Pala je odluka: Todorić ide natrag u Remetinec

REUTERS
Iznimno važna odluka donijet će se iza zidova Županijskog suda u Zagrebu
Vidi originalni članak

Završilo je ročište Ivici Todoriću, a sudac istrage je odlučio da Gazda ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bijega. Vraća se u Remetinec gdje će čekati dalje postupanje.

- Nije mu određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, ali određen je zbog opasnosti od bijega. Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj, ali zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto, rekla je Jadranka Sloković.

Nedostupnost u postupku ne znači i bijeg, ustvrdio je Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović. 

Nekoliko je mogućih scenarija što će biti s Todorićem u idućih nekoliko sati. Ukoliko Županijski sud odluči da ga se pušta, Ivicu Todorića vratit će u Remetinec na tzv. razduživanje. Odvjetnik Ljubo Pavasović kaže da se u tom slučaju može dogodi vrlo česta situacija, a to je da će morati čekati na prijevoz, budući da Županijski sud nema dovoljno vozila. To se ponekad može odužiti i do tri sata. Pavasović kaže da je to zapravo besmislena procedura, jer ukoliko ga sud pusti na slobodu, optuženik bi trebao sa suda odšetati kao slobodan čovjek.

Na prijevoz do Remetinca Todorić će čekati u ćeliji suda, ali će imati privilegiju da bude sam. Naime tamo postoje tzv. boksovi s ćelijama s lijeve i desne strane hodnika, a unutar svakog boksa su manje komore u kojima su optuženici sami. Prostorije su vrlo male, poput svlačionica za pacijente koji obavljaju RTG. 

Kad konačno stigne ponovno u Remetinec, optuženik se mora razdužiti kod dežurnog čuvara. To znači da mora potpisati dokumente da je dobio natrag sve osobne stvari koje su mu bile oduzete prilikom ulaska. Nakon toga izlazi iz zatvora. I ta procedura se može oduljiti, a na pitanje ima li u tom slučaju pravo na zatvorsku večeru, Pavasović kaže da to još nitko nikad od njegovih branjenika nije tražio.

U slučaju da sud odluči zadržati Todorića, vraća se u Remetinec i traje mu istražni zatvor. No, ukoliko ga puste uz jamčevinu, optuženik se mora vratiti u zatvor i čekati pravomoćnost presude, jer sve strane u postupku imaju pravo na žalbu. U roku 15-ak dana, presuda postaje pravomoćna, a u tom roku optuženik može prikupiti novac za kauciju, koju može uplatiti bilo tko - odvjetnik, članovi obitelji, prijatelji. 

"Stigao je prijedlog obrane za ukidanje istražnog zatvora, a zatim je sud predložio da se produži zbog opasnosti od bijega. Doći će svi na ročište pa će se odlučiti o tome", rekao je tijekom četvrtka glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je jedan svjedok, koji se odnosi na Todorića, u Švicarskoj i njegovo svjedočenje će se pokušati dogovoriti videolinkom. On se odnosi na Todorića.

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković tvrdi da nema osnove za istražni zatvor te dodaje da bi ročište trebalo biti relativno brzo. 

- Zapravo nema uvjeta za produženje istražnog zatvora. Ovaj jedan svjedok je nedostupan, ostali su svi ispitali. Hans Christian Jakobsen koji je van Europe, ako je nedostupan, neshvatljivo je da netko kaže da mi možemo doći do njega - kaže Sloković i ističe da smatraju da Todorić nije bio u bijegu.

- Novac sav koji postoji u Agrokoru, je ostao u Agrokoru, nije bilo izvlačenja novca na privatni račun - rekla je Sloković.

Fran Olujić, odvjetnik i branitelj Ante Todorića, gostovao je u studiju 24sata.

- Ukoliko postoji još jedan svjedok koji je strani državljanin, to i dalje nije dovoljan razlog da Ivica Todorić ostane u istražnom zatvoru. Naime, ukoliko sud i utvrdi da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, za to postoje drugačije mjere - rekao je Olujić.

Posjeti Express