U BiH se može otkupiti kazna: Evo koliko košta za pedofiliju, a koliko za podmićivanje

Damir Špehar/ Pixsell
Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog bludničenja nad dječakom. Platio je 36.500 KM i izbjegao robiju. Da živi u Republici Srpskoj prošao bi duplo jeftinije. Zatvor je izbjegao i Drago Tadić.
Vidi originalni članak

U regiji je kao bomba odjeknula vijest da je glumac Moamer Kasumović osuđen na godinu dana zatvora zbog bludničenja nad maloljetnikom prije tri godine te da, iako osuđen, nije ni dana proveo u zatvoru. 

Nakon što je sklopu 6. Sarajevo Festa u Narodnom pozorištu Sarajevo izvedena predstava Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše" koja govori o vršnjačkom nasilju, mladić iz publike je ustao i priznao da je i sam bio žrtva nasilja. Otkrio je da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja kada je imao 14 godina, a da je počinitelj upravo glumac, koji je najpoznatiji kao Damir Fazlinović iz serije "Lud, zbunjen, normalan".

Sve se to dogodilo 2021. godine. Nakon toga uslijedila je prijava i sudski postupak koji je rezultirao presudom u kojoj je Kasumović dobio godinu dana zatvora. S obzirom na to da Krivični zakon BiH dopušta da se može "otkupiti" do godine zatvora (jedan dan 100 KM), pretpostavlja se da je glumac to i učinio pa nikada nije otišao iza rešetaka, objavio je Radio Sarajevo.

Mnogi, pogotovo na društvenim mrežama, zaprepašteno su se zapitali kako je moguće da netko tko je osuđen zbog pedofilije uopće može otkupiti zatvorsku kaznu. No, prema Krivičnom zakonu BiH to mogu učiniti čak i ratni zločinci. 

Naime, skoro sve kazne ispod godine dana mogu se otkupiti. Cijena je 100 KM po danu. Iznos koji se uplaćuje mora biti jednokratan i mora biti uplaćen u roku 30 dana od odobrenja zahtjeva osuđenog za otkup zatvorske kazne. Ako osuđenik nema dovoljno novca za otkup cijele kazne iza rešetaka odlazi na onoliko dugo koliko novca nije uplatio - pojednostavljeno, ako je neko dobio godinu dana zatvora, a uplatio 30.000 KM, u zatvor odlazi na 65 dana, pojasnio je Radio Sarajevo.

U Republici Srpskoj duplo jeftinije

Kaznu ne mogu otkupiti osuđenici za terorizam, financiranje terorističkih aktivnosti,  obuku za izvođenje terorističkih aktivnosti te osuđenici za organiziranje terorističke grupe. 

U skladu s kaznenim zakonima BiH, FBiH i Distrikta Brčko, zatvorska kazna do određenog razdoblja automatski se, nakon podnošenja zahtjeva osuđene osobe, mijenja novčanom kaznom (sud nema zakonsku mogućnost odbiti zahtjev), dok u RS-u sudovi imaju diskrecijsko pravo u odlučivanju hoće li dopustiti takvu zamjenu po zahtjevu.

Kazneni zakon entiteta Republike Srpske propisuje da dan zatvora vrijedi 50 KM. Kazneni zakon Distrikta Brčko BiH, poput državne i federalne razine, propisuje da dan zatvora vrijedi 100 KM. Ovo znači da osuđenici koje su sudovi u FBiH, Distriktu ili pak državni Sud osudili na godinu dana zatvora slobodu mogu "kupiti" za 36.500 KM. Ako je pak presudu donio neki od sudova u RS-u, godina dana zatvora osuđenog će "stajati" upola manje - 18.250 KM.

Mogućnost otkupa kazne iskoristio je i državljanin Hrvatske i BiH Drago Tadić. Bivši predsjednik Uprave "Osijek Koteksa" bio je  pravomoćno osuđenom na godinu i devet mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda RH koji su odlučivali u slučaju Branimira Glavaša.

Tadić se 26. rujna 2018. godine trebao javiti na izdržavanje zatvorske kazne no 20. rujna podnio je novi zahtjev za odgodom izdržavanja kazne radi nastavka liječenja te je priložio liječničku dokumentaciju. Sud je taj zahtjev za odgodom odbio 25. rujna, a kako se Tadić nije javio na izdržavanje kazne policiji je 28. rujna izdan nalog da ga se sprovede na izdržavanje kazne u Zagreb.

Međutim, Tadić je 2. listopada preko odvjetnika podnio žalbu na rješenje o odbijanju odgode izvršenja kazne u kojoj je, između ostalog, naveo da se nalazi u Bosni i Hercegovini. Uz žalbu, Tadić je dostavio obavijest o tome da je putem Ministarstva pravosuđa RH zatražio prijenos izvršavanja predmetne kazne zatvora u BiH te je i priložio navedenu molbu za prijenos kazne u kojoj navodi da se nalazi u mjestu Kongora u općini Tomislavgrad, gdje ima i prebivalište, te da je i državljanin BiH,

Tadić je potom kaznu odslužio u Bosni. Izvukao se bez i jednog dana provedenog u zatvoru. Iskoristio je mogućnost iz bosansko-hercegovačkog zakona da kaznu otkupi.

 

 

 

Posjeti Express