Top News
55315 prikaza

Svi lokalni šerifi: otkrivamo tko vedri i oblači Hrvatskom

1/24
PIXSELL
PRVI DIO Donosimo popis od pedeset najdugovječnijih i najutjecajnijih lokalnih fotelja razbacanih po zemlji. Oni su hrvatski bog i batina, oni su hrvatski šerifi

Oni su tu. Godinama. Ne odlaze. Ne posustaju. Ne miču se s mjesta. Kao kameni svatovi, zamrznuti u prostoru i vremenu, zabarikadirani su na svojim postajama. Svaki u svojoj utvrdi, svaki sa svojom funkcijom, svaki sa svojim relativno malenim, ali utjecajnim spektrom djelovanja. Kad ih stavite na hrpu, a hrpa je, bogu hvala, u Hrvatskoj povelika, dobit ćete lijepu zaokruženu brojku lokalnih šerifa koji vedre i oblače svojim političkim oazama. Mijenjaju se vlade, premijeri i predsjednici, ali oni su postojani. Gradonačelnici, načelnici, sive eminencije, njih bar pedeset, koliko smo ih odlučili izdvojiti, svojim gradovima, općinama i regijama drmaju u tolikoj mjeri da su odavno izašli iz okvira lokalnih političkih fikusa. Njih se pita, njih se sluša, a oni zauzvrat opstaju. Ovo je prvi dio dvodijelnog specijala o pedeset najutjecajnijih i najdugovječnijih lokalnih šerifa u Hrvatskoj.

1. Ivo Žinić
Posrnuli župan Sisačko-moslavačke županije središnja je figura goruće i aktualne afere. Naime, otkriveno je kako je Žinić čak 25 godina, od 1995. godine, u kući koju mu je dodijelila država na adresi Runjaninova 7 u Glini prebivao plaćajući sitnu najamninu od 100 kuna mjesečno, a od 2008. godine nije plaćao ništa. U međuvremenu je zatajio u imovinskoj kartici da je suvlasnik velikog imanja u Marinbrodu, samo nekoliko kilometara od Runjaninove. Ovo otkriće je važno jer, s obzirom na to da ima nekretninu u Marinbrodu, po zakonu ne može od države dobiti drugu nekretninu na dar. A i žena mu ima nekretninu povelike kvadrature. Ukratko, više neće imati pravo na dodijeljenu kuću u Glini i morat će izaći iz nje. Ili biti deložiran. Bizaran detalj u cijeloj priči je što će mu vrlo vjerojatno država platiti što je besplatno koristio kuću jer ima pravo na povrat ulaganja. Prije ovoga bio je poznat po sudarima sa službenim autom i po sudjelovanju na korona partyju sa sinom u jeku pandemije. Morala ih je otjerati policija.

 | Author: PIXSELL PIXSELL

2. Darko Puljašić
Kao i Žinić, ovaj HDZ-ov gradonačelnik Požege upravo je u središtu skandala. Uhvaćen je kako sa svojom desnom rukom, Mariom Pilonom, nagovara direktora lokalnog Komunalca da izabere prijateljske tvrtke koje će raditi projektiranje energetske obnove. Direktor ne samo da nije poslušao, nego se Puljašićevo i Pilonovo nagovaranje zabilježilo na snimci koja je predana Uskoku. Vrijedi zabilježiti Puljašićevu snimljenu rečenicu: ‘Moramo poslati jednu poruku: da oni koji su korektni i koji su uz Grad i gradonačelnika da će im biti slatko, ako seru, izmišljaju - neće’. Puljašić je u međuvremenu podnio ostavku na zastupničkome mjestu u Saboru i vratio se na gradonačelničku plaću od ‘samo’ 15.300 kuna. Inače, već ranije mu je skinut imunitet zbog optužnice za subvencijsku prevaru, a ove snimke nastale su u siječnju prošle godine i u travnju su predane Uskoku, dok je za njihovo postojanje znao i Željko Glavić, šef županijskog HDZ-a, ali to svejedno nije bila prepreka da Puljašić ne završi na listi HDZ-a i uđe u Sabor. Što se tiče optužbe za prijevare na subvencijama, radi se o projektu dogradnje požeške osnovne škole. Novac je Gradu isplatila država, i to na osnovu, sumnja se, krivotvorenih dokumenata koje je potpisao Puljašić. Sumnja se da su on i njegovi suradnici nezakonito isplatili dio sredstava iz projekta koji je ukupno bio vrijedan 12,7 milijuna kuna. Ima i optužnicu za nezakonito zapošljavanje, ali iako je 2018. osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana, žalio se na presudu, a onda je Županijski sud odlučio da je optužnica bila neosnovana.

 | Author: PIXSELL PIXSELL


3. Nediljko Bubnjar
Načelnik Škabrnje. Također je Uskokov okrivljenik u istrazi zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Sredinom siječnja prošle godine Uskok ga je priveo, a Bubnjar je proveo dva dana i dvije noći iza rešetaka. Ima i drugu optužnicu. U dvije godine potrošio je gotovo 300 tisuća kuna općinskog novca na restorane, trgovine, naplatne postaje, sportsku obuću i odjeću... U onoj prvoj optužnici stoji da je sa zamjenicom oštetio općinu za oko 850 tisuća kuna. Kako? Optužen je da je radio lažne putne naloge, odnosno da je privatno putovao, a to prikazivao kao službene odlaske na teren. S računa su mu se isplaćivale dnevnice, plaćani su računi za gorivo, hotelski smještaj i hranu, kupovao je kožnu galanteriju, častio se po restoranima u Zagrebu, Splitu, plaćao gorivo za privatna putovanja... Zamjenica je optužena da je s računa Općine podigla 172 tisuće kuna za osobne potrebe. Škabrnja je jedna od najsiromašnijih općina.

 | Author: PIXSELL PIXSELL

4. Lovro Kuščević
Bivši ministar i bivši saborski zastupnik nedavno je, kao jedini kandidat, postao novi šef općinske organizacije HDZ-a u svojim Nerežišćima na Braču. Vraća se na početak, nakon što su mu upravo ta Nerežišća došla političke glave u vrtoglavoj seriji afera iz 2019., u kojima su se novinari natjecali tko će mu otkriti novu nekretninsku muljažu. 
Od vile koja je u katastru zavedena kao pašnjak, preko druge vile koja je predstavljala kokošinjac, izvlačenja imovine iz tvrtke, pa preko promjena prostornih planova i omogućavanja supruzi da se obogati na ranijem poljoprivrednom zemljištu, do sređivanja POS-ova stana šogoru iako nije imao pravo na njega i parcelice u krasnoj uvali za koju se sumnja da je došla kao mito. Kao šlag na kraju tu su i kupovanja zemljišta na Braču preko raznih offshore tvrtki povezanih s Lovrinim bivšim savjetnikom. 
Epilog cijele priče? Ubacio se Uskok i proširio istragu, zbog čega je Kuščević ostao bez imuniteta i sad opet gradi karijeru tamo gdje je i počeo i završio - na Braču.

 | Author: PIXSELL PIXSELL

5. Zlatko Pinjuh
Načelnik općine Čeminac. Uskok je pokrenuo istragu i podignuo optužnicu protiv njega, dvojice njegovih sinova Marka i Ivana, te predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja zbog zlouporaba kojima je Općina navodno oštećena za više od 231 tisuću kuna. Optužili su ga da je sređivao sinovima da dobiju subvencionirane stambene kredite. Pisalo se da je sinu omogućio sufinanciranje troškova prijevoza za učenike i studente, kao i da je općinskim novcem popravljao privatni automobil i koristio službenu karticu za kupnju robe za vlastite potrebe. Protiv Pinjuha je podnesen niz kaznenih prijava, policajci su mu pretresali kuću, a on tvrdi da su sve te optužbe minorne i nesuvisle. Po struci liječnik, u imovinskoj kartici nema upisanu nijednu nekretninu. Usput je i šef lokalnog stožera, a nedavno se bez maske ušetao na benzinsku crpku, posvađao s muškarcem i navodno mu poručio: ‘Je li ti znaš tko sam ja? Ja sam Pinjuh, ja mogu što hoću’. U međuvremenu je reagirala i policija, a Pinjuh, koji može što hoće, dobio je obavezni prekršajni nalog.

 | Author: PIXSELL PIXSELL

  • Stranica 1/5
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Maximus 10:48 30.Siječanj 2021.

    plenković ima povjerenje u svoje partijske kolege

  • BESTpartizan 18:20 29.Siječanj 2021.

    hdzova škola