To da HDZ urušava državu prirodno je stanje stvari

Goran Stanzl/PIXSELL
Njihova jedna struja ili druga, oni razbijaju RH i odozgo i odozdo, drže kontinuitet još od Sanadera
Vidi originalni članak

U normalnim državama ovakvo stanje nazvalo bi se raspadom sustava. Prvi čovjek HDZ-a i predsjednik Vlade nalazi se pod istragom Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa zbog toga jer je u neformalnu skupinu za izradu "lexa Agrokor" uvrstio svojeg prijatelja odvjetnika, koji je zatim s grupom Borg očerupao tvrtku za goleme novce.

Imovinska kartica Krediti, dionice, pozajmice: Sve tajne Vasine imovine

Istodobno, drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora nalazi se na meti optužbi da je opstruirao i probijao policijske istrage, dojavljivao povjerljive informacije i narušavao cjelokupni sigurnosni sustav. Ako to nije raspad sustava, teško je reći što jest. Imamo, dakle, vlast koja rastura državu odozgo, preko premijera i njegovih prijatelja, kao i odozdo, preko političara s kumovima, vozačima, suborcima, doušnicima, sitnim mafijašima... Andrej Plenković još se koprca u aferi Borg.

Prijava za sukob interesa trebala bi ispitati njegovu povezanost s odvjetnikom Borisom Šavorićem, što mnoge podsjeća na proces kojim je presuđeno Tomislavu Karamarku. Milijan Brkić, njegov zamjenik u HDZ-u, osumnjičen je da je dojavljivao povjerljive informacije kumovima, kriminalcima, pa i "kurvama". A falsifikator Franjo Varga o svojem uhićenju prvo je želio obavijestiti predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

U svakoj normalnoj zemlji ovakav slijed događaja, afere u koje su umiješani čelni političari vladajuće stranke i najviši akteri u državnoj vlasti, izazvao bi pad Vlade i prijevremene izbore, a nakon toga i istražna povjerenstva, policijske istrage, javnu sablazan... U Hrvatskoj se to smatra gotovo normalnim. Normalno je da HDZ urušava ovu zemlju s vrha vlasti i s dna sustava.

Afera prostitucija Pozadina najgore afere: Kako je Vaso spasio HR elitu

U obje afere, Plenkovićevoj i Brkićevoj, susreću se struje koje sustavno razaraju tkivo države, pa i društva: ona koja koristi vlast da prijateljima povjeri najvažnije poslove i omogući im da napišu zakon na kojem će kasnije debelo zaraditi, i ona koja je premrežila sve razine sigurnosnog, obavještajnog i pravosudnog sustava kako bi kontrolirala istrage i također debelo zarađivala. Hrvatska kao da se nalazi između čekića i nakovnja: s vrha udara Plenković, s dna udara Brkić.

A njihov obračun produbljuje tu trulež. Sedam godina papiri protiv Brkića stajali su u ladicama MUP-a i DORH-a te su izvađeni upravo u trenutku kad se Plenković želi osvetiti Brkiću koji je preko afere Borg i udarom desnice želio destabilizirati Plenkovića. Međutim, više se ovdje ne radi o tome koja struja nanosi veću štetu državi. Jasno je da obje struje HDZ-a zajednički devastiraju ovu zemlju. Radi se o neprekinutom nizu: od zatvaranja Sanadera preko detroniziranja Karamarka pa do kompromitiranja Plenkovića i Brkića. Ova stranka s ovim ljudima više ne bi smjela voditi ovu državu. Kad bi ta država bila normalna.

Posjeti Express