Top News
4689 prikaza

Vasin, Karamarkov ili Mamićev: Čiji je čovjek Franjo Varga?

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić
Zarko Basic (PIXSELL)
Gotovo je tragično kako je policijska istraga pala u samo nekoliko sati

Franjo Varga, bivši MUP-ov informatičar pritvoren zbog izrade lažnih SMS-ova u slučaju Mamić, svojem iskazu USKOK-u dodatno je uskovitlao političku scenu. Večernji list doznaje da je Varga, koji je lažirao prilično stupidne i banalne SMS-ove, istražiteljima rekao kako su njegove usluge koristili i Milijan Brkić, Plenkovićev zamjenik u HDZ-u te Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.

Brkić je Večernjem potvrdio da poznaje Vargu iz MUP-a te da mu je čak pomagao nakon što je dobio otkaz, ali da se nikakvim njegovim uslugama nije koristio.

– Kad sada krenu sa svakakvim konstrukcijama i pakiranjima protiv mene. Jutros Glavaš, a sad ove informacije. Zanimljivo – rekao je jučer Brkić. Podsjetio je da je Varga u lažnim SMS-ovima, tobože između Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić koje je Ivica Todorić plasirao u javnost, spominjao i njega.

Dubravka Šuica, Ivana Maletić Radikalna desnica Top News "HDZ je podržao Orbana i ignorirao hrvatske interese"

Brkić naglašava konstrukcije i podvale jer je jučer ujutro Branimir Glavaš, koalicijski partner HDZ-a, za N1 u svojem intervjuu insinuirao da je Brkić politički sponzor prosvjeda u Vukovaru koji gradonačelnik Ivan Penava organizira zbog nesankcioniranih ratnih zločina. A koji je doživljen kao politički udar desnice na premijera Plenkovića. Isti dan u medije dospijevaju i informacije o Varginu iskazu USKOK-u. Izvori bliski Karamarku također potvrđuju da Karamarko poznaje Vargu, ali objašnjavaju kontekst njihova kontakta.

– S obzirom na to da je Karamarko uvjeren kako su HDZ-u na izborima 2015. godine, kada je on vodio tu stranku, pokradeni glasovi u Apisu, gdje se oni prebrojavaju, Varga mu je navodno bio doveden kao vrlo stručan informatičar da napravi analizu načina na koji je moguće ukrasti glasove. Međutim, Varga tu analizu nikada nije izradio – prepričao Večernjem izvor blizak bivšem predsjedniku HDZ-a. 

Andrej Plenković Samo da je petlje Top News Može li Plenki preživjeti ovako žestoki udar desnice?

Isti izvori napomenuli su da je Varga u MUP-u navodno bio nagrađen kao perspektivan informatičar zaslužan za razotkrivanje mreže pedofila. Štoviše, dodaju da je za Vargu navodno bio zainteresiran i FBI. Međutim, kada su iz Večernjeg informaciju provjerili u Ravnateljstvu policije, nisu pronašli nijedan podatak o tome da je Varga bio nagrađivan. 

– U MUP-u je bio zaposlen kao informatičar od 2009. do 2012. godine, nakon toga mu je radni odnos prekinut po sili zakona (dobio je otkaz, nap. a). Prema nama dostupnim informacijama, nije dobio nikakve nagrade u MUP-u – rekli su u Ravnateljstvu.

Varga je zvijezda i slučaja Mamić. U četvrtak je već bio “zgotovio” lažnu prepisku na temelju koje bi, kako se sumnjiči, Zdravko Mamić poslije lansirao priču o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o njegovoj žalbi na osuđujuću presudu za izvlačenje novca iz Dinama. Netko upravo iz Dinama, kako doznajemo, trebao je dan poslije, u petak, doći k Vargi u Belišće i pokupiti USB stick s tom krivotvorenom korespondencijom. Sve su to istražitelji znali jer su Vargu pratili. U četvrtak su proširene dokazne mjere u slučaju tih spletki, no te su mjere još iste večeri “pukle”. 

Prate te, uništi sve dokaze – rekao je Vargi netko, očito dobro upućen, u telefonskom pozivu u četvrtak nešto nakon 21 sat. Kako su mu prisluškivali telefon, u PNUSKOK-u su presreli i taj razgovor. Istoga trena, policija i USKOK krenuli su u akciju. Brzinski su ishodili nalog za premetačinu stana i automobila i upali mu na kućnu adresu ni sat i pol kasnije. Vrlo se rijetko, objasnimo, ishođuju nalozi za premetačinu nakon 21 sat, čini se to samo u situacijama kada zaista postoji opasnost od uništavanja dokaza.

A taj je strah, ispostavilo se, bio opravdan – Varga je uhićen oko 22.30 sati, a dotad je već uspio uništiti dio dokaza na računalima. Sva računalna oprema koju je policija te noći zaplijenila bit će poslana na vještačenje kako bi informatičari pokušali vratiti izbrisane informacije i time spasili dokaze.

Andrej Plenković u Charlieju Udar na vjetrenjače Top News Plenković je sve jači što ga desnica žešće napada

Obruč oko Franje Varge počeo se stezati u kolovozu. Tada je on, naime, posjetio Zdravka Mamića u Hercegovini, kamo je ovaj pobjegao prije objave presude osječkog suda, kojom je nepravomoćno kažnjen na šest i pol godina zatvora. Vidi se to iz evidencije prelazaka granice, ali i sam je Varga, otkrivamo, priznao kako je posjetio Mamića, baš kako bi, ustvrdio je, razgovarali o lažnoj dokumentaciji koju je Mamić trebao iskoristiti u svoju korist u žalbenom postupku na osuđujuću presudu. 

S Mamićem je, ispričao je, više puta razgovarao i telefonom, a kako je bio pod mjerama, pretpostaviti je da su i ti razgovori snimljeni. Osobe iz Dinamovih krugova, pak, posjećivale su posljednjih tjedana Vargu u Belišću. Sve je to budilo sumnju. Franjo Varga, kako ga opisuju poznanici, “voli biti važan”, pa se često hvali i vezama i poznanstvima u visokoj politici. Pojavile su se tako i informacije kako mu je baš netko iz te visoke politike i poručio da uništi hard-diskove. Tko ga je nazvao, policija istražuje, a USKOK je snimio glas i zabilježio broj mobitela tog pozivatelja. Navodno Varga nije radio sam...

Kako bi izbjegao pritvaranje, na sudu u Osijeku Varga je poricao krivnju, no na ispitivanju u USKOK-u, neslužbeno doznaje Večernji, priznao je veći dio toga za što ga se sumnjiči. Podsjetimo, istraga je protiv njega otvorena zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja. Sumnja se kako je taj informatičar kreirao lažne SMS prepiske i dokumente “s namjerom da se za više osoba ishode povoljne sudske odluke”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mad975.IA 16:07 26.Rujan 2018.

    Njihov