Sve presude za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji na jednoj karti

Sudski dokumenti, izvještaji, podaci o broju žrtava na pojedinim mjestima - od Haaga do Skopja 729 osuđenih
Vidi originalni članak

Regionalna organizacija istraživačkih novinara Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je na svojim stranicama interaktivni alat kojim se mogu pregledati sve osuđujuće presude za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Makedoniji. Mapa presuda o ratnim zločinima je interaktivna mapa s podacima o 348 presuda, kojima je osuđeno 729 počinitelja, a uz zemljopisnu kartu priloženo je i 1000 sudskih dokumenata koje su prikupili novinari, te 5000 izvještaja. Mapa donosi presude nacionalnih sudova u republikama nastalima na prostoru bivše Jugoslavije, ali i one koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu, kao i predmete u kojima su optuženi umrli tijekom suđenja pred Haškim tribunalom.

"Dok smo izvještavali o ratnim zločinima, kao novinari smo često nailazili na teškoće da dobijemo sve dokumente koji se odnose na predmete ratnih zločina. Tijekom godina, akumulirali smo značajan arhiv, i dodatno smo radili na prikupljanju presuda iz raznih sudova”, objavio je BIRN na svojim stranicama izjavu Marije Ristić, koja je vodila skupinu suradnika koji su radili na mapi. "Imajući u vidu koliko su naši sudovi još uvijek zatvoreni za javnost, vjerujemo da će ova mapa biti jedinstveni resurs za novinare, studente, istraživače i za javnost”, dodala je.

Mapa, međutim, ne uključuje presude izrečene na kantonalnim sudovima u BiH, suda u Distriktu Brčkom i Republici Srpskoj, a razlog je veliki broj predmeta te njihov složen proces anonimizacije. Prema podacima iz Mape, do sada je najmanje 646 ljudi osuđeno na lokalnim sudovima i 83 na Haškom sudu za zločine počinjene tijekom gotovo deset godina ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji su iza sebe ostavili 125.000 mrtvih, a 12.000 se još uvijek vode kao nestali. "Mapa otkriva ogromne razmjere zločina počinjenih tijekom sukoba, ali i rezultate koje su sudovi postigli u procesuiranju tih zločina", kazala je Ristić.

Posjeti Express