Jedni plaču za socijalizmom, ali u pravom socijalizmu nema ni toalet papira

DPA/PIXSELL
Venezuela je pravi dokaz da je socijalizam 21. stoljeća isti kao onaj u 20. stoljeću
Vidi originalni članak

Manjak osnovnih proizvoda u Venezueli postao je toliko ozbiljan problem da neki hoteli mole svoje goste da si ponesu toaletni papir i sapun, izjavio je glasnogovornik jedne lokalne turističke zajednice.

"Ovo je ekstremna situacija. Više od godinu dana nemam toaletni papir, sapun, mlijeko, kavu i šećer. Zato moramo reći gostima da dođu pripremljeni", kaže Xinia Camacho, vlasnica hotela u podnožju nacionalnog parka Sierre Nevade.

Veći hoteli se snalaze tako da osnovne zalihe nabavljaju na crnom tržištu, gdje su cijene i do šest puta više od uobičajenih. No manji, obiteljski hoteli ne mogu si priuštiti plaćanje tih visokih cijena, pa se moraju snalaziti bez osnovnih potrepština.

"Na crnom tržištu morate platiti 110 bolivara (oko 3.50 kuna) za jedan wc-papir koji inače u supermarketu košta 17 bolivara (oko 50 lipa)", izjavila je Camacho i dodala: "Ne želimo sudjelovati u korupciji crnog tržišta, a i nemam četiri sata za stajanje u redu za wc-papir".

U posljednje vrijeme vlasti se svim silama trude obuzdati krijumčarenje, pa se može dogoditi da i turistima koji ponesu higijenske potrepštine za osobnu uporabu one budu zaplijenjene čak i prije nego dođu do hotela, piše Business Insider.

I dok mnogi plaču za 'dobrim starim danima', dobro je povremeno steći uvid u to kako ide državama u kojima se za nestašice, čekanje u redovima i razvoj crnog tržišta i dalje optužuje 'truli kapitalizam'. U kojem pak, unatoč svim njegovim manama, većina bar može održavati osnovnu higijenu.

Posjeti Express