Top News
400 prikaza

Trump ne voli složene izvještaje, evo zašto je to opasno

Prve odluke Donalda Trumpa u Bijeloj kući
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Bivši dužnosnici CIA-e kažu da postoji nekoliko razloga zašto je bitno da je predsjednik upoznat sa svim informacijama i viđenjima događaja

Ako smo nešto naučili o Donaldu Trumpu, naučili smo da je on čovjek koji ne voli kompleksne pojmove. On je čovjek koji voli kratke i jasne izjave koje idu njemu u korist.

Međutim, sad kad je postao i američki predsjednik, takav stav mu nimalo ne pomaže. Posebno je to vidljivo u međunarodnoj politici. Američki interesi su kompleksna mreža prijatelja, neprijatelja i mogućih saveznika. Mali i na prvi pogled nebitni događaji mogu imati nevjerojatne posljedice. Kako piše GQ, uzmimo samo za primjer nedavnu zabranu dolaska državljana nekih zemalja u SAD. Riječ je bilo o sedam većinom muslimanskih zemalja što može nanijeti ozbiljnu štetu američkim obavještajnim službama. Naime, jedan od najjednostavnijih alata za prikupljanje tajnih informacija i regrutaciju doušnika je obećanje da će im osigurati put u Ameriku. Nakon što je to Trump zabranio, američkim obavještajcima je izbio iz ruku doista bitan alat.

CIA | Author: Thinkstock Thinkstock

Sve to jasno pokazuje da američka politika zahtjeva preciznog kirurga opremljenog najoštrijim skalpelom, što Trump zasigurno nije. Rezultat toga je, kako javlja Mother Jones, da su čak i obavještajni izvještaji o američkim aktivnostima znatno skraćeni. "Izvještaj može sadržavati najviše tri teme, a svakoj ne smije biti posvećeno više od jedne stranice", prenosi Mother Jones tajne upute proslijeđene američkim obavještajcima. U izvještaju kojeg daju predsjedniku analitičari moraju navoditi samo tvrdnje koje podupiru njihove teze i gotovo je zabranjeno davati suprotstavljena mišljenja. 

Takvi izvještaji trebali bi prezentirati najvažnije informacije dana na temelju kojih će američki predsjednik donositi ključne odluke i formirati vanjsku politiku tog dana, ali i u bližoj budućnosti. "Sve to mi zvuči kao da se analitičari prilagođavaju predsjedniku koji se ne može dugo koncentrirati na jednu stvar i kompleksnost mu je strani pojam", rekao je Paul Pillar, bivši visoki dužnosnik CIA-e.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.