Trumpov čovjek: Htio oteti najvećeg Erdoganovog neprijatelja

REUTERS
FBI tvrdi da je trebao dobiti 15 milijuna dolara za izručenje Turskoj najvećeg disidenta
Vidi originalni članak

Bivši savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Michael Flynn našao se na udaru istrage američkih pravosudnih vlasti zbog sumnje da je sudjelovao u uroti otmice Fetullaha Gülena. Riječ je turskom disidentskom kleriku koji već godinama živi u Pennsylvaniji i kojega državna administracija Recepa Tayyipa Erdogana pokušava dobiti izručenog Turskoj.

Erdogan Gülena okrivljuje za neuspio pokušaj državnog udara u Turskoj iz 2016., te je u progonima i čistkama turski predsjednik prvo udario na široko razgranatu mrežu Gülenovih sljedbenika, a i mnoštvo drugih koje su turske vlasti potom uhitile, optužile su za veze s onim što nazivaju „gülenističkom terorističkom organizacijom“. Gülena se inače smatra umjerenim klerikom.

Izvan kontrole Erdogan: "Otkinut ću glave svim izdajnicima!"

Vijest o umiješanosti Flynna u pokušaj otmice prvi je objavio Wall Street Journal, navodeći da je plan otmice, kako se sumnja, bio da se Gülena, koji u SAD-u uživa azil, avionom prebaci iz SAD-a u jedan otočni zatvor u Turskoj, za što bi Flynn bio plaćen 15 milijuna dolara. Ukoliko bi se sumnje pokazale točne, skandal bi bio to i veći jer je Flynn umirovljeni general i bivši šef Obavještajne agencije za obranu (DIA).

Posebni istražitelj Robert Mueller, koji ispituje utemeljenost optužbi da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore, već ranije je optužio bivšeg šefa Trumpove predizborne kampanje Paula Manaforta s ljudima s kojima je surađivao na prikupljanju donacija 2016. za pranje novca. U tom postupku Flynn je već priznao krivokletstvo. Zbog laganja o svojim vezama s ruskim veleposlanikom u SAD-u, Flynn je u svoje vrijeme dobio otkaz na mjestu Trumpovog savjetnika nakon samo 24 dana na toj poziciji.

To što mu FBI sada prilazi i iz drugog smjera, i to s ovako nečuveno ozbiljnim optužbama, te to što ovakva FBI-eva istraga nije i službeno objavljena, smatra se još čvršćim stezanjem obruča oko Donalda Trumpa. Nove optužbe uključuju, među ostalima, i Flynnovog sina, a obojica su, prema izvještajima Wall Street Journala, sudjelovali na sastancima oko ovog plana u jednom restoranu u New Yorku.

Bomba iz SAD-a Flynn će odati sve Trumpove tajne za imunitet

Na sastanku je navodno bio i bivši šef CIA-e James Woolsey. Gülena su namjeravali u Tursku prevesti privatnim mlažnjakom nakon otmice. Prve reakcije upućenih u odnose snaga u vezi istrage FBI-a oko navodnog miješanja Kremlja u tijek predsjedničkih izbora u SAD-u špekuliraju s mogućnošću da bi, ukoliko se optužbe protiv Flynna pokažu točne, posebni istražitelj mogao ponuditi Flynnu da bude svjedok pokajnik i navesti ga da kaže sve što zna po tom pitanju. No, Flynnovi odvjetnici su oštro negirali sve optužbe.

Posjeti Express