"Vidio sam vašu radost kada sam proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca"

Željko Hladika/ PIXSELL
Papa Ivan Pavao II. je 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici proglasio blaženim zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca pred gotovo pola milijuna vjernika, hodočasnika iz Hrvatske i iz cijeloga svijeta.
Vidi originalni članak

”Mi, udovoljavajući želji Našega brata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Alojzije Stepinac odsada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.” Amen.

Tim je riječima papa Ivan Pavao II., 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici, proglasio blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega, Alojzija Stepinca, pred gotovo pola milijuna vjernika, hodočasnika iz Hrvatske i iz cijeloga svijeta. Dogodilo se to tijekom drugog posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Prvi put Hrvatsku je posjetio 1994. godine. 

Na Plesu su ga 1998. godine dočekali predsjednik Franjo Tuđman i kardinal Josip Bozanić. Nakon toga Papa je otišao u Mariju Bistricu gdje je pred pola milijuna vjernika proglasio Alojzija Stepinca blaženim. Prvi je put Ivan Pavao II. posjetio Hrvatsku 1994. godine.  U svom drugom posjetu bio je u Zagrebu i Splitu kojeg je posjetio uz proslavu 17. stoljeća grada.

"Dolazim k vama kao hodočasnik Evanđelja, sljedeći stope prvih svjedoka vjere. Dolazim ubrati plodove hrabroga svjedočanstva što su ga pružali pastiri i vjernici sve od prvih stoljeća kršćanstva. Ti su se plodovi očitovali u svemu svojemu bogatstvu posebno u teškim vremenima: u doba rimskih progona, na početku, zatim u doba turskoga prodora i okupacije, te, u najnovije vrijeme, u doba strašnoga komunističkog progona "  rekao je Papa na zagrebačkom Plesu 1998.godine.

Idućeg dana, 3. listopada, u Mariji Bistrici se okupilo oko 500.000 vjernika. Papa je pred njima proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

"Blaženi Alojzije Stepinac nije prolio krv u doslovnom smislu riječi. Njegova je smrt uzrokovana dugotrajnim patnjama, koje je podnio: posljednjih je petnaest godina njegova života bilo obilježeno neprekinutim nizom zlostavljanjâ posred kojih je odvažno izložio vlastiti život radi svjedočenja za Evanđelje i za jedinstvo Crkve. Stepinac je "dobro znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga mu je bilo draže prihvatiti patnju nego li izdati svoju savjest i iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi " rekao je Papa i dodao kako Stepinac nije bio sam u tome svjedočenju, nego su uz njega bili i brojni hrvatski biskupi, svećenici i vjernici laici.

Trećeg dana posjeta Hrvatskoj, 4. listopada 1998. godine, Papa je predsjedao euharistijskim slavljem na splitskom Žnjanu povodom proslave 1700 godina grada Splita. Dočekalo ga je oko pola milijuna vjernika, oko 50.000 ih je bilo iz BiH. Uz žnjansku plažu bilo je usidreno 350 brodica.

" Božjoj Providnosti za dvostruki dar: prvo za dar poziva na vjeru i drugo za plodove vjere koji su dozreli u vašoj kulturi i u vašim običajima", rekao je Papa okupljenim vjernicima.

Upozorio je tada na tragediju koja se zbivala na Kosovu i posebno se obratio onima koji sa zebnjom u srcu još čekaju vijesti o sudbini svojih dragih koji su nestali u tijeku nedavnoga rata.

Nakon toga se zaputio u hrvatsko marijansko svetište Gospe od Otoka u Solinu gdje su ga dočekali deseci tisuća ljudi. To je bila i njegova posljednja postaja u drugom pohodu Hrvatskoj. 

U oproštajnom govoru u splitskoj zračnoj luci Resnik 4. listopada 1998. godine papa Ivan Pavao II. je rekao:

"Vidio sam vašu radost kada sam proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca: njemu iskazana čast na određeni se način prelijeva i na sve vas. Pravo je da se time ponosite. Ali je također pravo i da se osjećate obveznima biti na visini jedne takve baštine, koja vam služi na čast, ali koja vas i obvezuje", rekao je Papa.

Zanimljivo je također da je na isti dan 1948. godine Stepinac održao svoj obrambeni govor pred jugoslavenskim sudom. Tom je prilikom izjavio: "Na sve tužbe, koje su ovdje protiv mene iznesene, odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala. Sada se ne kanim braniti niti apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego – jer mi je savjest čista – pripravan sam svaki čas i umrijeti."

Papa Benedikt XVI. posjetio je Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2011. godine. Prije toga u Hrvatskoj je bio 1982. godine i 2001. godine kao kardinal Joseph Ratzinger  te je svaki put molio klečeći na grobu Alojzija Stepinca. U govoru 5. lipnja 2011. godine Papa je poručio mladima neka im blaženi Alojzije Stepinac bude nadahnuće te na kraju svima dao svoj apostolski blagoslov.

"Neka blaženi kardinal Alojzije Stepinac i svi Sveti vaše zemlje posreduju za vaš narod, a Majka Spasiteljeva neka vas štiti! S ljubavlju udjeljujem vama i čitavoj Crkvi u Hrvatskoj svoj apostolski blagoslov. Amen",  završio je svoju propovijed Sveti Otac nakon čega se uputio prema grobu blaženog Alojzija Stepinca gdje se u tišini pomolio.

Posjeti Express