Trump ne voli složene izvještaje, evo zašto je to opasno

JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Bivši dužnosnici CIA-e kažu da postoji nekoliko razloga zašto je bitno da je predsjednik upoznat sa svim informacijama i viđenjima događaja
Vidi originalni članak

Ako smo nešto naučili o Donaldu Trumpu, naučili smo da je on čovjek koji ne voli kompleksne pojmove. On je čovjek koji voli kratke i jasne izjave koje idu njemu u korist.

Međutim, sad kad je postao i američki predsjednik, takav stav mu nimalo ne pomaže. Posebno je to vidljivo u međunarodnoj politici. Američki interesi su kompleksna mreža prijatelja, neprijatelja i mogućih saveznika. Mali i na prvi pogled nebitni događaji mogu imati nevjerojatne posljedice. Kako piše GQ, uzmimo samo za primjer nedavnu zabranu dolaska državljana nekih zemalja u SAD. Riječ je bilo o sedam većinom muslimanskih zemalja što može nanijeti ozbiljnu štetu američkim obavještajnim službama. Naime, jedan od najjednostavnijih alata za prikupljanje tajnih informacija i regrutaciju doušnika je obećanje da će im osigurati put u Ameriku. Nakon što je to Trump zabranio, američkim obavještajcima je izbio iz ruku doista bitan alat.

Sve to jasno pokazuje da američka politika zahtjeva preciznog kirurga opremljenog najoštrijim skalpelom, što Trump zasigurno nije. Rezultat toga je, kako javlja Mother Jones, da su čak i obavještajni izvještaji o američkim aktivnostima znatno skraćeni. "Izvještaj može sadržavati najviše tri teme, a svakoj ne smije biti posvećeno više od jedne stranice", prenosi Mother Jones tajne upute proslijeđene američkim obavještajcima. U izvještaju kojeg daju predsjedniku analitičari moraju navoditi samo tvrdnje koje podupiru njihove teze i gotovo je zabranjeno davati suprotstavljena mišljenja. 

Takvi izvještaji trebali bi prezentirati najvažnije informacije dana na temelju kojih će američki predsjednik donositi ključne odluke i formirati vanjsku politiku tog dana, ali i u bližoj budućnosti. "Sve to mi zvuči kao da se analitičari prilagođavaju predsjedniku koji se ne može dugo koncentrirati na jednu stvar i kompleksnost mu je strani pojam", rekao je Paul Pillar, bivši visoki dužnosnik CIA-e.

Posjeti Express