Što će film o Angeli Merkel otkriti o najmoćnijoj svjetskoj političarki?

Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Upravo kada će se u Njemačkoj održati savezni izbori 2017. godine, na kino platnima pojavit će se veliki hit - film o kancelarki Angeli Merkel
Vidi originalni članak

Život trenutno najmoćnije žene svijeta pred oči javnosti odlučila je ekranizirati produkcijska kuća AVE iz Berlina, a scenarij potpisuje novinar njemačkog Der Spiegela Dirk Kurbjuweit koji je već napisao i dvije knjige o prvoj ženi kancelarki Njemačke.

Angela Merkel odrasla je u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj. Rođena je kao Kasler i odrasla je kao kći protestanskog pastora. Učila je za fizičarku. Tako je upoznala i svojeg prvog supruga Ulricha Merkela, također fizičara od kojeg se nekoliko godina kasnije razvela, te potom udala za Joachima Sauera, kemičara. Niti u jednom braku nije imala djece.

"Merkel je jedna od najpopularnijih političarki i liderica o kojoj se u Europi raspravlja", rekao je o njemačkoj šefici, koju često nazivaju najmoćnijom ženom svijeta, šef produkcijske kuće AVE Walid Nakschabadi.

"Ljudi uvijek o njoj govore, kritiziraju je ili joj se dive. Tko je ona, otkud dolazi i što znači za svijet? Zašto radi to što radi? Kakav joj je imidž? Što privatno voli? Kako živi", nastavio je Nakschabadi.

Nakon pada Berlinskog zida, 1989. godine, Merkel postaje članicom novonastale stranke Demokraski pokret, da bi na prvim, a ujedno i posljednjim demokratskim izborima u Istočnoj Njemačkoj postala glasnogovornicom istočnonjemačke vlade.

Na prvim izborima nakon ujedinjenja Njemačke, u prosincu 1990., izabrana je za zastupnicu u Bundestagu, a pod vladom Helmuta Kohla postaje ministricom za žene i mladež. U to doba se njezina stranka ujedinila sa zapadnonjemačkom Kršćansko-demokratskom unijom. Zbog svoje bliskosti s Kohlom (mediji su je zvali 'Kohlovom djevojčicom'), 1994. staje na čelo Ministarstva okoliša, zaštite prirode i sigurnosti nuklearnih reaktora.

1998. godine postaje glavna tajnica stranke, a kad je 1999. stranku potresao skandal zbog nezakonitih donacija, Merkel je samoinicijativno objavila imena donatora i prozvala kolege da se odvoje od tadašnjeg počasnog predsjednika i njezinog dotadašnjeg mentora - Kohla.Uskoro je s mjesta predsjednika odstupio Wolfgang Schäuble, te je Merkel u travnju 2000. postala prva žena predsjednica stranke.

Tek krajem svibnja 2005. koalicija njezine strane i Kršćansko-socijalne unije postala je dovoljno jaka da je na mjesto kancelarke kao kandidatkinju predstavila Merkel koja je i pobijedila na izborima. 2009. ponovno je odnijela pobjedu na izborima, a mnogi smatraju da je najveći plus pri njezinom političkom usponu bila činjenica da je bila iz istočne Njemačke, zbog čega je radila na integraciji i pokazivala brigu za sve građane ujedinjene Njemačke.

Posjeti Express