Top News
298 prikaza

Što će film o Angeli Merkel otkriti o najmoćnijoj svjetskoj političarki?

Angela Merkel
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Upravo kada će se u Njemačkoj održati savezni izbori 2017. godine, na kino platnima pojavit će se veliki hit - film o kancelarki Angeli Merkel

Život trenutno najmoćnije žene svijeta pred oči javnosti odlučila je ekranizirati produkcijska kuća AVE iz Berlina, a scenarij potpisuje novinar njemačkog Der Spiegela Dirk Kurbjuweit koji je već napisao i dvije knjige o prvoj ženi kancelarki Njemačke.

Angela Merkel odrasla je u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj. Rođena je kao Kasler i odrasla je kao kći protestanskog pastora. Učila je za fizičarku. Tako je upoznala i svojeg prvog supruga Ulricha Merkela, također fizičara od kojeg se nekoliko godina kasnije razvela, te potom udala za Joachima Sauera, kemičara. Niti u jednom braku nije imala djece.

"Merkel je jedna od najpopularnijih političarki i liderica o kojoj se u Europi raspravlja", rekao je o njemačkoj šefici, koju često nazivaju najmoćnijom ženom svijeta, šef produkcijske kuće AVE Walid Nakschabadi.

"Ljudi uvijek o njoj govore, kritiziraju je ili joj se dive. Tko je ona, otkud dolazi i što znači za svijet? Zašto radi to što radi? Kakav joj je imidž? Što privatno voli? Kako živi", nastavio je Nakschabadi.

Angela Merkel | Author: Odd Andersen/DPA/PIXSELL Odd Andersen/DPA/PIXSELL

Nakon pada Berlinskog zida, 1989. godine, Merkel postaje članicom novonastale stranke Demokraski pokret, da bi na prvim, a ujedno i posljednjim demokratskim izborima u Istočnoj Njemačkoj postala glasnogovornicom istočnonjemačke vlade.

Na prvim izborima nakon ujedinjenja Njemačke, u prosincu 1990., izabrana je za zastupnicu u Bundestagu, a pod vladom Helmuta Kohla postaje ministricom za žene i mladež. U to doba se njezina stranka ujedinila sa zapadnonjemačkom Kršćansko-demokratskom unijom. Zbog svoje bliskosti s Kohlom (mediji su je zvali 'Kohlovom djevojčicom'), 1994. staje na čelo Ministarstva okoliša, zaštite prirode i sigurnosti nuklearnih reaktora.

1998. godine postaje glavna tajnica stranke, a kad je 1999. stranku potresao skandal zbog nezakonitih donacija, Merkel je samoinicijativno objavila imena donatora i prozvala kolege da se odvoje od tadašnjeg počasnog predsjednika i njezinog dotadašnjeg mentora - Kohla.Uskoro je s mjesta predsjednika odstupio Wolfgang Schäuble, te je Merkel u travnju 2000. postala prva žena predsjednica stranke.

Tek krajem svibnja 2005. koalicija njezine strane i Kršćansko-socijalne unije postala je dovoljno jaka da je na mjesto kancelarke kao kandidatkinju predstavila Merkel koja je i pobijedila na izborima. 2009. ponovno je odnijela pobjedu na izborima, a mnogi smatraju da je najveći plus pri njezinom političkom usponu bila činjenica da je bila iz istočne Njemačke, zbog čega je radila na integraciji i pokazivala brigu za sve građane ujedinjene Njemačke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.