Tko je ikona rumunjske desnice koju su s brnjicom izbacili iz Europskog parlamenta?

Reuters
Diana Iovanovici Șoșoacă, liderica stranke SOS, popularnost je stekla antivakserskim i antiukrajinskim stavovima. U Strassbourgu je tražila da svećenik posveti Parlamet kako bi "istjerao đavole"
Vidi originalni članak

Rumunjsku  europarlamentarku pravnicu Dianu Iovanovici Șoșoacău (48) poznatu po svom ultradesničarskom i antiukrajinskom stavu izbacili su u četvrtak iz  Europskog parlamenta zbog skandaloznog ponašanja tijekom rasprave o reizboru Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pozvala je da Rumunjku izbace iz dvorane nakon što je pokušala prekinuti govor Valérie Hayer, europarlamentarke iz skupine ‘Obnovi Europu‘, objavili su mediji.

"Koliko je kolega potrebno da vas maknu iz dvorane? Mislim da ste dovoljno rekli", prokomentirala je Metsola. Nakon što je izbačena, Șoșoacă je nastavila provocirati u hodnicima, držeći u rukama ikonu. Ursulu von der Leyen prozvala je "kriminalkom". Prije zasjedanja, Șoșoacă je obećala dovesti svećenika u Europski parlament da "istjera đavole" iz te institucije.

"Baš kao u rumunjskom parlamentu, ovdje se vragovi sastaju", rekao je Șoșoacă novinarima ovog tjedna. "Dovest ću svećenika da posveti urede i gdje god bude mogao. To je moje pravo na vjeru, na izražavanje moje vjerske vjere", rekla je. Șoșoacă, koja je prvog dana u parlamentu nosila tradicionalnu rumunjsku narodnu nošnju, dodala je i da je donijela smirujuću mirisnu smolu i ikonu svete Paraskeve, balkanske svetice iz 10. stoljeća. 

Također je prepričala razgovor sa šeficom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, tvrdeći da je Metsola problijedjela kad ju je vidjela. "Otišla sam do gospođe Metsola. Kad me je ugledala, pobijeljela je", rekla je Șoșoacă. "Pitala sam je za sastanak, bila je sve bjelja i bjelja. Rekla je: 'Molim te, napiši mi vrijeme koje želiš i spremna sam razgovarati s tobom'."

Ranije ovog tjedna, u videu objavljenom uživo na Facebooku tijekom glasanja za izbor predsjednika parlamenta, Sosoaca se snimila kako precrtava imena Metsole i protivnice Irene Montero te piše riječi “NIKADA ZA UKRAJINU, NIKADA ZA LGBT, NIKADA ZA DIKTATURU EU” na svojem glasačkom listiću. Unatoč tome, Metsola je izabrana za drugi mandat s uvjerljivom većinom.

Inače, Sosoaca se žestoko protivi pomoći koju Europska unija pruža Ukrajini jer smatra da time rade štetu Rumunjskoj.

“Uništili ste Rumunjsku, sve su ceste uništene, Rumunji su osiromašeni od stalne pomoći Ukrajincima”, rekla je dodajući da je razgovarala o okončanju rata s Moskvom jer je Rusija “jedina strana koja je željela razgovarati o miru”.

U svom prvom govoru nakon što je izabrana u Europski parlament, kritizirala je Ukrajinu, navodeći da je rumunjska manjina u Ukrajini diskriminirana i da im je uskraćeno pravo da govore svojim materinjim jezikom. Pozvala je i na trenutnu obustavu isporuke oružja Kijevu nakon čega se suočila s kritikama zbog svojih veza s Moskvom.

Rusima je draga

Ruska državna novinska agencija Sputnik proglasila ju je "političarkom 2021. u Rumunjskoj", a u ožujku 2022., usred ruske invazije na Ukrajinu, s još tri parlamentarca sastala se s ruskim veleposlanikom u Bukureštu "na temu memoranduma povezanog s Bukureštanskim mirom", raspravljajući o "stajalištu neutralnost Rumunjske" u invaziji, bez odobrenja za predstavljanje od strane vodstva Parlamenta. 

U ožujku 2023. predložila je u rumunjskom parlamentu nacrt zakona da se Rumunjskoj pripoje ukrajinski teritoriji - Sjeverna Bukovina i Zmijski otok s obzirom na to da su to "povijesni teritoriji" koji pripadaju Rumunjskoj, kako je navedeno u nacrtu zakona. Ukrajina je za odmazdu najavila da će uvesti sankcije protiv nje označivši je kao prijetnju ukrajinskoj nacionalnoj sigurnosti.

U veljači 2023. optužila je Sjedinjene Države da su izazvale potrese u Turskoj i Siriji 2023. koristeći seizmičko oružje. A nezadovoljna intervjuom 12. prosinca 2021. "otela je" talijansku novinarku Luciju Goracci  nakon intervjua o pandemiji COVID-19.

Kako je ispričala novinarka Lucia Goracci, nakon što je postavila niz pitanja zastupnici Diani Iovanovici Șoșoacă o upravljanju pandemijom u zemlji, ona ih je počela napadati da su na strani države i vlade. 'Umjesto toga, ja sam uz Boga i vjeru', rekla joj je zastupnica.

Zaključala ih u stanu

'Zatim nam je rekla da napustimo prostoriju, no dok smo skupljali opremu, ona nas je zaključala. U sobi su bili i njezin suprug i još jedna osoba, a nešto kasnije došla je četvrta osoba i otvorila vrata. Iskoristila sam priliku te se išuljala. Na ulici sam vidjela patrolno vozilo policije, objasnila situaciju i zamolila policajce da odemo osloboditi kolege koji su još uvijek bili zatvoreni. U tom pokušaju oslobađanja suprug zastupnice Iovanovici Șoșoacă udario me u rame, a policajci su ga potom zaustavili', svjedočila je Goracci.

Novinarka i snimatelj potom su otišli u policijsku postaju podnijeti prijavu za napad. No ondje shvaćaju da u policijskom zapisniku napravljenom o incidentu stoji da je rumunjska zastupnica već prijavila talijansku novinarku i njezina snimatelja za napad, posjedovanje droge i oružja.
 

 

Posjeti Express