Otkud Vargi lova za skupe Mamićeve odvjetnike?

Davor Javorović/ PIXSELL
Ranije su branili Mamića, ali i Petra Pripuza, Štelu u Haagu, jedan je dobar s Marijanom Petir...
Vidi originalni članak

Odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić preuzeli su obranu Franje Varge, bivšeg MUP-ova informatičara osumnjičenog da je izradio lažnu SMS korespondenciju koju je Mamić objavio par dana prije izricanja nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Osijeku. A onda, u manje od 24 sata otkako su preuzeli njegov slučaj, otkazali su mu punomoć, te Vargi ostaje zastupnik po službenoj dužnosti Miroslav Šatlan.

Njegovi odnedavno novi, a još svježije i bivši odvjetnici nisu bilo tko, usluge su im, logično je za pretpostaviti, sve samo ne jeftine. Varga je odnekud iznašao dovoljno novca da ih angažira, iako podaci Poslovne Hrvatske pokazuju da je svoj obrt ugasio još prije pet godina. Riječ je o manje razvikanim odvjetnicima, ali takvima koji su u sudnici već zastupali nezanemariv broj nekad i vrlo bogatih klijenata u redom vrlo krupnim, pa i teškim slučajevima. Oni su ljetos preuzeli obranu Zdravka Mamića.

Krivotvoritelj Vasin, Karamarkov ili Mamićev: Čiji je čovjek Franjo Varga?

Nakon što je Zdravko Mamić sredinom lipnja otkazao punomoć dotadašnjim odvjetnicima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću zato što je smatrao da se nedovoljno žestoko bune u trenucima kada je on smatrao da tužitelji postavljaju svjedocima sugestivna pitanja namećući im odgovor, bivši gazda Dinama koji je danas u bijegu pred hrvatskim pravosuđem u Međugorju, angažirao je Stanića i Mandića.

Tu se dolazi i do slučaja s Vargom. Kada je Mamić uoči izricanja presude stao pokazivat niz SMS poruka, za koje se sada ispostavilo da je Varga osumnjičen da ih je krivotvorio kao bivši MUP-ov stručnjak za informatičke tehnologije, stari Mamićev odvjetnički dvojac, a sada i Vargin, tražio je tada da se zbog toga odgodi izricanje presude njemu, bratu mu Zoranu, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru.

Slučaj se odnosni na lažne SMS poruke koje su lažirale korespondenciju između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog člana sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima, a u kojima je stajalo da se od sudaca traži da donesu osuđujuće presude. Odvjetnici su preuzeli Varginu obranu u četvrtak poslijepodne neposredno prije nego što je on u osječkom USKOK-u trebao nadopuniti svoju izjavu koju je dao nakon uhićenja prošlog četvrtka.

U četvrtak ujutro, Varga je poslao dopis kojim traži da mu se omogući dopunjavanje iskaza u USKOK-u te sastanak sa Stanićem i Mandićem kako bi im dao punomoć radi preuzimanja njegove obrane, donosi Jutarnji list. Večernji sad javlja da su mu odjednom punomoć otkazali.

Stanić i Mandić prije nekoliko godina bili su pomoćni odvjetnici u Mamićevu timu koji su činili Mate Matić, s kojim su i danas partneri u odvjetničkom društvu, Ante Madunić i Jadranka Sloković. Nikola Mandić ranije je zastupao Dalibora Zebića, bivšeg direktora NK Zadar, koji je bio pritvoren s Renom Sinovčićem.

Mandić je branio i Marka Tunjića, kojemu se sudilo da je u najžešćem razdoblju frakcijskih sukoba navijača Dinama kao pripadnik tzv. promamićevske struje pucao po svojim rivalima, što se tretiralo kao pokušaj ubojstva. Najnoviji bivši Vargini odvjetnici, koji su ga zastupali samo jedan dan, a bivši Mamićevi skupa su zastupali i Petra Pripuza, "kralja otpada" koji je u bliskim odnosima s Milanom Bandićem. Ivanu Staniću povjerenje je u vrijeme suđenja u Haagu povjerio da ga zastupa čak jedan Vinko Martinović Štela.

Povjerenje? Otkrivamo: Istrage propadaju zbog pokvarenih murjaka

Ostalo je zabilježeno da ga je svojedobno kao svog izaslanika angažirala europarlamentarka Marijana Petir, i to kao osobu koja će ju zastupati na onoj sjednici predsjedništva HSS-a, s koje se ona ispričala zbog puta u Izrael.

Koliko Staniću i Mandiću profesionalno dobro ide pokazuju podaci da su u 2016. imali prihod od 5,27 milijuna kuna, od čega su dobiti imali 1,8 milijuna kuna. Varga, međutim, nije takve poslovne sreće. Prema podacima Poslovne Hrvatske, on je prije nekoliko godina držao obrt za računalne usluge i izradu web stranica, ali se čini da mu nije išlo dobro, jer obrt je osnovao 2012., da bi ga odjavio već 2013.

Račun obrta bio je blokiran, nekoliko dana poslije račun je i ugašen, da bi, kako se da zaključiti iz podataka Poslovne Hrvatske, nekako u to vrijeme obrt na kraju bio i odjavljen.

Posljednjih dana mediji vrlo intenzivno prate razvoj događaja oko skandala s Blažom Curićem, vozačem ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića. Blaž Curić je kum i blizak prijatelj zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. Tereti ga se da je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka za Zdravka Mamića. Tomislav Karamarko za Vargu je 26. rujna za N1 rekao da ga je vidio samo jednom u životu. 

Samo dan ranije, pisao je Jutarnji, Karamarko je rekao da je Vargu poznavao iz MUP-a, ali ne toliko dobro, te su se intenzivnije počeli družiti nakon što se Karamarko povukao iz politike.

Posjeti Express