo stizati iz raznih dijelova Hrvatske. Primjerice, samo iz grada Rijeke lani je na skoro 300 kilometara udaljenu Piškornicu dovezeno oko 53.000 tona otpada. Riječki komunalac je, naravno, ostvario gubitke na tome, pa je i zbog toga ove godine povećana cijena odvoza otpada za 108 posto. Više ne voze na Piškornicu. Ali zato otpad stiže i iz tvrtki Petra Pripuza, kralja hrvatskog otpada kojem za vrat diše Uskok. 

         NASTAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Nikola Perić
  Neron 16:30 20.Studeni 2017.

  Tu pomaže jedino oružana pobuna,jer takvi se na boje ni suda,ni partije ni policije,a zakon im služi za ismijavanje naroda.

 • IvanB 11:46 20.Studeni 2017.

  Lijep, mlad i sposoban. Minimalno 20 godina robije da se ovi stariji robijaši mogu s njim zabavljati. Dok ovakvi lopine budu harali Hrvatskom i za to dobivali pola godine humanitarnog rada hrvatska mladost tražiti će sreću po svijetu.