Top News
580 prikaza

Jedni plaču za socijalizmom, ali u pravom socijalizmu nema ni toalet papira

Slum u Brazilu
DPA/PIXSELL
Venezuela je pravi dokaz da je socijalizam 21. stoljeća isti kao onaj u 20. stoljeću

Manjak osnovnih proizvoda u Venezueli postao je toliko ozbiljan problem da neki hoteli mole svoje goste da si ponesu toaletni papir i sapun, izjavio je glasnogovornik jedne lokalne turističke zajednice.

"Ovo je ekstremna situacija. Više od godinu dana nemam toaletni papir, sapun, mlijeko, kavu i šećer. Zato moramo reći gostima da dođu pripremljeni", kaže Xinia Camacho, vlasnica hotela u podnožju nacionalnog parka Sierre Nevade.

Veći hoteli se snalaze tako da osnovne zalihe nabavljaju na crnom tržištu, gdje su cijene i do šest puta više od uobičajenih. No manji, obiteljski hoteli ne mogu si priuštiti plaćanje tih visokih cijena, pa se moraju snalaziti bez osnovnih potrepština.

Venezuela | Author: CARLOS HERNANDEZ/DPA/PIXSELL CARLOS HERNANDEZ/DPA/PIXSELL

"Na crnom tržištu morate platiti 110 bolivara (oko 3.50 kuna) za jedan wc-papir koji inače u supermarketu košta 17 bolivara (oko 50 lipa)", izjavila je Camacho i dodala: "Ne želimo sudjelovati u korupciji crnog tržišta, a i nemam četiri sata za stajanje u redu za wc-papir".

U posljednje vrijeme vlasti se svim silama trude obuzdati krijumčarenje, pa se može dogoditi da i turistima koji ponesu higijenske potrepštine za osobnu uporabu one budu zaplijenjene čak i prije nego dođu do hotela, piše Business Insider.

I dok mnogi plaču za 'dobrim starim danima', dobro je povremeno steći uvid u to kako ide državama u kojima se za nestašice, čekanje u redovima i razvoj crnog tržišta i dalje optužuje 'truli kapitalizam'. U kojem pak, unatoč svim njegovim manama, većina bar može održavati osnovnu higijenu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mallena 17:52 07.Travanj 2015.

    Ne znam kako shvatiti ovo novinarstvo zar se zaista ovaj slučaj u Venezueli uspoređuje s bivšom Jugoslavijom.Ako je uopće istina s obzirom na laži koje se plasiraju o bivšoj državi o tzv. "mračnim" vremenima,tko mi garantira da i to nije laž.