Ukinuli lažljivog desničara - sad plače da je to cenzura

LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL
Vlasnik nekoliko web stranica i voditelj najslušanije radijske emisije Alex Jones, sad moli za pomoć i vrišti da je to cenzura
Vidi originalni članak

Odlučili su da je sad stvarno dosta. Apple, Spotify, Facebook i YouTube istovremeno su ukinuli sve objave Alexa Jonesa i njegovih web stranica. Jones, 44-godišnji Teksašanin, pokretač je radijske emisije i nekoliko web stranica preko kojih već godinama širi teorije zavjere i lažne vijesti. I u tome je prilično uspješan. Slijede ga deseci milijuna ljudi, no unatoč prometu i zaradi, vodeće društvene mreže odlučile su zaustaviti štetno djelovanje i zloporabu medija ovog kontroverznog ultradesničara.  

Jones je karijeru počeo u Austinu putem kabelske televizije. Godine 1996. prebacio se na radio preko kojeg je vodio emisiju The Final Edition, te se prvi put 'proslavio' teorijom da vlada SAD-a stoji iza bombaškog napada u Oklahoma Cityju 1995. godine.

Neugodna istina Thompson: U domovini ikona, u inozemstvu sramota

Njegovu radijsku emisiju prenosi mreža s više od 90 lokalnih radijskih stanica u SAD-u, a također je pokrenuo i nekoliko web stranica. Prva je bila Infowars, a zatim je otvorio i NewsWars i PrisonPlanet. 1998. godine objavio je svoj prvi film "America Destroyed By Design".

Njegov nedjeljni radijski show sluša i po 2 milijuna ljudi. 

Prema novinaru Willu Bunchu, višem stručnjaku u Media Matters for America, emisiju prati uglavnom mlađa populacija zbog Jonesovog 'konspirativnog' tona i neformalnog pristupa bliskog mladim ljudima naviknutim na internetski medij.  

Jones u tim emisijama pothranjuje slušatelje strahovima i paranojama, upozorava na razne lažne opasnosti, a njegova web stranica Infowars mjesečno ima i više od 10.000.000 posjeta, pa je popularniji od nekih velikih i ozbiljnih web stranica poput The Economista ili Newsweeka. 

No, jučer su sve osim jedne od glavnih platformi za dijeljenje sadržaja, ukinule Jonesove objave i tako slijedile Appleovu odluku da prvi ukine pet Jonesovih podcasta i njegovu internetsku stranicu Infowars.com.  

Facebook je ukinuo četiri stranice koje je vodio Jones zbog "opetovanih kršenja standarda zajednice", priopćila je tvrtka u ponedjeljak. YouTube je ukinuo račun tvrtke Jones zbog toga jer se opet pojavljivao u videozapisima unatoč tome što je imao zabranu od 90 dana, a Spotify je uklonio čitav jedan Jonesov podcast za "mrziteljske sadržaje".

Facebook je uklonio stranice kanala Alexa Jonesa, zatim Alexa Jonesa, pa Infowars i Infowars Nightly News Page "zbog njegove uloge u postavljanju nasilnih sadržaja na ove stranice ".

Nakon te suspenzije, glasnogovornik Facebooka je objasnio:

"Dobili smo više puta pritužbe i nakon uvida u ove stranice odlučili smo ih ukinuti zbog promocije nasilja, korištenje uvredljivog jezika u opisivanju transrodnih osoba, muslimana i imigranata, što krši našu poslovnu politiku."

Nekoliko sati nakon što je Facebook objavio svoju zabranu, YouTube je također ukinuo Jonesov račun na svojoj platformi. Tvrtka je objavila izjavu koja se nije odnosila konkretno na Jonesa, ali su napisali: 

"Svi naši korisnici pristaju na to da će se pridržavati naših uvjeta pružanja usluge i smjernica zajednice kad se prijavljuju na YouTube. Ako korisnici više puta krše ta pravila, poput govora mržnje ili uznemiravanja ili pak zaobilaze naše mjere, tada ukidamo njihove račune." 

HUMOR Amerikanci nemilosrdno trolaju Marka nakon svjedočenja

Akcije ukidanja na Facebooku i i YouTubeu protiv Jonesa došle su nekoliko sati nakon što je Apple uklonio Jonesa iz svog podcasta. Vrijeme oglašavanja Facebooka bilo je neuobičajeno, a tvrtka je potvrdila zabranu u 3:00 ujutro po lokalnom vremenu.

"Apple ne tolerira govor mržnje i imamo jasne smjernice koje kreatori i programeri moraju slijediti kako bismo osigurali sigurno okruženje za sve naše korisnike", izjavio je glasnogovornik tvrtke Apple za BuzzFeed Vijesti, koje su prvo izvijestile o uklanjanju. 

"Podcasti koji krše ove smjernice uklanjaju se iz našeg telefonskog imenika, čime ih više ne mogu pretraživati ​​niti su dostupni za preuzimanje ili streaming. Vjerujemo da predstavljamo širok raspon stavova, sve dok ljudi poštuju one koji imaju različita mišljenja", izvijestio je The Guardian.

Spotify je također poduzeo akciju protiv Jonesa u ponedjeljak, uklanjajući svaku epizodu svog podcasta 'Alex Jones Show', sa svoje platforme. Usluga streaminga glazbe prethodno je uklonila određene epizode emisije, ali ostavila je većinu arhive prije nego što je pooštrila njezino korištenje.

Jedina velika društvena mreža koja još uvijek omogućuje Jonesu nesputan pristup je Twitter, na kojem Jones ima potvrđeni račun. Budući da broj tvrtki koje djeluju protiv Jonesa i Infowara raste, neki su korisnici na Twitteru počeli kampanju za tu web-lokaciju da slijedi primjer drugih, pa tvitaju Jacku Dorseyu, suosnivaču i glavnom izvršnom direktoru. 

Nakon zabrane, Jones se odmah preusmjerio na Twitter i na njihovu live-streaming platformu Periscope kako bi se vratio na internet platforme. 

"Recite ljudima:" Hej, to je najveća cenzura na svijetu! Jones je upućen, Jones zna što se događa."

Cambridge Analytica Doveli su Trumpa u Bijelu kuću, a sad idu u stečaj

Od trenutka kad je vidio da su njegove objave izbrisane i računi pogašeni, Jones ne prestaje s kuknjavom i javnim pozivima upomoć. Moli svoje fanove da uplaćuju donacije i da ostanu vjerni njegovim lažima i mrziteljskim ispadima protiv svih koji nemaju njegova desničarska, konzervativna i mrziteljska uvjerenja. 

Od osnutka Infowars 1999., Jones je stvorio veliki krug sljedbenika, a jedna od teorija koju je promicao jest da je sama Bushova vlada organizirala napad na New York i Washington 11. rujna. 

Posjeti Express