Trumpov glasnogovornik: Ni Hitler nije koristio bojne otrove!

Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Seana Spicera u trenutku je satrala cjelokupna američka javnost zato što je zaboravio Holokaust
Vidi originalni članak

I taman kad je Donald Trump pomislio da je uslijed ratnih izleta po blisko i dalekom istoku dobio vremena za predah od skandala svoje katastrofalne administracije, glasnogovornik Sean Spicer uvalio mu je nezapamćeni skandal iz Bijele kuće. Pokušavajući što žešće osuditi sirijskog predsjednika Bašara al Asada zbog navodnog napada kemijskim oružjem, Spicer je otišao toliko daleko da ga je usporedio s Adolfom Hitlerom. I učinio je to tako da je odmah poželio da nije.

"Čak niti Hitler nije otišao toliko nisko da bi upotrijebio kemijsko oružje", kazao je Spicer na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu. Odmah, već na presici, na njega je dreknula jedna novinarka: "Dajem vam šansu da ovo razjasnite. Što ste ovime htjeli reći?" I tu se krenuo dodatno zakopavati. Odgovorio je da Hitler ipak nije ubijao svoje građane. U masmedijma i na društvenim mrežama su ga rastrgali. Poručivali su mu: "Hitler nije ubijao svoje ljude, osim šest milijuna iznimaka."

Stephen Bannon Luđačka rasistička knjiga: Trumpov prvi suradnik njom tumači svijet

Naravno da je bila riječ o Židovima pobijenima u Holokaustu. Sa svih strana su ga obasuli paljbom da je pritom riječ o čovjeku čiji je nacistički stroj otrovom ciklon B po logorima smrti pobio još i milijune drugih; Roma, gayeva, političkih protivnika, koga li sve ne. Pisali su mu da "Spicer misli valjda da je ciklon B bio aromaterapija".

A onda su se mnogi prisjetili da je riječ o čovjeku koji je izrazito neslavan po nizu izjava na tragu jednog notornog Stephena Bannona, krajnjeg desničara koji je još uvijek jedan od Trumpovih najbližih savjetnika. Spicera su tako podsjetili da je ropstvo u SAD-u nazivao "neplaćenim radnim odnosom".

Nakon što se na njega obrušio niz kongresnika i senatora, inače Židova, nakon što su mediji u SAD-u primijetili da je Spicer lupetao o Hitleru i sasvim smetnuo s uma Holokaust u mjesecu Pashe i podsjećanja na genocid, mnogi su primijetili da je vrijeme da Trump najuri Spicera.

Nekoliko sati poslije, valjda nakon što mu je Trump iščupao uši u Bijeloj kući, Spicer se ispričao na CNN-u: "Nisam ni na koji način pokušao umanjiti grozote Holokausta... Bilo je bezosjećajno i neosjetljivo upotrijebiti Holokaust za usporedbu na ovakav način... Bila je to pogreška." Tako je govorio Spicer oko kojega bi sada jedini gori skandal mogao biti da ga Trump ne potjera iz Bijele kuće.

Posjeti Express