Top News
5945 prikaza

Sve presude za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji na jednoj karti

Logor Omarska
Sudski dokumenti, izvještaji, podaci o broju žrtava na pojedinim mjestima - od Haaga do Skopja 729 osuđenih

Regionalna organizacija istraživačkih novinara Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je na svojim stranicama interaktivni alat kojim se mogu pregledati sve osuđujuće presude za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Makedoniji. Mapa presuda o ratnim zločinima je interaktivna mapa s podacima o 348 presuda, kojima je osuđeno 729 počinitelja, a uz zemljopisnu kartu priloženo je i 1000 sudskih dokumenata koje su prikupili novinari, te 5000 izvještaja. Mapa donosi presude nacionalnih sudova u republikama nastalima na prostoru bivše Jugoslavije, ali i one koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu, kao i predmete u kojima su optuženi umrli tijekom suđenja pred Haškim tribunalom.

"Dok smo izvještavali o ratnim zločinima, kao novinari smo često nailazili na teškoće da dobijemo sve dokumente koji se odnose na predmete ratnih zločina. Tijekom godina, akumulirali smo značajan arhiv, i dodatno smo radili na prikupljanju presuda iz raznih sudova”, objavio je BIRN na svojim stranicama izjavu Marije Ristić, koja je vodila skupinu suradnika koji su radili na mapi. "Imajući u vidu koliko su naši sudovi još uvijek zatvoreni za javnost, vjerujemo da će ova mapa biti jedinstveni resurs za novinare, studente, istraživače i za javnost”, dodala je.

Mapa, međutim, ne uključuje presude izrečene na kantonalnim sudovima u BiH, suda u Distriktu Brčkom i Republici Srpskoj, a razlog je veliki broj predmeta te njihov složen proces anonimizacije. Prema podacima iz Mape, do sada je najmanje 646 ljudi osuđeno na lokalnim sudovima i 83 na Haškom sudu za zločine počinjene tijekom gotovo deset godina ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji su iza sebe ostavili 125.000 mrtvih, a 12.000 se još uvijek vode kao nestali. "Mapa otkriva ogromne razmjere zločina počinjenih tijekom sukoba, ali i rezultate koje su sudovi postigli u procesuiranju tih zločina", kazala je Ristić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zvonko_kovac 20:03 06.Prosinac 2017.

    "U logoru smo bili 18 dana bez kruha, okruženi bodljikavom žicom i stražarima s uperenim puškama u nas." Logor Armije BiH u Kaknju. http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20020322/novosti06.asp "Tukli su me, oborili na pod i nogama slomili rebro. Bio sam toliko pretučen da niko ... prikaži još!o nije vjerovao da ću ostati živ” Logor Armije BiH u Kaknju. http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/zlostavljanje-zarobljenika-u-kaknju