Uhitili Hrvata: Među ulagačima u njegov posao bila i Rihanna

Facebook
Renato Librić, osnivač startupa Bouxtie, uhićen je u SAD-u zbog sumnje u prijevaru tešku 1,5 milijuna dolara
Vidi originalni članak

Prema objavi američkog državnog odvjetnika u Kaliforniji Renato Librić, hrvatski državljanin, uhapšen je zbog sumnje da je sudjelovao u prijevari teškoj oko 1,5 milijuna dolara, piše ICTbusiness. Njega se optužuje da je u razdoblju od kolovoza 2017 godine pa sve do veljače ove godine kao dioničar i CEO tvrtke iz Delawarea pod imenom Bouxtie sudjelovao u prijevari koja je uključivala lažno korištenej potpisa direktora jedne velike korporacije koja je navodno bila spremna kupiti njegovu kompaniju za čak 150 milijuna dolara.

Time je kod investitora povećavao želju za kupovinom ili ulaganjem u svoju tvrtku i navodno dobio posudbu od tvrtke iz Las Vegasa u iznosu od 1,5 milijuna dolara. Librić im je obećavao oko 4 posto kompanije svoje kompanije, ali i dobru zaradu nakon prodaje. Njega se također tereti da je s računa svoje kompanije Bouxtie podigao od 1,5 milijuna dolara oko 130 tisuća dolara.

Librić je osnivač i CEO Bouxtie Inc., startupa u financijskom sektoru koji se bavi svjetskim tržištem poklon bonova. Njegova je tvrtka osmislila novi pristup u slanju i korištenju poklon bonova, a o njemu je prošle godine pisao čak i ugledni Entrepreneur.

Interes za Librića u Hrvatskoj dramatično je porastao krajem 2016. godine, kada je u intervjuu za američki Forbes otkrio kako je imao ponude da proda Bouxtie (izgovara se boutaj) prvo za 90 milijuna dolara, zatim za 120, i da je konačno prihvatio finalnu od 300 milijuna, koju je ponudila jedna od vodećih svjetskih kartičarskih kuća, pisao je tada Jutarnji list.

Najavio je nakon toga da pokreće Venture Capital fond, fond za rizična ulaganja vrijedan 100 milijuna dolara, od čega će izdvojiti 10 milijuna dolara kako bi ulagao u startupove u Hrvatskoj i regiji. A još veći projekt, njegov sveti gral, je razvoj flote zrakoplova na električni pogon.

"Završio sam fakultet u Americi, Rochester Institute of Technology, i imao sam sreće da sam odmah nakon toga dobio posao u komercijalnim nekretninama. Procjenjivanje nekretnina, kupovanje terena za strane partnere, to je bilo doba onog velikog buma u Hrvatskoj. Radio sam za stranu firmu koja radi u više od 140 zemalja svijeta. Poslali su me na magisterij u London, gdje sam upoznao direktora iz konkurentske kuće JLL i angažirali su me da vodim ured za osam zemalja. Tu sam zaradio prve novce. Tada je počela kriza i izašao sam iz toga", ispričao je Librić za Jutarnji list.

Njegov prvi startup zvao se Redstar - Real Estate Database, a nakon što je tvrtka narasla i nju je prodao, pa otišao na put oko svijeta. Krenuo je na put iz Zagreba sa svojom ekipom, otišli su u London, a kako je rekao, tamo su upoznali Richarda Bransona, Elona Muska, te još neke i da su od Bransona dobili 250 tisuća funti.

"Bili smo tamo šest mjeseci, napravili smo proizvod. Jednostavno rečeno, Bouxtie je mobilna aplikacija koja funkcionira tako da, umjesto da ti šaljem plastičnu darovnu karticu za rođendan, snimim HD video, odaberem jedan od 140 brendova i dodam određeni iznos novca koji se može trošiti", ispričao je za Jutarnji.

Prilikom najavljivanja pokretanja fonda Venture Capital ispričao je kako su mu se počeli javljati utjecajni Venture ulagači među kojima i Alison Davis.

"Ona mi je rekla da može dignuti 100 milijuna dolara do travnja 2017. godine i glavni je partner u firmi, zapošljava ljude. Taj fond, Dharma Ventures, će ulagati u čiste tehnologije, u fin tech, dakle financijsku tehnologiju, u robotiku i dronove, te u retail, odnosno prodaju. 100 milijuna nije puno u Americi, da se razumijemo, ali mi ćemo se prikačiti na fond Leonarda Dicapria, Rihanne i Ibrahima, koji imaju fond od milijardu dolara i privukla ih je naša priča s ekološkom komponentom Bouxtieja i žele surađivati s nama", ispričao je Librić.

Imao je poslovnu viziju sve od 2025. godine, do kada je planirao razviti i zrakoplovnu kompaniju, koja se trebala zvati Dharma Airlines.

Međutim, osude li Librića za prijevaru, s planovima će morati pričekati jer mu prijeti i maksimalnih 20 godina zatvora.

Posjeti Express