Tko je jamio, jamio je, slijedi rat za svaki apartman! Broj će im ograničiti u svakoj ulici

Goran Kovacic (PIXSELL)
Hrvatska je već lani imala oko 444 tisuća apartmana s 1,2 milijuna kreveta, ove godine ta brojka će vjerojatno biti barem pet posto veća. No novim pravilnicima koji dolaze stvara se novi plan za turizam
Vidi originalni članak

Javno savjetovanje je u tijeku oko novih pravilnika koji bi mogla potpuno izmijeniti sliku hrvatskog turizma jer će, primjerice, lokalnim vlastima omogućavati da, ukoliko procijene da je potrebno, limitiraju broj novih apartmana, kafića ili ostalih ugostiteljskih objekata čak i po pojedinim dijelovima grada, odnosno ulicama, što dosad nije bio slučaj. 

Hrvatska inače, prema prošlogodišnjim podacima Zavoda za statistiku, ima oko 440 tisuća apartmana s 1,2 milijuna kreveta. 

- Novim pravilnicima, koji su propisani Zakonom o turizmu, svaki grad ili općina moći će definirati i vrlo jasno profilirati svoju destinaciju. Primjerice, moći će odlučiti žele li biti destinacija četiri ili pet zvjezdica ili ipak nešto drugo, upravljati strukturom i brojem smještajnih kapaciteta - kaže ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

- Ono što je jako bitno je da će istodobno, ako smatraju da je potrebno, moći i ograničiti izdavanje rješenja za pojedinu vrstu smještajnih odnosno ugostiteljskih objekata, ukoliko izračun prihvatnih kapaciteta pokaže da je to potrebno. To će moći napraviti čak i mikrolokacijski, odnosno na razini cijele jedinice lokalne samouprave, ili u jednom dijelu destinacije, ulici...

U "prijevodu", bit će moguće da u jednoj ulici neće dozvoliti otvaranje novih apartmana, ali već u ulici preko puta to će možda biti moguće. 

E-savjetovanja odnosi se na Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te Nacrt prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma.  Savjetovanje je otvoreno do 25. kolovoza 2024. godine, a nove pravilnike možemo očekivati već u rujnu.

Ograničavanje smještajnih kapaciteta, o tome se ovdje radi, rješavat će lokalne zajednice na svojoj razini i za to će morati dati izraditi stručne analize, na temelju kojih će se donositi odluke. Potom će izraditi četverogodišnji plan kojeg mora potvrditi predstavničko tijelo lokalne samouprave, primjerice gradsko vijeće. 

U obzir će se morati uzeti prosječan broj kreveta u hotelima i apartmanima na stotinu stanovnika, prosječan broj turista po stalnom stanovniku u špici sezone... Kriterij koji se navodi je i komunalna te prometna infrastruktura odnosno doslovce "iritacija gužvom u prometu tijekom turističke sezone". 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković već lani ej najavljivao nešto slično. 

- Grad Dubrovnik prvi je u Hrvatskoj odlučio ograničiti daljnje širenje apartmana, ali će prvi ići i na smanjivanje broja kreveta u privatnom smještaju. Cilj je smanjiti broj kreveta koji se trenutačno iznajmljuju za 30 posto - rekao je Mato Franković (HDZ) ekskluzivno za 24sata u listopadu prošle godine. 

Dubrovnik ima oko 48.000 kreveta na 42.000 stanovnika, a kad se maknu hoteli, u privatnom smještaju njih su 16.532. To znači da će biti ukinuto gotovo 5000 kreveta koji se trenutačno iznajmljuju u apartmanima, pisala su 24sata. 

 

 

Posjeti Express