Ustani, ostani i - raspadni se! DP je na 4,6 posto, vrijeme poluraspada svake tri godine

Novi Cro demoskop iz rujna 2024. pokazuje da je Domovinski pokret izgubio gotovo trećinu potpore nakon unutarstranačkih obračuna. Déjà-vu jer to smo vidjeli i nakon naprasnog odlaska Miroslava Škore
Vidi originalni članak

Svake četiri godine vrijeme je velikog uspona Domovinskog pokreta. Na fotografijama iz svibnja 2020. Ivan Penava i Miroslav Škoro koračaju jedan uz drugoga u Vukovaru taman prije negoli će službeno objaviti da skupa idu na izbore. U drugom redu iza njih sjena je Marija Radića, dugo godina sive eminencije DP-a, a negdje tamo u pozadini naziru se i marginalci poput Igora Peternela.  

Nešto kasnije, sa zastavama će doći na Markov trg predati kandidacijske liste u društvu tadašnjih koalicijskih partnera Zlatka Hasanbegovića, Ruže Tomašić... Tvrda desnica bila je u usponu. Dobar dio strategije temeljili su na žestokoj kritici politike HDZ-a, stranke iz koje su većina njih i potekli.   

Bilo je to vrijeme kad je Domovinski letio na visokih 11,5 posto podrške anketiranih prema Cro demoskopu - to su bile brojke iz ožujka 2020. Škoro je netom prije na predsjedničkim izborima umalo ušao u drugi krug s 465.000 glasova, tada kao nezavisni kandidat. Imao je respektabilnih 24,45 posto. 

No još kraće, svake tri godine je, kako se čini, i vrijeme "poluraspada" na desnici. Kad su izbili unutarstranački obračuni i Miroslav Škoro odlučio napustiti stranku, bilo je to na ljeto 2021. godine, Domovinski je zaronio na svega 3,8 posto prema Crodemoskopu. A još u srpnju bili su na 6,4 posto. Tad je sa četiri na preko sedam posto skočio Most. 

Gotovo isti scenarij ponavlja se i sad, u rujnu 2024. Svađa, unutarstranački raskol, napuštanje stranke Marija Radića i njegovih sljedbenika... Sve to rezultiralo je strmoglavim padom podrške pa je Domovinski prema jučer objavljenom Crodemoskopu pao sa 6,7  na svega 4,6 posto. Trećinu glasova izgubili su Ivan Penava i Ćipe u mjesec i pol dana pokušavajući se riješiti Marija Radića, dojučerašnje sive eminencije Domovinskog pokreta.   

Iz njihova ružnog rastanka profitirao je, prema Crodemoskopu, opet Most - sa šest posto skočio je na sedam i opet su četvrta stranka u Hrvatskoj. Iza HDZ-a (27,3 posto), SDP-a (21,2 posto), Možemo (8,4 posto).

Ustani i ostani bio je slogan Domovinskog na prošlim izborima, nakon kojeg su otišli pod skute Plenkoviću. Ustani i ostani? Možda, ali svakako se prvom prilikom nakon toga i raspadni. Prema vremenu njihova poluraspada od tri godine, idući bi se raskol mogao očekivati tamo negdje 2027.   

 

Posjeti Express