Svi lokalni šerifi: otkrivamo tko vedri i oblači Hrvatskom

PIXSELL
PRVI DIO Donosimo popis od pedeset najdugovječnijih i najutjecajnijih lokalnih fotelja razbacanih po zemlji. Oni su hrvatski bog i batina, oni su hrvatski šerifi
Vidi originalni članak

Oni su tu. Godinama. Ne odlaze. Ne posustaju. Ne miču se s mjesta. Kao kameni svatovi, zamrznuti u prostoru i vremenu, zabarikadirani su na svojim postajama. Svaki u svojoj utvrdi, svaki sa svojom funkcijom, svaki sa svojim relativno malenim, ali utjecajnim spektrom djelovanja. Kad ih stavite na hrpu, a hrpa je, bogu hvala, u Hrvatskoj povelika, dobit ćete lijepu zaokruženu brojku lokalnih šerifa koji vedre i oblače svojim političkim oazama. Mijenjaju se vlade, premijeri i predsjednici, ali oni su postojani. Gradonačelnici, načelnici, sive eminencije, njih bar pedeset, koliko smo ih odlučili izdvojiti, svojim gradovima, općinama i regijama drmaju u tolikoj mjeri da su odavno izašli iz okvira lokalnih političkih fikusa. Njih se pita, njih se sluša, a oni zauzvrat opstaju. Ovo je prvi dio dvodijelnog specijala o pedeset najutjecajnijih i najdugovječnijih lokalnih šerifa u Hrvatskoj.

 

1. Ivo Žinić
Posrnuli župan Sisačko-moslavačke županije središnja je figura goruće i aktualne afere. Naime, otkriveno je kako je Žinić čak 25 godina, od 1995. godine, u kući koju mu je dodijelila država na adresi Runjaninova 7 u Glini prebivao plaćajući sitnu najamninu od 100 kuna mjesečno, a od 2008. godine nije plaćao ništa. U međuvremenu je zatajio u imovinskoj kartici da je suvlasnik velikog imanja u Marinbrodu, samo nekoliko kilometara od Runjaninove. Ovo otkriće je važno jer, s obzirom na to da ima nekretninu u Marinbrodu, po zakonu ne može od države dobiti drugu nekretninu na dar. A i žena mu ima nekretninu povelike kvadrature. Ukratko, više neće imati pravo na dodijeljenu kuću u Glini i morat će izaći iz nje. Ili biti deložiran. Bizaran detalj u cijeloj priči je što će mu vrlo vjerojatno država platiti što je besplatno koristio kuću jer ima pravo na povrat ulaganja. Prije ovoga bio je poznat po sudarima sa službenim autom i po sudjelovanju na korona partyju sa sinom u jeku pandemije. Morala ih je otjerati policija.


2. Darko Puljašić
Kao i Žinić, ovaj HDZ-ov gradonačelnik Požege upravo je u središtu skandala. Uhvaćen je kako sa svojom desnom rukom, Mariom Pilonom, nagovara direktora lokalnog Komunalca da izabere prijateljske tvrtke koje će raditi projektiranje energetske obnove. Direktor ne samo da nije poslušao, nego se Puljašićevo i Pilonovo nagovaranje zabilježilo na snimci koja je predana Uskoku. Vrijedi zabilježiti Puljašićevu snimljenu rečenicu: ‘Moramo poslati jednu poruku: da oni koji su korektni i koji su uz Grad i gradonačelnika da će im biti slatko, ako seru, izmišljaju - neće’. Puljašić je u međuvremenu podnio ostavku na zastupničkome mjestu u Saboru i vratio se na gradonačelničku plaću od ‘samo’ 15.300 kuna. Inače, već ranije mu je skinut imunitet zbog optužnice za subvencijsku prevaru, a ove snimke nastale su u siječnju prošle godine i u travnju su predane Uskoku, dok je za njihovo postojanje znao i Željko Glavić, šef županijskog HDZ-a, ali to svejedno nije bila prepreka da Puljašić ne završi na listi HDZ-a i uđe u Sabor. Što se tiče optužbe za prijevare na subvencijama, radi se o projektu dogradnje požeške osnovne škole. Novac je Gradu isplatila država, i to na osnovu, sumnja se, krivotvorenih dokumenata koje je potpisao Puljašić. Sumnja se da su on i njegovi suradnici nezakonito isplatili dio sredstava iz projekta koji je ukupno bio vrijedan 12,7 milijuna kuna. Ima i optužnicu za nezakonito zapošljavanje, ali iako je 2018. osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana, žalio se na presudu, a onda je Županijski sud odlučio da je optužnica bila neosnovana.


3. Nediljko Bubnjar
Načelnik Škabrnje. Također je Uskokov okrivljenik u istrazi zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Sredinom siječnja prošle godine Uskok ga je priveo, a Bubnjar je proveo dva dana i dvije noći iza rešetaka. Ima i drugu optužnicu. U dvije godine potrošio je gotovo 300 tisuća kuna općinskog novca na restorane, trgovine, naplatne postaje, sportsku obuću i odjeću... U onoj prvoj optužnici stoji da je sa zamjenicom oštetio općinu za oko 850 tisuća kuna. Kako? Optužen je da je radio lažne putne naloge, odnosno da je privatno putovao, a to prikazivao kao službene odlaske na teren. S računa su mu se isplaćivale dnevnice, plaćani su računi za gorivo, hotelski smještaj i hranu, kupovao je kožnu galanteriju, častio se po restoranima u Zagrebu, Splitu, plaćao gorivo za privatna putovanja... Zamjenica je optužena da je s računa Općine podigla 172 tisuće kuna za osobne potrebe. Škabrnja je jedna od najsiromašnijih općina.

4. Lovro Kuščević
Bivši ministar i bivši saborski zastupnik nedavno je, kao jedini kandidat, postao novi šef općinske organizacije HDZ-a u svojim Nerežišćima na Braču. Vraća se na početak, nakon što su mu upravo ta Nerežišća došla političke glave u vrtoglavoj seriji afera iz 2019., u kojima su se novinari natjecali tko će mu otkriti novu nekretninsku muljažu. 
Od vile koja je u katastru zavedena kao pašnjak, preko druge vile koja je predstavljala kokošinjac, izvlačenja imovine iz tvrtke, pa preko promjena prostornih planova i omogućavanja supruzi da se obogati na ranijem poljoprivrednom zemljištu, do sređivanja POS-ova stana šogoru iako nije imao pravo na njega i parcelice u krasnoj uvali za koju se sumnja da je došla kao mito. Kao šlag na kraju tu su i kupovanja zemljišta na Braču preko raznih offshore tvrtki povezanih s Lovrinim bivšim savjetnikom. 
Epilog cijele priče? Ubacio se Uskok i proširio istragu, zbog čega je Kuščević ostao bez imuniteta i sad opet gradi karijeru tamo gdje je i počeo i završio - na Braču.

5. Zlatko Pinjuh
Načelnik općine Čeminac. Uskok je pokrenuo istragu i podignuo optužnicu protiv njega, dvojice njegovih sinova Marka i Ivana, te predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja zbog zlouporaba kojima je Općina navodno oštećena za više od 231 tisuću kuna. Optužili su ga da je sređivao sinovima da dobiju subvencionirane stambene kredite. Pisalo se da je sinu omogućio sufinanciranje troškova prijevoza za učenike i studente, kao i da je općinskim novcem popravljao privatni automobil i koristio službenu karticu za kupnju robe za vlastite potrebe. Protiv Pinjuha je podnesen niz kaznenih prijava, policajci su mu pretresali kuću, a on tvrdi da su sve te optužbe minorne i nesuvisle. Po struci liječnik, u imovinskoj kartici nema upisanu nijednu nekretninu. Usput je i šef lokalnog stožera, a nedavno se bez maske ušetao na benzinsku crpku, posvađao s muškarcem i navodno mu poručio: ‘Je li ti znaš tko sam ja? Ja sam Pinjuh, ja mogu što hoću’. U međuvremenu je reagirala i policija, a Pinjuh, koji može što hoće, dobio je obavezni prekršajni nalog.

6. Martin Baričević
Dugogodišnji načelnik općine Jasenice i čest gost novinskih istraga. Ovaj HDZ-ovac možda je najpoznatiji po onom legendarnom sporu s lokalnim ugostiteljem koji ga je optužio da mu je pojeo stado janjaca i nije mu platio. Postupak još traje. U međuvremenu Baričević je bio aktivan. Njegov sin završio je privatnu školu na račun poreznih obveznika (novac je vratio nakon otkrića) te je gradio kafić u Maslenici koji je inspekcija zatvorila jer mu je, kako se pisalo, tata Baričević dodijelio koncesiju bez natječaja. Martin je po struci kriminalist, a ovdje vrijedi zabilježiti i onu zgodu kad je izdvojio novac za gradnju spomenika vojno-redarstvenoj akciji Maslenica kraj zgrade općine. Istog dana je odlučio staviti izvan snage odluku o mjerama poticanja demografskog oporavka. 
Ukratko, našlo se novca za spomenik, a nije za rodilje. Ima tu još sitnijih i krupnijih afera, ali zasad spomenimo samo Baričevićeva zamjenika Danu Rončevića, koji je osumnjičen da je nedavno s obitelji sudjelovao u premlaćivanju susjeda.

7.  Marin Pernjak
Ovaj gospodin nije dugo godina na vlasti i nema preveliku moć. Ali vrijedi ga uvrstiti na ovaj popis zbog bizarnog odnosa između sprege vlasti i javnog novca koji savršeno ilustrira koliko ponekad lokalni šerifi dopuštaju sebi prostora za besmislena trošenja. 
Dakle, ovaj načelnik vodi minijaturnu općinu Kolan na otoku Pagu. Prema posljednjem popisu stanovništva, tamo na 29 četvornih kilometara ne živi ni 800 ljudi. Svejedno, općinski gazde pod vodstvom načelnika Marina Pernjaka uspjeli su nekako u samo godinu dana spiskati više od 425.000 kuna na troškove reprezentacije. Na što su trošili? Na hranu, piće, darove, šoping i čašćenje ministara. Čiji novac su trošili? Novac iz proračuna, novac poreznih obveznika. I sad, ako se ovoliki novac troši unutar ovako majušne općine, što se događa ispod radara u ostalih 427? U međuvremenu, Kolan je u medijima objavio kako se više neće kandidirati i kako mu je pritisak postao prevelik. Ostat će, kaže, vrlo aktivan član HDZ-a.


8. Milan Bandić
Gazda Zagreba, hodajuća optužnica i vjerojatno prva asocijacija na uhljebljivanje, sinekure i pajdaško sklapanje poslova. Sinonim za optužbe o korupciji. Koristeći gigantski prirez glavnog grada, Bandić već godinama troši milijune na fontane, ekstravagantne spomenike, zlatne WC-e, maglice, zasnježivanja i nevjerojatno skupe manifestacije kojima nazoči tek nekoliko ljudi. Novac i utjecaj se slijevaju bezbrojnim uredima Zagrebačkog holdinga, u sumnjivim natječajima i netransparentnoj raspodjeli javnog novca i prostora. Govorimo o stotinama milijuna kuna, dok se Grad raspada. Komunalna infrastruktura je kriminalna, vodovod i kanalizacija nisu provedeni u cijelom gradu, ulice su zatrpane smećem, centar se urušava, a klimave bolnice izgledaju kao da su jučer izašle iz rata. U međuvremenu višestruki Uskokov optuženik ima čak 25 gradskih ureda, dok cijela Republika Hrvatska ima sveukupno 20 ministarstava. I svi oni, naravno, imaju svoje pročelnike, pomoćnike, zamjenike... Bandić nije samo gradonačelnik, on je i jedna od najutjecajnijih figura u hrvatskoj politici i ruka na koju se, ako je nužno, vladajući mogu osloniti.

9. Franjo Poljak
Načelnik općine Sveti Petar Orehovec. Malena općina u blizini Križevaca, ima oko pet tisuća stanovnika. Nije dugo na funkciji, ali i on je, kao onaj paški načelnik, simptomatičan zbog prilično opuštenog shvaćanja javne odgovornosti. Kakav je, dakle, Franjo Poljak? Pa, ovaj HDZ-ovac, inače diplomirani inženjer agronomije, kao i mnogi drugi načelnici, tvrdi da svoj posao obavlja volonterski. Možda ste mislili da volontiranje predstavlja neplaćeni, dobrovoljni rad, ali začudili biste se koliki se lokalni šerifi nazivaju volonterima, a svaki mjesec uzimaju novčanu naknadu. Takav je i Franjo. Mediji su već pisali o njemu naglasivši kako prima ‘volontersku’ naknadu od 3900 kuna, što je 400 kuna više nego što je primao u prvome mandatu, a uz to je zaposlen u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, gdje prima 9500 kuna. Jedan od Poljakovih sumještana svojevremeno je, kako su pisali mediji, ustvrdio da načelnik u općini provodi samo četiri sata mjesečno. Poljak je u prvom mandatu zaradio 168.000 kuna, pa prema takvoj matematici ispada da je sat njegova volontiranja općinu stajao 875 kuna. Nije loše za posao sa strane. Novinari su ga tad i upitali koliko sati mjesečno provodi na svojem radnome mjestu, u načelničkom uredu u općini Sveti Petar Orehovec, a Poljak je odgovorio lakonski: ‘Po potrebi’.
Ako je matematika ispravna, to znači da će u drugom, aktualnome mandatu, samo na volontiranju okrenuti 187.200 kuna. Ukupno, u dva mandata, čak 355.400 kuna. I onda neka netko kaže da se volontiranje ne isplati.


10. Stjepan Kostanjević
Notorni HDZ-ov gradonačelnik Gline prvi put je osjetio prave medijske reflektore tijekom kaosa nakon potresa na Baniji. Dok je dogradonačelnica iz redova srpske manjine cijele dane letjela po terenu, Kostanjevića danima nije bilo ni čuti ni vidjeti. Naknadno se javio s nemuštim izlikama i prebacivanjem odgovornosti. Ipak, nikad nije prebacivao odgovornost za neke ranije afere o kojima su mediji pisali. Primjerice, u Glini je instalirao kip Franje Tuđmana vrijedan više od pola milijuna kuna. I to u centru, koji je i prije potresa izgledao kao da ga je pogodila katastrofa. Gazda ovog siromašnoga gradića na temelju putnih naloga isplatio je sebi više od 43 tisuće kuna samo za 2016. godinu. Oporbeni vijećnici su za medije utvrdili kako je riječ o iznosima dvjesto ili tristo puta većima od prethodnika. Za obnovu ceste i gradnju mosta potrošeno je ukupno 1,2 milijuna kuna. Radovi se izvode još od prosinca 2018. godine, dvije ceste su još u fazi bauštele, a most je, kažu nam, tek prošle godine podignut. Do Kostanjevića je neobično teško doći. Zovete ga, šaljete mu poruke, tražite ga u zgradi uprave, ali njega nema. Na porti vas upute da pogledate u obližnjem kafiću. Inače, gradonačelnik Gline vozi se u službenoj Škodi Superb, što je, ako ste se slučajno zatekli u oronuloj, devastiranoj i zapuštenoj Glini, zbilja groteskan prizor. Kako funkcionira suradnja gradonačelnika Kostanjevića i Branke Bakšić Mitić, zamjenice iz redova srpske manjine? Ona kaže da ju je u prvim danima mandata u uredu dočekao mrtvi štakor u posudi za cvijeće.


11. Damir Jelić
HDZ-ovac, donedavni karlovački župan. Prije nekoliko mjeseci podnio je ostavku na mjesto šefa županijskog HDZ-a jer je usred pandemije korona virusa naređivao novinarima i prijetio liječnicima zatvorom. Kad nije izigravao diktatora u javnosti, Jelić se nije libio počastiti boljim autom. Tako je 2018. nabavio službeni luksuzni terenac Renault Koleos vrijedan 309 tisuća kuna. Zahtijevao je da mu službeni auto ima kožne presvlake, grijanje prednjih i stražnjih sjedala te dvozonsku klimu sa senzorom za štetne plinove. Prije toga je vozio 319 tisuća kuna vrijedan Passat. Mediji su pisali kako Jelić na poslu imao čak troje zamjenika kojima je, zlu ne trebalo, dodijelio još troje pomoćnika. Najpoznatiji je vjerojatno po organiziranju masovnih stranačkih hodočašća u Međugorje. Podnio je ostavku i na mjesto župana krajem kolovoza prošle godine. Zašto? Zbog zdravstvenih razloga, kaže. Svejedno, možemo pretpostaviti da je i dalje utjecajan.


12.  Željko Krapljan
Na ovim stranicama pronaći ćete ljude koji nemaju nužno načelničku, gradonačelničku ili župansku funkciju, ali svojim ponašanjem i habitusom itekako spadaju u njihov začarani svijet. Prije nekoliko godina mediji su se raspisali o slučaju istaknutog sisačkog HDZ-ovca Krapljana koji je bio imenovan za direktora tvrtke Via Tel, kćeri Hrvatskih cesta. Gospodin je u proteklim godinama prikupio respektabilan niz afera, a u karijeri javnog službenika uspio je uzeti više od 600 tisuća kuna otpremnina i naknada. Interna kontrola mu je pronašla brojne nepravilnosti, DORH ga je teretio za nezakonito zapošljavanje, u Sabor je ušao 2003. kao zamjenik Ivanu Šukeru i za dvije godine si je kao 60-postotni invalid osigurao i saborsku mirovinu. Tijekom 2005. godine prijavljen je da je uzeo 209.000 kuna otpremnine, a navodno je bio samo jedan dan zaposlen u Ministarstvu obrane, iako to demantira. Vodio je sisački HDZ, a postavljen je i za savjetnika u sisačkoj razvojnoj agenciji Simora, odakle je dobio otkaz nakon sukoba sa županom Žinićem.


13. Ante Župan
Iako mu prezime sugerira drukčije, ovaj HDZ-ovac je gradonačelnik Obrovca, još jednog siromašnog i zaboravljenoga gradića u zabačenom zadarskom zaleđu. Ostao je upamćen po propalom pokušaju nabave službene luksuzne Škode Superb s trozonskom klimom vrijedne oko 255 tisuća kuna. U natječaju se isticalo da automobil mora biti crne metalik boje i da uz ostalu opremu mora imati trozonsku klimu, odnosno da vozač, suvozač i putnici u stražnjem dijelu automobila mogu zasebno podešavati temperaturu, odnosno hlađenje. Natječaj je naposljetku povučen zbog osude javnosti, ali Župan je, prema pisanju medija, svejedno kasnije došao do vrijedne limuzine. Gradonačelnik Župan nema afinitete samo prema dobrim autima. Svojevremeno su lokalni vijećnici otkrili troškove gradske uprave za ručkove, večere, hotele, putovanja i dnevnice. Tako se pisalo da je iz proračuna za 2015. vidljivo da je za tu stavku potrošeno 365.000 kuna. Odnosno, gradonačelnik i njegovi pomoćnici su u prosjeku svaki dan te godine za jelo i hotele trošili 1000 kuna.

14. Ivica Kirin
HDZ-ov gradonačelnik Virovitice s dugogodišnjom političkom povijesti prepunom tragikomičnih afera i gafova, među kojima se izdvaja sad već legendarni način na koji je Kirin izgovarao ime popularnog YouTubea (Jubito). 
Tu su i optužbe za izvlačenje čak 7,5 milijuna kuna u Fimi mediji. 
Ipak, treba naglasiti da je na zagrebačkom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti u toj aferi. 
Jedna od poznatijih Kirinovih afera je ona iz 2008., kad je otišao u lov na veprove. Problem je bio što je s njim lovio i Mladen Markač, tadašnji haški optuženik, koji je morao biti u kućnom pritvoru. Objavljena je fotografija na kojoj poziraju uz ustrijeljenog vepra, a epilog priče su Kirinova ostavka na ministarskoj poziciji i povratak u fotelju gradonačelnika Virovitice. 
Posljednja velika afera vezana uz ovog lokalnog moćnika uključuje samoubojstvo virovitičkog pročelnika Siniše Palma i nestanak čak 17 milijuna kuna iz virovitičkog proračuna. Prema službenoj verziji koju je u svojoj obrani iznosio Kirin, on navodno nije imao pojma da mu je gradski pročelnik Palm pod nosom uspio rasplinuti 17 milijuna kuna. Nije shvatio da je nestalo toliko novca. Svu odgovornost u tome mučnom slučaju prebacio je na njega. Ipak, kad se sve uzme u obzir, teško je zamisliti da netko, pa bio to i Kirin, apsolutno ništa ne zna o nestanku toliko ogromne svote u gradiću kao što je Virovitica.

15. Anita Nosić
Mlada načelnica Lovreća u Imotskoj krajini bila je centar afere kad je otkriveno da je iskoristila državne poticaje za kupnju stana u Zagrebu, iako u njemu ne živi, nego u kući s bazenom. Spretna Anita uzela je poticaje i preko natječaja državne agencije APN dobila 80.000 eura kredita od, također, državne banke HPB za stan. Uz nisku kamatu, porezni obveznici su joj plaćali pola rate kredita, odnosno 1768 kuna mjesečno i do otkrića joj isplatili 46.000 kuna poticaja. Inače se oni daju mladim obiteljima da imaju krov nad glavom, a Nosić je tamo živjela povremeno i nije se prijavila u roku. Iz APN-a su govorili da će odmah raskinuti ugovor i naplatiti cijeli kredit, a tadašnji ministar graditeljstva Predrag Štromar tvrdio je da neće dopustiti takve zlouporabe i da će Nosić biti sankcionirana. 
Ali, kako bi rekli u Lovreću, izija vuk magare. 
Neće izgubiti stan i nastavili smo joj plaćati subvencije. Napomenimo i kako je Milijan Brkić javno rekao da je prijatelj obitelji Nosić, a Anita je bila jedna od žena za koje DORH tvrdi da im je presretao komunikaciju.

 

16. Goran Pauk
Župan šibensko-kninski. Većina ekipe s ovog popisa izbjegava javno odgovoriti na pitanja o političkom kadroviranju, nepotizmu ili uhljebljivanju. 
Nije dobar publicitet, nije ni zakonito, politički oponenti će te pojesti, a i možeš očekivati medijsku paljbu. 
Ali ovaj HDZ-ovac nema problema s tim. Čovjek se javno pohvalio svojim odabirom ljudi, kao da je uhljebljivanje vrlina. Čak žali što nije mogao više. 
- Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio ‘preko veze’. Nema onoga tko se javio za neki posao, a da nije imao neku ‘preporuku’, neku ‘vezu’. Volio bih da sam ih puno više ‘uhljebio’ - rekao je ovaj župan svojevremeno. 
Zar je zbilja potrebno išta više napisati ovdje? 
Možda bi samo vrijedilo zabilježiti njegovu žalopojku otprije nekoliko godina, kad je u jednom komentaru na Facebooku zavapio kako mu je, eto, nedovoljna plaća župana od 16 tisuća kuna. 
Ali Goran Pauk nije samo šibensko-kninski župan. On je svoju ulogu podigao još više i obavlja dužnost predsjednika nečega što se zove Hrvatska zajednica županija. 

17. Ivan Mijandrušić
IDS-ov načelnik istarske općine Gračišće. Na vlasti sjedi gotovo dva desetljeća, a osim svojih 36 nekretnina u imovinskoj kartici, poznat je i po dugogodišnjoj povijesti s Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa. Protiv ovog automehaničara pokrenut je postupak jer, između ostalog, nije prijavio točan iznos poticaja koje dobiva za svoj OPG od državne agencije. Ovdje govorimo o stotinama tisuća kuna. Povjerenstvo je, osim toga, pokrenulo postupak protiv njega zbog isplate božićnice, dara u naravi i regresa za godišnji odmor, iako na to nema pravo. Mijandrušić posjeduje jednu kuću s okućnicom koja se proteže na više od 1957 kvadrata i vrijedi dva milijuna kuna. Ima i drugu, također s okućnicom, koja vrijedi oko 1,5 milijuna kuna. Pred jednom od kuća je i bazen.  Naveo je i gospodarski objekt vrijedan 130.000 kuna i garažu od 76 kvadrata vrijednu 60.000 kuna. Tu je golemo građevinsko zemljište od 34.980 četvornih metara, koje procjenjuje na oko 2,6 milijuna kuna. Pa onda deseci drugih nekretnina, koje uključuju šume, vinograde, oranice, livade... Prima 12.698 kuna neto za vođenje Gračišća, ali dobiva i poticaje koje dobiva za svoje gospodarstvo, a tu su i primici od prodaje poljoprivrednih proizvoda i usluge smještaja. 

18. Josko Roščić
Vječni HDZ-ov načelnik Baške Vode. Ovom dalmatinskom općinom vlada još od daleke 1993. godine. Otac je Dragice Vranješ, bivše HDZ-ove saborske zastupnice, koja je u Sabor ušla kao zamjena ministra Kujundžića. 
Svojedobno je stažirala u briselskom uredu Andreja Plenkovića i neki su joj tad predviđali blistavu političku karijeru, ali čini se kako joj je Kujundžićeva smjena, barem zasad, poremetila planove. 
Joskov sin Mate Roščić je prije nekoliko godina zaustavio promet na Jadranskoj magistrali, iz auta izvukao kuhara iz Tučepa te ga pretukao. 
Prijavljen je policiji i priznao je da je počinio prekršaj. 
Ali vratimo se na Joska. 
Mediji su mu otkrili skrivenu vikendicu u Promajni koju je zatajio u imovinskoj kartici. Osim nje, ima i kuću u Baškoj Vodi koju je s okućnicom procijenio na 2,5 milijuna kuna, iako je agenti za nekretnine procjenjuju za osjetno višu cijenu. Slična stvar je s brodom koji je nedavno njegov sin prodavao. U imovinskoj ga je procjenjivao na 16 tisuća eura, a u oglasu se prodavao za 45 tisuća eura. Također, mediji su pisali kako je njegovoj ženi dodijeljena koncesija za ležaljke i suncobrane, a nisu zaboravljeni ni ostali članovi obitelji, redom zaposleni u općinskim tijelima. 

19. Ivan Čehok
Gradonačelnik Varaždina s podužim repom pravosudnih afera iza sebe. Tamo davno, u 2011., dao je ostavku na mjesto gradonačelnika nakon što su pokrenuti istraga i sudski proces. Prije nekoliko godina, u srpnju 2018., nepravomoćno je osuđen da je u ranijem mandatu, od kraja 2007. do sredine 2011., pogodovao poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za oko 14 milijuna kuna. Osuđen je nepravomoćno na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora. Čehokov slučaj se na sudu odugovlačio godinama, a jedna od metoda takvog usporavanja procesa bilo je inzistiranje njegove obrane na detaljnom čitanju dokumentacije. Primjerice, na početku suđenja obrana je od sudskog vijeća zatražila da Uskok dokumentaciju na kojoj temelji optužbe protiv petorice okrivljenika i tri tvrtke čita od riječi do riječi. Kad je opet pobijedio na lokalnim izborima, Čehok je ponosno izjavio kako ga zatvor nije slomio i ustvrdio da će dokazati na sudu da je nevin. Kad su ga upitali smatra li da je moralno to što se prijavio na izbore, rekao je: ‘Ne bih špekulirao o tome i moral je stvar koja na kraju završi na zadnjoj instanci’. U imovinskoj kartici, pisalo se, nije prijavio kuću, posao i stan, a kad su ga pitali zašto to nije učinio, nije vidio problem u tome jer je, kaže, kuću prenio na ženu i djecu, a stan je u predstečajnoj nagodbi.

20. Vinko Brkan
Bivši trogirski dogradonačelnik formalno više nije u politici, ali upućeni nam kažu da je itekako uvezan u sva politička zbivanja u tom kraju. Sjetit ćete se možda inteligentih izjava ovog bivšeg HDZ-ovca o azbestu, trniti i globalizovanim medijima. Proslavio se u ranim danima YouTubea, ali Brkan je izgradio reputaciju i izvan okvira internetske sprdačine. Sumnjičilo ga se da je fiktivno preko komunalca zapošljavao nogometaše HNK Trogira i novinare lokalnog medija. Brkan se prije suđenja nagodio i dobio devet mjeseci zatvora. Bio je osuđen i nepravomoćno na godinu dana zatvora zbog neovlaštenog zaduživanja Grada za račun istog nogometnog kluba, ali tijekom suđenja tužiteljstvo je djelo prekvalificiralo u nesavjestan rad u službi. Svojevremeno ga je bivši suradnik prijavio jer mu navodno nije vratio 380 tisuća kuna duga. Tih godina se pisalo kako je Uskok prikupio čak 20 kilograma dokumentacije o predmetu za koji su sumnjičili Brkana i suosumnjičenike. On ne želi potvrditi ni demantirati navode o svojem političkom angažmanu.

21. Alojz Tomašević
Župan požeško-slavonski i pravomoćni osuđenik za nasilje nad suprugom Marom Tomašević. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, s time da mu je izrečena uvjetna osuda, što znači da se izrečena jedinstvena kazna zatvora neće izvršiti ako u vremenu provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. U obrazloženju ranije presude sudac u Slavonskom Brodu detaljno je opisao što je Tomašević činio supruzi od srpnja 2016. do listopada 2017.
‘Učestalo joj je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je rukama za vrat i stiskao te je šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati joj grkljan’, naveo je sudac, između ostalog. Župan je izbačen iz HDZ-a, ali svejedno uživa veliki utjecaj u Požeštini. Tamo ga lokalci zovu Baja. Mara Tomašević pokušala je stupiti u kontakt s HDZ-om, tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, ali uzalud. Na kraju je ružna priča završila na sudu i dobila pravomoćni epilog.

22. Vojko Obersnel
SDP-ov gradonačelnik Rijeke prekoračio je drugo desetljeće političkog staža na čelu ovoga grada. Tu je još od 2000., a biran je čak šest puta. 
Rekao je nedavno da se ne namjerava više kandidirati, ali usput i napomenuo da namjerava ostati politički aktivan pa izjavu o odustajanju od gradonačelničkih utrka treba uzeti s rezervom. 
Dosad se nije ustručavao od obračuna, a njegov temperament bio je vidljiv u prepucavanjima s riječkom oporbom, izjavama kako ga nervira HRT, obračunima s Katarinom Peović, Hodom za život, Plenkovićem, Vladom, HDZ-om... S gradskom vijećnicom Ivonom Milinović (to je ona koja je izjavila ono sa Srbima i vrbama u Dalmaciji) posvađao se i izvikao na nju nazvavši je alapačom i lažljivicom jer je rekla kako je suprug Obersnelove vrlo bliske suradnice u gradskoj upravi dobio velika sredstva kao autor u sklopu projekta ‘Rijeka - Europska prijestolnica kulture’. Dugogodišnjeg riječkoga gradonačelnika kritiziralo se i zbog goleme količine novca koju je utrošio na obnovu Titova Galeba. 
U brod kojim je bivši vladar Jugoslavije putovao po svijetu slilo se 12 milijuna kuna do 2019. godine, upozoravali su mediji, a zatim je iste te godine Obersnel gradskim vijećnicima poslao prijedlog zaduženja od 44 milijuna kuna. 
Taj novac namjeravao se utrošiti na obnovu Galeba te rekonstrukciju i opremanje Palače Šećerane. Ugovor za obnovu broda pod zaštitom Ministarstva kulture potpisan je krajem studenog 2019., a kao ukupna cijena radova navodilo se gotovo 59 milijuna kuna s PDV-om. Od toga je udio Grada Rijeke, koji se morao zadužiti, iznosio 29,7 milijuna kuna.

23. Mladen Kešer
Načelnik općine Kalnik i apsolutni rekorder po broju nekretnina. Ovaj SDP-ov političar u svoju imovinsku karticu upisao ih je čak 279. Ima kuće, vinograde, voćnjake, livade, oranice i brojne druge nekretnine. Ima i 896 tisuća eura ušteđevine, suvlasnik je četiri tvrtke, a kaže i da mu ostale općine duguju osam i pol milijuna kuna. Posjeduje i Gibsonovu gitaru vrijednu 40 tisuća kuna. Kešer je prvi put za načelnika izabran 2001. i, kako kaže, uopće ne prima naknadu za svoj posao. Tvrdi da je sve naslijedio od pokojnog oca. I kuće, i vinograde, i voćnjake, i oranice, među kojima su kuća od šest milijuna kuna, gospodarska zgrada od sedam milijuna kuna, više od 30 vinograda te više od 20 voćnjaka, deseci livada, šuma i oranica... Kao i ušteđevinu. 
Ima mljekaru, vinariju, građevinsku i konzultantsku tvrtku. 
Svojedobno je imao problema s Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa. Kešer ima i povijest s Povjerenstvom za sukob interesa. Odrezali su mu kaznu od 30 tisuća kuna zbog poslovanja Općine s njegovim tvrtkama. Osim toga, pokrenuli su i postupak protiv njega jer je Općina Kalnik, kojoj je na čelu, dodjeljivala novce udruzi Nogometni klub Kalnik, u kojoj je Kešer bio predsjednik nadzornog odbora, te Udruzi vinogradara, čiji je bio član, kao i udruzi Kulturno umjetničko društvo Kalnik, čiji je također bio član. Priznao je sve, platio kazne i iščlanio se iz svih udruga. 
Nakon objave o njegovim brojnim nekretninama kojima je vlasnik ili suvlasnik, ovaj osebujni načelnik sazvao je presicu te novinarima, Ministarstvu pravosuđa i Državnoj geodetskoj upravi dijelio svoje nekretnine. 

24. Vinko Zulim
Još jedan načelnički dinosaur. Ovaj HDZ-ovac na čelu je općine Seget od 1993. godine i zastupnik je u Hrvatskom saboru. Nekako je, sa suradnicima u općinskom vijeću, uspio u jednoj godini potrošiti gotovo 300 tisuća kuna na reprezentaciju, odnosno najčešće na hranu i piće u restoranima. 
Od te brojke, on sam je potrošio više od 171 tisuće kuna. Prema službenim podacima do kojih su došli mediji, ovaj načelnik je samo u jednom danu, u dva restorana, potrošio 6952 kune. Šest dana kasnije pojeo je i popio dodatnih 5309 kuna. 
Zulim je, ako je suditi po načinu na koji se ophodi prema medijima, prijeke naravi, a tome u prilog ide i incident otprije nekoliko godina, kad je SDP-ov gradski vijećnik pozvao policiju te tvrdio da ga je načelnik odgurnuo i izbacio iz ureda. 
Davno, tamo još 2004., netko mu je u gluho doba noći bacio bombu u dvorište. Oštećeni su bili dio betona i službeni općinski Mercedes, ali načelnik je prošao neozlijeđen. Ipak, Zulim je tad napao fotoreportera koji je došao snimiti situaciju i razbio mu fotoaparat. Usput je vrijeđao i policajce.


25. Ante Sanader
Siva eminencija. Predsjednik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i politički tajnik stranke. Čovjek koji povlači konce u utvrdi HDZ-a, koji Plenkoviću omogućuje snažnu pozadinu na jugu i koji pomoću svojih jataka organizira daljnji rad. U predsjedništvo je doveo mali trijumvirat onog ruralnog, klasičnog HDZ-a. Ne vjerujete? Iza njega su zasjeli: Ivan Škaričić, Vinko Zulim i Ante Baran. Škaričića poznajete iz one afere sa splitskim domom za starije u koji se probila korona i po katastrofalnim držanju nakon toga. Za Barana se čulo kad je za općinu Lećevica posudio novac iz Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada kojemu je bio na čelu. O Zulimu smo pisali u ranijem odlomku. Sanader je potpredsjednik Sabora. Bio je blizak suradnik Tomislavu Karamarku, a sad je politički tajnik Plenkoviću. Bio je dvaput župan i gradonačelnik Kaštela. Saborski zastupnik. U svim godinama staža iza sebe redovito je bio u vrhu. Nedavno je imao ispad u Saboru, kad je pretučenom Hajdukoviću sramotno poručio da ga je pretukao partner i da ima loše društvo. Pisalo se i o njegovoj obitelji, kad mu je supruga pronašla pola milijuna kuna u garaži trgovačkog centra i spremila ih u prtljažnik automobila. Pozvana je policija i naknadno se ispostavilo da novac navodno pripada makedonskom poduzetniku koji ga je, kako je rekao, podignuo za plaće radnika. 

Nastavak teme potražite na kioscima u današnjem broju Expressa

Posjeti Express